Warka 31 – Christmas Tropical Tea New England IPA | Piwo domowe

Pora na trzecie podejście do piwa Świątecznego, tym razem będzie to Christmas Tropical Tea New England IPA.

Christmas Tropical Tea New England IPA

Idą Święta. W tym roku postanowiłem ponownie uwarzyć świąteczne piwo. Tym razem zrezygnowałem z większości dodatków charakterystycznych dla Christmas Ale takich jak cynamon czy goździki. Zaczną od początku, a raczej od końca. Bazowym stylem będzie tu India Pale Ale. Celuję więc w 14 Plato, chociaż bardziej interesuje mnie uzyskanie większej objętości końcowej. Piwo ma powędrować do kilku osób, im więcej butelek, tym lepiej. Tak więc IPA z IBU w granicach 20, aby nie zniechęcić osób nie pijących kraftu na co dzień. Na goryczkę wybrałem Simcoe, chmieliłem nim już kilka piw i wyszły ok. Goryczka nie zabiła owoców, a o to mi chodzi, gdyż będzie to New England. W tym celu zdecydowałem się na dodatek płatków owsianych. Podstawę zasypu stanowią tu słody Pale ale oraz pilzneński w proporcji 4:1. Zastanawiałem się nad wyborem drożdży pasujących do stylu i zdecydowałem się na drożdże Omega OYL-011 British Ale V. Zostawiają one po sobie lekką mgiełkę a drożdże produkują fajne tropiki. To dobra podstawa dla NEIPA. Nie martwi mnie odfermentowanie rzędu 75%, może być słodko, gdyż na koniec fermentacji dodam swój ulubiony dodatek, czyli herbatę. Będzie to owocowa herbata, której dodałem już do Tea Pale Ale oraz jego pierwowzoru. O świąteczny akcent ma zadbać dodatek dwóch lasek wanilii, nie wniosą one zapewne zbyt wiele, ale lekki słodki dodatek nie zaszkodzi.

ZACIERANIE
16 l wody (CaCl2 – 1,2 g, MgSO4 – 2g, NaCl – 1,5g) / 5,90 kg  słodu

Słód Pale Ale Maris Otter 4,00 kg
Słód pilzneński Strzegom 1,00 kg
Płatki owsiane 0,40 kg
Słód Weyermann CaraHell 0,30 kg
Słód karmelowy jasny 30 Strzegom 0,20 kg

60 min – temp 66°C
Mashout

WYSŁADZANIE

18 l (z CaCl2 – 2g, MgSO4 – 0,5g, NaCl – 1g), otrzymałem 23 litry i 11 BLG

Christmas Tropical Tea New England IPA
Skomplikowany system rurek podczas wysładzania.

GOTOWANIE
Czas : 60 min

Christmas Tropical Tea New England IPA
Kiedy zakupiony Hopspider okazuje się za duży i trzeba kombinować.
Chmiel Simcoe 15 g FHW
Chmiel Enigma 50 g Hop Stand 78-70 °C
Chmiel Mosaic 50 g Hop Stand 78-70 °C
Christmas Tropical Tea New England IPA
Chmiel jeszcze zapakowany, zaraz buchnie aromatem.

Ostatecznie 15 l o BLG 13.

FERMENTACJA

Drożdże: Omega OYL-011 (starter – 1l wody / 120 ml ekstraktu słodowego) zadane 19.10 w temp 16 stopni.

Christmas Tropical Tea New England IPA
Debiut drożdży Omega. Na plus.

Podczas rozkręcania startera drożdże wyglądały na bardzo zamglone. Pierwsze 3 dni temperatura nie przekroczyła 20°C, później całość poszła  w górę. Laski wanilii przeciąłem na pół, wyszły więc cztery części. Herbatę dodałem na ostatnie 12 godzin. Ma ona w sobie kandyzowane owoce, które dodadzą piwu ciekawych owocowych nut.

BURZLIWA : 19.10 – 26.10
CICHA : 26.10 – 06.11

Herbata 35 g 05.11 – 06.11
Wanilia 2 laski 01.11 – 06.11

BUTELKOWANIE

Christmas Tropical Tea New England IPA
Wyczyszczone, zdezynfekowane, czekają na piwo.

Końcowy ekstrakt wyniósł 2,5 BLG, więc piwo ma 5,7 ABV. Do nagazowania na poziomie 2,1 VOL użyłem 72g cukru rozpuszczonych w 480 ml wody. Czuć było owocowy profil oraz wyraźne nuty herbaty. Pakuję do butelek i rozsyłam na Święta.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o