Warka 29 – [Smog na Jarotach] Smoked Stout

Czy w  Polsce się dymi? W Olsztynie na pewno, pora na warkę lekkiego piwa w stylu Smoked Stout.

[Smog na Jarotach] Smoked Stout

Jesień nadchodzi wielkimi krokami. W związku z tym postanowiłem powrócić do warzenia. Na pierwszy rzut pójdą trzy ciemne piwa z których ostatnie będzie mocnym Stoutem. Muszę zacząć od czegoś słabszego, nie miałem żadnych konkretnych planów, więc postanowiłem się rozejrzeć po konkursach, może coś mnie natchnie? I proszę. Warszawa oraz Smoked Stout? Czemu nie. Mam już doświadczenie z nutami wędzonymi, pora spróbować się w słabszym stylu. Jest jednak jedno ale, czy drożdże odzyskanie z wędzonego piwa nadadzą się do nie wędzonego? Jakoś dam radę. W konkursie należy użyć słodu wędzonego drewnem, więc mój ulubiony, słód torowy odpada. Miałem w zapasie słód wędzony gruszą, ale nie chcę aby wniósł on nuty gruszki. Pozostały dwie opcje: buk i dąb. Ten drugi kojarzy mi się z Grodziskim, więc zdecydowałem się na buk używany m.in. w piwach typu Rauchbier czy Alaskan Ale. Pozostałą część zasypu stanowią płatki owsiane, które powinny podkręcić nieco ciało oraz słody palone. Największy procent słodów palonych stanowi palony jęczmień, w końcu to Stout. Zdecydowałem się też na słód czekoladowy pszeniczny oraz Carafa III Special. Wersja Special daje mniej nut palonych, a więcej kawy. Zainwestowałem też w nowy wężyk z oploty. Tym razem wybrałem ten z oferty sklepu Marxam. Wygląda solidniej i przede wszystkim można go spokojnie wyginać, nie ma opcji aby wyskoczył z młóta.

[Smog na Jarotach] Smoked Stout

ZACIERANIE
12 l wody / 3,9 kg słodu

Słód Pale Ale Maris Otter 2,00 kg
Płatki owsiane 0,80 kg
Słód wędzony bukiem Weyermann 0,70 kg
Palony jęczmień 0,25 kg
Słód Carafa III Special Weyermann 0,10 kg
Słód czekoladowy pszeniczny Weyermann 0,10 kg

60 min – temp 68°C
Mashout

WYSŁADZANIE

16 l wody, otrzymałem 20 l i 8 BLG.

[Smog na Jarotach] Smoked Stout

GOTOWANIE

Czas: 60 min

Chmiel Fuggles 50 g FHW

IBU: 40

[Smog na Jarotach] Smoked Stout

Ostatecznie 15 litrów i  11,5 BLG.

FERMETNTACJA

Drożdże : FM 13 – Irlandzkie Ciemności (06.10.2019 / Starter – 1200 ml wody / 200 ml ekstraktu słodowego) zadane 20.08.

BURZLIWA 20.08 – 30.08
CICHA 30.08 – 09.09

BUTELKOWANIE

Drożdże nie zeszły za dobrze. Nie wiem do końca jaki był wynik. 3,5 czy 4? Przyjąłem tą pierwszą wersję, tak więc piwo ma 4,3 ABV. Lekko. A nagazowanie? 45g cukru na 330ml, celuję w 2,0 CO. Największym plusem jest jednak smak. O ile na początku smakowało średnio, to przy butelkowaniu było palone, wytrawne i fajnie wędzone. Nie jest to level torfu, ale buk dał radę. Może piwo ma jednak jakieś szanse w konkursie? Jak na piwo, którym chciałem rozkręcić drożdże wyszło bardzo przyjemnie.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o