Warka 30 – [Jesienne Błoto] DDH Black IPA

Kolejny level w stylu Black IPA? Czemu nie. Tym razem będzie więcej chmielu,  więc DDH BIPA.

Warka 30 - [Jesienne Błoto] DDH Black IPA

Postanowiłem po raz kolejny uwarzyć piwo w stylu Black IPA. Potrzebowałem czegoś ciemnego w przedziale 14-16 Plato, aby rozkręcić kolejne pokolenie drożdży, Tym razem dodam jednak więcej chmielu, więc przed nazwą stylu stoi DDH. Dlaczego więcej chmielu? Przy ostatniej warce testowałem Hop Spider zakupiony u chińczyków i dobrze się on sprawdził. Nie zatrzymał stu procent chmielu, ale byłem zadowolony z efektu. Dodatkowe użycie filtra w postaci pończochy powinno zrobić robotę. Zasyp będzie bazował na Black IPA uwarzonym na początku tego roku. Zmianie ulegnie woda, postanowiłem dodać więcej soli, aby stosunek Siarczanów i Chlorków wyniósł 2:3, podobno taka proporcja poprawia odczucia w ustach. Nie chcę, aby piwo gryzło w przełyk. Kolejna zmiana to chmielenie. Podczas wyłączenia palnika dodam chmiel Motueka, który ma tylko 8% alfakwasów. Dodatkowo chmiele dodane podczas “ciepłej” części chmielenia wyjąłem z zamrażarki na kilka dni przed warzeniem piwa. Podobno chmiele przetrzymywane przez okres 3-4 tygodni w wyższej temperaturze dają więcej cytrusów. Nie dotyczy to chmielu dodawanego na zimno. Postanowiłem sprawdzić tą tezę. Całość będzie fermentowała na 5-dniowej gęstwie Irlandzkich Ciemności. Celuję w 15 Plato.

ZACIERANIE

15 l wody (z 1,5 g CaCl + 1,5g NaCl + 1,5g MgSO4) / 4,94 kg słodu

Słód Pale Ale Weyermann 4,40 kg
Słód Pale Chocolate Fawcett 0,30 kg
Słód Carafa Typ II Weyermann 0,10 kg
Słód Carafa Typ III Weyermann 0,10 kg

60 min – temp 67°C
Mashout

WYSŁADZANIE

16 l wody (z 1,5 g CaCl + 1,5g NaCl + 1,5g MgSO4)
Wyszło 21 litrów o gęstości 12 Plato.

Warka 30 - [Jesienne Błoto] DDH Black IPA
Wysładzam przez Hopspider, żeby na pewno nic nie przeszło do brzeczki.
GOTOWANIE
Czas : 75 min

Chmiel Tomahawk 18 g 45 min
Chmiel Motueka 30 g 0 min
Chmiel Simcoe 35 g 0 min
Chmiel Mosaic 20 g Whirpool – 20 minut 80-70 i schładzanie

Warka 30 - [Jesienne Błoto] DDH Black IPA
Sporo chmieli na aromat.
Według kalkulatora wyszło 43 IBU.

Warka 30 - [Jesienne Błoto] DDH Black IPA
Chłodzenie w łazienkowych warunkach, bez chłodnicy.

Pierwszy raz korzystałem z Hop Spidera podczas chmielenia. Pierwsza uwaga, kupiłem zbyt wysoki i dotyka dna. Nie jest to dobra opcja podczas gotowania, więc postawiłem go na fermentorze i od razu zrobiło się kilka centymetrów odstępu. Dodałem chmiel i lekko zamieszałem gotującą się brzeczkę. Aha, Hop Spider wystaje, więc nie ma mowy o przykryci gara. Tak więc te 20 minut pod dodaniu chmielu  na whirpool sporo zapewne odparowało. Gdy temperatura spadłą do 70, wyjąłem Spider i zakryłem gar pokrywą w celu dalszego schładzania brzeczki i zatrzymania olejków. Czy Spider zatrzymał sporo z prawie 100 g chmielu jakie trafiły do kotła? I tak na koniec zakręciłem łychą, w celu utworzenia stożka. Na pewno nie zaszkodzi to piwu, a im mniej syfu, tym lepiej.

Otrzymałem 12 litrów o ekstrakcie 16 Plato.

FERMENTACJA
Drożdże – Gęstwa 90 ml po Smoked Stout.

Spory Overpitching, ale co tam. Drożdże ruszyły już po 4 godzinach. Temperatura szybko szła w górę i musiałem wymieniać zmrożone PET. Starałem się utrzymać ją w przedziale 17-19 przez pierwsze 24 godz. Ostatnie 4 dni piwo poszło w 20°C, a co tam mają być owoce. A jak zapewnia Fermentum Mobile ich drożdże produkują dużo więcej estrów w wyższych temperaturach.

BURZLIWA 03.09 – 13.09
CICHA 13.09 – 16.09

Chmiel Simcoe 100 g 13.09
Chmiel Mosaic 100 g 13.09

Na cichą miało być DDH, więc postanowiłem dać dwa razy więcej chmielu na cichą niż przy poprzedniej warce. Na dnie wiadra wylądował chmiel, na który zlałem piwo. Pierwszy dzień piwo stało w temperaturze 21 i kilka razy zakręciłem wiadrem. Drugiego dnia zacząłem zbijać temperaturę, słynny Cold Crush.

Warka 30 - [Jesienne Błoto] DDH Black IPA
Zlewam na cichą. Na dnie wylądował chmiel, aby piwo wprowadziło do w wir.
Warka 30 - [Jesienne Błoto] DDH Black IPA
Cold Crush zrobił swoje. Sporo chmielu opadło na dno.
Warka 30 - [Jesienne Błoto] DDH Black IPA
A tyle syfu zostało w fermentorze już przed samym butelkowaniem.

BUTELKOWANIE
Sporo tego chmielu. Ekstrakt końcowy wyniósł 4 BLG, więc piwo ma 6,8 ABV. Do nagazowania użyłem 40 g / 300 ml celując w CO2.2. Dodałem też 2 g Witaminy C, w celu uniknięcia utlenieniu. Piwo trafiło do butelek 16 września i myślę, że już nadaje się do spożycia. W trzech butelkach znalazło się sporo chmielu na dnie, oj, będzie spory gushing.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o