Witbier [Browar Ukiel] vs [Browar Kormoran]

W pojedynku Olsztyn kontra jeszcze więcej Olsztyna sprawdzę formę Witbiera z Borwaru Kormoran oraz Browaru Ukiel i Browarnika Tomka.

Witbier [Browar Ukiel] vs [Browar Kormoran]

Witbier styl

Na początek o stylu. Witbier pochodzi z Belgii. Jest to bardzo jasne i lekkie piwo, idealne na letnie upały. Ponad połowę zasypu powinna stanowić niesłodowana pszenica. Cechą charakterystyczną dla stylu są dodatki, są nimi głównie kolendra oraz skórki pomarańczy (gorzkie i słodkie odmiany). To one nadają piwu smaku. Całość fermentuje na drożdżach górnej fermentacji, które mogą wnosić nieco przyprawowych nut.

Olsztyn i Witbier

Witbier z Browaru Kormoran przez wielu uważany jest za jedno z lepszych piw w swoim stylu. Piwo z serii Podróże Kormorana jest szeroko dostępne i mimo upływu lat trzyma swój wysoki poziom. Nie jest to jedyny Witbier pochodzący z Olsztyna. Restauracyjny Browar Warmia uwarzył swojego Witbiera kilka lat temu. Piwo Warmia Witbier zostało dobrze ocenione i zdobyło złoto na Konkursie Kraft Roku 2018 w swojej kategorii. Teraz do gry wkracza kolejny olsztyński browar.

Witbier [Browar Ukiel / Browarnik Tomek]

Witbier [Browar Ukiel / Browarnik Tomek]
STYL: Witbier
EKSTRAKT: 12,5 Plato
ALKOHOL: 4,8 %
SŁODY: pilzneński, pszeniczny, płatki pszenne, kolendra, skórka słodkiej pomarańczy, skórka gorzkiej pomarańczy
CHMIEL: Epic
DODATKI: ?
DROŻDŻE: WLP 400
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 31.01.2020/32-19

Pierwszym piwem będzie Witbier z Browaru Ukiel uwarzony z Browarnikiem Tomkiem, który ma w swoim piwnym CV więcej uwarzonych Witbierów niż niejeden browar kraftowy. Uwarzył on już jednego kooperacyjnego Witbiera z Mazurskim Browarem. Jeśli chodzi o Witbiera z Browaru Ukiel to piłem już to piwo podczas ostatniej wizyty w Browarze Ukiel i wiem czego się po nim mniej więcej spodziewać. Jestem ciekawe jak smakuje ono z butelki? Dodatki są tu standardowe. Kolendra oraz skórki z dwóch rodzajów cytryny. W zasypie wylądowały też płatki pszenne. Dziwi mnie nieco długi termin ważności, chociaż patrząc na sprzedaż, żadna butelka chyba jego nie doczeka.

Witbier [Browar Kormoran]

Witbier [Browar Kormoran]
STYL: Witbier
EKSTRAKT: 12,5 Plato
ALKOHOL: 4,6 %
SŁODY: jęczmienny, pszenica, słód pszeniczny, owies,  orkisz
CHMIEL: ?
DODATKI: kolendra, skórki gorzkich pomarańczy curacao, skórki słodkich pomarańczy
DROŻDŻE: ?
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 11.09.2019/W129

Z drugiej strony klasyka olsztyńskiej sceny, czyli Browar Kormoran i ich Witbier z serii Podróże Kormorana. Było to jedno z pierwszych piw kaftowych jakie piłem. Dodatki są tu identyczne, podobnie jest z zasypem,  w którym dodatkowo znalazł się owies oraz orkisz. Tutaj termin ważności jest już krótszy. Pora na porównanie obu piw.

KOLOR
Pierwszy raz w porównaniu dwóch piw nie widzę między nimi żadnej różnicy. Może to z Browaru Ukiel jest nieco ciemniejsze? Albo to wina innego szkła?Przy przelewaniu oba były bardzo jasne, praktycznie słomkowe. W obu przypadkach piana jest znikoma, tyle w temacie.

AROMAT
Browar Ukiel zaserwował bardzo świeżego Wita. W mój nos uderza zapach kolendry połączony z cytrusami. Może nawet nieco limonki? Jeśli aromat tego typu piwa ma dostarczyć orzeźwienia, to wyszło idealnie. Teraz Kormoran. Tutaj nie ma kolendry, same cytrusy, ale bardzo stonowane. Zapach nie jest tak świeży jak przy pierwszym piwie. Po ogrzaniu wyszło nieco więcej skórek, aromat się poprawił. Teraz Kormoran też daje rade. Ukiel jesteś świeży, ale Kormoran ma wyraźniejsze skórki.

SMAK
Na pierwszy ogień idzie Ukiel. Pierwszy łyk przynosi spore orzeźwienie z wyraźną nutą cytrusów. Skórki są tu na pierwszym planie, ale kolendra też jest wyczuwalna. Piwo jest bardzo świeże, nie ma tu ani grama goryczki. Finisz jest nawet lekko kwaskowaty. Nie jesteśmy to kwas w stylu Sour, a bardziej cytryny. Ciało jest wodniste, fajnie spływa po gardle. Nagazowanie jest na niskim poziomie. Ok, sprawdźmy Kormorana. Tutaj smak jest mniej wyraźny. Cytrusy są lekko rozmyte, do tego są one bardziej reprezentowane przez skórki. Po jakimś czasie pojawia się tu niewielka pomarańczowa nuta. Zero kolendry, jeśli nie należycie do jej fanów (po co kupujecie Witbiera?) to będzie to plus. Poza tym jest całkiem nieźle. O ile Ukiel był lekko kwaśny, to Kormoran ma w sobie więcej słodyczy. Oczywiście jest ona minimalna, ale w bezpośrednim porównaniu czuć ją wyraźnie. Goryczka zerowa, a ciało wydaje się być ciut pełniejsze. Może to przez tą słodycz? Teraz pojawiły się tu nuty podobne do Curacao. Teraz powrót do Browaru Ukiel. Zdecydowanie więcej nut podobnych do cytryny i większy wpływ kolendry. Kolejny raz widać, że piwo jest świeższe. Ten finisz momentami przypomina sok z pomarańczy … z kolendra. Kormoran to zdecydowanie więcej nut skórki od pomarańczy.

OCENA

Witbier [Browar Ukiel] vs [Browar Kormoran]

Pod względem świeżości i połączenia cytrusów z kolendrą wygrywa Ukiel, do tego kwas. Browar Kormoran poszedł bardziej w skórki pomarańczy, więcej ciała i słodycz. Tak więc, które wybieracie? Ja stawiam na Ukiel i Tomka.

Witbier [Browar Ukiel / Browarnik Tomek]
OCENA : 4,00 / 5,00

Witbier [Browar Kormoran]
OCENA : 3,75 / 5,00

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o