Warka 26 – Bounty [Imperial Stout z kokosem]

Jako fan słodyczy postanowiłem w końcu uwarzyć Imperial Stouta wzorowanego na batonie Bounty.

Imperial Stout z kokosem [Piwo domowe]

Udało mi się uzyskać dosyć dobrą gęstwę po kilku warkach, postanowiłem więc ponownie podejść do tematu Imperial Stouta. Nie był bym sobą, gdyby nie dodatki. Długo o nich myślałem i po kilku próbach z płatkami (np. warka 17 z dodatkiem płatków z beczki po Bourbonie) zdecydowałem się na kokosa. Sama baza ma być gorzka i czekoladowa, kontra lekko prażonego kokosa powinna sprawić, że piwo będzie smakowało jak baton Bounty. W zasypie podstawę stanowi słód Pale Ale, to on dostarczy najwięcej cukrów. Pomyślałem też o płatkach owsianych oraz słodzie pszenicznym, który w zasypie reprezentowany jest również przez słód pszeniczny czekoladowy. Pierwszy raz sprawdzę też Carafę w wersji Special, podobno wprowadza ona mniej nut palonych, a więcej czekoladowych. O paloność nie muszę się martwić, 400 g palonego jęczmienia powinna zrobić robotę. Więcej szczegółów znajdziecie w filmie:

ZACIERANIE

19 l wody / 8,3 kg słodu

Słód Pale Ale Weyermann 5,00 kg
Słód pilzneński Weyermann 1,00 kg
Płatki owsiane 0,80 kg
Palony jęczmień 0,40 kg
Słód czekoladowy jasny Viking Malt 0,25 kg
Słód pszeniczny 0,25 kg
Słód Coffee Castle Malting 0,20 kg
Słód pszeniczny czekoladowy Weyermann 0,20 kg
Słód Carafa (R) Special typ II Weyermann 0,10 kg
Słód Carafa (R) Special typ III Weyermann 0,10 kg

Imperial Stout z kokosem [Piwo domowe]

70 min w 67°C (po 20 min dodałem palony jęczmień, Carafa II i III, Chocoalte Wheat)
Mashout

WYSŁADZANIE

15 l wody, otrzymałem 14 l z 25 BLG

Wysładzanie. Chyba najgorsze w historii? Zdecydowanie najgorsze w historii. Nie wiem czy to wina sporej ilości płatków i pszenicy? Chyba aż tak dużo ich nie było? Brzeczka leciała z prędkością 1 litra na 9 minut. Chciałem uzyskać 23 litry, więc obliczcie sobie ile to trwało 😉 Po uzyskaniu 10 litrów z fermentora leciało nadal 26 Plato, więc zdecydowałem się na uzyskanie jeszcze kilku litrów i dodanie wody. Uzyskałem 14,3 l o 25 Plato i dodałem do nich 4,2 l wody, aby przed gotowaniem mieć 18,5 litra wody o 19,5 Plato.

GOTOWANIE

Czas : 70 min

Chmiel Magnum 50 g FHW
Cukier trzcinowy 160 g 20 min

Ostatecznie 13 litrów z 23 Plato. Wg kalkulatora IBU 65.

FERMENTACJA

Drożdże – London Ale III (gęstwa, po Smoked FES) około 80 ml.

Pierwsze dwa dni udało mi się utrzymać temperaturę w granicy 17°C. Początek fermentacji jest najważniejszy, jeśli tu temperatura podskoczy zbyt wysoko może być nieciekawie. Później, w najaktywniejszej fazie, było około 18°C. Pod koniec podniosłem temperaturę do 20°C.

BURZLIWA 25.03 -15.04
CICHA 15.04 – 10.05

Prażony kokos 200 g 23.04 – 10.05

Przy przelewaniu na cichą sprawdziłem smak, był mocno czekoladowy, zrezygnowałem więc z dodatku kakaowca. Zdecydowałem się na prażone płatki kokosowe, nie robią one tle syfu co wiórki, a efekty smakowe są równie dobre.

Imperial Stout z kokosem [Piwo domowe]
Imperial Stout z kokosem [Piwo domowe]

BUTELKOWANIE

Imperial Stout z kokosem [Piwo domowe]

Piwo trafiło do butelek 10.05. Rozlałem je z 40 g rozpuszczonymi w 140 ml wody. Końcowe BLG wyniosło 7,5. Piwo ma więc 9,7% alkoholu. Z chęcią spróbowałbym go wcześniej, gdyż kokos szybko zanika. Zobaczę jak długo uda mi się wytrzymać.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o