Warsaw Express Bourbon BA [Browar Pinta / Bakunin Brewing Co.]

Piwo Warsaw Express Bourbon BA powinno podkręcić dobre wspomnienia jakie pozostały po podstawie.

Warsaw Express Bourbon BA [Browar Pinta / Bakunin Brewing Co.]

Piłem już podstawową wersję piwa Warsaw Express uwarzonego przez polski browar PINTA oraz rosyjski Bakunin, nie jest to żadna tajemnica. Tajemnicą nie jest też fakt, że piwo mi podeszło. Zresztą, nie tylko mi. Wystarczy spojrzeć na oceny z internetowych portali. Ci sami użytkownicy byli zapewne ucieszeni, gdy pojawiła się informacja o wydaniu wersji Warsaw Express Bourbon BA. Wszystko pięknie, pierwsze degustacje i zadowolenie lekko przygasło. Pojawiło się sporo średnich opinii, że jakoś tak nijako, że beczka tu nie pasuje. Darowałem sobie więc zakup piwa. Kila dni temu zobaczyłem je ponownie i postanowiłem dać mu szansę, a co 😉

STYL: American Wheat Wine
EKSTRAKT: 24.7% wag.
ALKOHOL: 9,5%
SŁODY: jęczmienny: pilzneński, Monachijski, Carahell, pszeniczny jasny, laktoza
CHMIEL: Columbus, Citra, Cascade, Falconer’s Flight
DODATKI: skórka z grejpfruta, czerwonej i żółtej pomarańczy
DROŻDŻE: US-05
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 29.11.2019

Tu będzie krótko. Piwo leżakowało 6 miesięcy w beczkach po Jacku Danielsie. Trunek jest mi bardzo dobrze znany, ale nie piłem jeszcze dobrego piwa leżakowanego w beczce po JD. W sumie to nie każdy browar podaje nazwę bourbonu/whiksy w której leżakowało piwo. Skoro pół roku w beczce miało zrobić robotę, to chmiel nie będzie tu pewnie grał pierwszych skrzypiec.

Etykieta jest też identyczna. Jedyna różnica to info o Bourbon Barrel Aged. I tyle. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 330 mililitrów i zostało uwarzone w Browarze „Na Jurze” w Zawierciu.

Warsaw Express Bourbon BA [Browar Pinta / Bakunin Brewing Co.]

KOLOR
Piwo ma barwę jasno pomarańczową. W szkle jest dosyć mętnie, ale widać przez nie drugą stronę świata. Piana nie jest zbyt obfita, widzę jedynie drobny kożuch unoszący się na powierzchni.

AROMAT
Na początku niczym mnie nie powalił. Całość nie jest zbyt wyraźna, przewijają się tu skórki cytryn połączone z kokosem i wanilią. Jak dla mnie zapach jest zbyt niemrawy, brakuje mu kopa. Po kilku głębszych wdechach pojawia się fajna słodycz. Przypomina mi ona landrynkowo-cytrynowe cukierki. Szkoda mi tej beczki, może w smaku będzie lepiej?

SMAK
Początek jest obiecujący. Zaraz po nabraniu piwa do ust czuję świeże cytrusy oraz słodycz, jednak z każdą kolejną sekundą pojawia się coraz więcej nut beczki oraz gorzki kokos. Gorzki klimat przejmuje kontrolę nad piwem, ciut za wcześniej. W drugim łyku jest podobnie, na szczęście tym razem cytrynowa nuta utrzymała się dłużej. Dlaczego ta beczka dała taki średni efekt? Ani wanilia, ani kokos nie są tu wyraźnie wyczuwalne, jest za to jakaś gorzka decha, która nie wnosi tu nic ciekawego co podnosi poziom piwa. Podstawa była przednia, a tu wszystko co najlepsze zostało zakryte tą dziwną nutą. Aż za nią zatęskniłem. Po ogrzaniu wychodzi też lekki alkohol, który rozgrzewa te spróchniałe deski. Na plusy to fajne ciało, mimo tych wad piwo jest pijalne. Jeśli ktoś lubi gorzki klimat to powinien spróbować i wydać własną ocenę. Mi nie podeszło.

Warsaw Express Bourbon BA [Browar Pinta / Bakunin Brewing Co.]
OCENA : 3,50 / 5,00

Jedno z piw w których wersja podstawowa lepiej mi smakowała. Jak widać, leżakowanie w beczce nie zawsze wychodzi na dobre. Chociaż to wersja BA ma zdecydowanie lepsze oceny. Każdy ma swój własny smak.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o