Warka 25 – More Smoked Pflaume [Wędzony Foreign Extra Stout]

Pora uwarzyć kolejnego Foreign Extra Stout. Tym razem z dodatkiem wędzonej śliwki.

Wędzony Foreign Extra Stout

Moim celem jest uwarzenie Smoked Foreign Extra Stout. Jednym z moich pierwszych piw o wyższym ekstrakcie początkowym był właśnie FES z dodatkiem śliwki. Piwo zebrało dobre oceny. Wysłałem je na konkurs, ocena była pozytywna, komisja dała minusa za mało ilość palonych nut. Postanowiłem więc przemeblować poprzedni przepis i uwarzyć podobne piwo, które być może wyślę na WKPD. Smoked FES jest tam jedną z kategorii konkursowych. Pierwsza wersja cholernie długo się układała. Śliwki dodałem wtedy na ostatnie 15 minut gotowania i zostały one w brzeczce, aż do momentu butelkowania. Tym razem dodam je dwukrotnie, coś a’la Double Dry Hopping 😉 Pierwsza partia wyląduje w brzeczce ponownie podczas gotowania. Następnie wyjmę ją podczas chłodzenia. Na ostatnie dni cichej dorzucę słynnej Suski Sechlońskiej. Zamierzam też dodać znacznie więcej palonych słodów. Ciemna czekolada i nuty wędzonej śliwki, to piwo posmakuje wyłącznie koneserom. Zamierzam też wydłużyć nieco czas gotowania brzeczki. Do tej pory trwało to 60 minut, dziś przedłużę ten czas o kwadrans. Celuje w 16 Plato, dlaczego? Mam gęstwę po Imperial IPA i planuję ją wykorzystać. Tak, mogłem iść wyżej, ale mam już plan na Imperial Stouta powyżej 20 Plato i to piwo ma przygotować drożdże na ich ostateczną robotę.

ZACIERANIE

16 l wody / 6,16 kg słodu
7:45 – 16 l wody – w temp 68 stopni

Wędzony Foreign Extra Stout
Zakupiłem termometry z Ali. Kontrola temperatury jest teraz łatwiejsza.
Słód Pilzneński Weyermann 2,50 kg
Słód Monachijski Typ I Weyermann 1,00 kg
Słód Brown Fawcett 0,50 kg
Słód wędzony torfem Castle Malting 0,50 kg
Słód wędzony Medium Peated Fawcett 0,50 kg
Palony jęczmień Weyermann (na ostatnie 40 minut) 0,30 kg
Słód Special X Bestmalz 0,25 kg
Słód Caraaroma Weyermann 0,25 kg
Słód Carafa typ II Weyermann (na ostatnie 40 minut) 0,12 kg
Słód Carafa typ III Weyermann (na ostatnie 40 minut) 0,12 kg
Słód czekoladowy 400 Strzegom 0,12 kg
Wędzony Foreign Extra Stout
Używałem też termometru klasycznego, aby porównać wartość z nowym termometrem. Odczyty były identyczne.

60 min – 68°C
Mashout

WYSŁADZANIE

15 l wody. Otrzymałem 20 l z 13 BLG.

Wędzony Foreign Extra Stout
Początek wysładzania. Witam po ciemnej stronie mocy.

GOTOWANIE

Czas: 75min

Chmiel Magnum 27 g FHW
Cukier Trzcinowy 300 g 60 min
Suszone Śliwki 300 g 60 min

Wg kalkulatora wyszło mi IBU. Ostatecznie 18,5 litra o BLG 17. IBU 45.

Wędzony Foreign Extra Stout
Na ostatnie minuty w piwie wylądował cukier oraz suszone śliwki.

FERMENTACJA

Wędzony Foreign Extra Stout
Dużo świeżej gęstwy, to lubię.

Drożdże : London Ale III (gęstwa, III generacja po warce 24) – 67 g

BURZLIWA : 15.03 – 29.03
CICHA : 29.03 – 11.04

Suska Sechlońska 230 g 04.04 – 11.04
Wędzony Foreign Extra Stout
Suska Sechlońska została potraktowana wódką zanim trafiła do fermentora.
Wędzony Foreign Extra Stout
Śliwki pływały głównie na górze, aromat jest obłędny.

BUTELKOWANIE

Wędzony Foreign Extra Stout
Wszystko gotowe do rozlewu.

Końcowe BLG wyniosło 4,5, więc piwo ma 7,2% alkoholu. Nagazowałem ja aby uzyskać poziom 2,0. Przy poprzednich butelkach smak długo się układał, tym razem powinno być szybciej. Pierwszy test w połowie maja. Smakowo jest dużo lepiej. Wędzone nuty są wyraźniejsze (a jakie miały być sokoro dopiero co oddzieliłem je od śliwek?), to samo mogę powiedzieć o ciemnej czekoladzie. Wiąże duże nadzieje z tym piwem.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o