Warka 28 – [Herr Batta 2] Tea American Pale Ale / Apricot Pale Ale

Koleje piwo konkursowe, czyli Tea American Pale Ale oraz dodatek moreli w postaci lekkiego Apricot Pale Ale.

Tea American Pale Ale / Apricot Pale Ale

Powoli zbliżam się do półmetka roku 2019. Z czym kojarzy mi się ten okres? Na pewno z VII Warmińskim Konkursem Piwowarów Domowych. Impreza ta odbywa się zawsze na początku sierpnia. W tym roku oprócz Rosanke postanowiłem zgłosić piwo w kategorii Tea APA. Na początku roku udało mi się uwarzyć bardzo dobre piwo z herbatą, tutaj znajdziecie przepis. Piwo smakowało wielu osobom, ja również oceniłem je wysoko. Pomyślałem, że dobrze sprawdzi się latem i wykorzystam je podczas urlopu. Niestety, nie udało mi się zakupić tych samych składników i musiałem nieco pokombinować. Nie mogłem znaleźć słodu Słód Colorado Crystal 10, więc zastąpiłem do karmelowym jasnym 30. Podobnie z chmielem Equanot, rozłożyłem jego wagę na pozostałe rodzaje chmielu. Dodatkowo postanowiłem wykorzystać sezon na owoce i do połowy warki dodałem morele. Podobno dają one efek podobny do brzoskwini, która bardzo słabo sprawdza się w domowym piwowarstwie. Owoce dodam na cichą, a podczas filtracji wykorzystam nowy Hop Spider zakupiony na Ali.

ZACIERANIE
14 l wody (CaCl2 – 1 g, MgSO4 – 2g, NaCl – 1,5g) / 5,10 kg słodu

Słód Pale Ale Maris Otter 3,20 kg
Słód pilzneński Strzegom 1,00 kg
Płatki owsiane 0,40 kg
Słód Weyermann CaraHell 0,30 kg
Słód karmelowy jasny 30 Strzegom 0,20 kg

60 min – temp 66°C
Mashout

WYSŁADZANIE

18 l (z CaCl2 – 2, NaCl – 0,5g), otrzymałem 21,5 litra i 12 BLG

GOTOWANIE

Czas : 70 min

Chmiel Simcoe 13 g FHW
Whirfloc 1 tabletka 5 min
Chmiel Mosaic 20 g 0 min
Chmiel Enigma 30 g Whirpool (w 79°C – 70°C i  dalej schładzanie
Chmiel Motueka 20 g Whirpool (w 79°C – 70°C i  dalej schładzanie

Ostatecznie 15 litrów z BLG 13,5.

FERMENTACJA

Nie znalazłem też nigdzie moich ulubionych drożdży London Ale III, więc postanowiłem dać szansę jedynce.

Drożdże: London Ale (starter – 1,2l wody / 180 ml ekstraktu słodowego) zadane 11.06 w temp 18 stopni.

BURZLIWA : 11.06 – 18.06
CICHA : dwa fermentory

I PARTIA 18.06 – 27.06

Tea American Pale Ale / Apricot Pale Ale

Tea American Pale Ale / Apricot Pale Ale

Herbata 20g 26.06 – 27.06

II PARTIA 18.06 – 28.06

Morele pokroiłem dzień wcześniej, wyjąłem pestki i wstawiłem na noc do zamrażarki. Po dodaniu do fermentora starałem się co jakiś czas nim lekko zakręcić, aby owoce nie leżały wyłącznie na górze. Hop Spider dobrze się sprawdził, ciekawe jak da radę z większą ilością chmielu?

Tea American Pale Ale / Apricot Pale Ale

Mrożone morele 500g 20.06 – 28.06

BUTELKOWANIE

Pierwszą partię z herbatą rozlałem z 35g cukru na 230 ml wody, celuję w 2,2 VOL. Ostatecznie BLG spadło do 3,3. Drugą partię rozlałem z 30g cukru na 190 ml wody, celuję w 2,2 VOL. Tutaj BLG  było niższe, gdyż wyniosło równo 3,0. Próbki obu piw smakowały świetnie, oby nic się nie popsuło po zabutelkowaniu.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o