Warka 22 – [Low] Tea Pale Ale / New Zeland Pale Ale

Dzielenie warki na dwie weszło mi w krew. Tym razem podszedłem do Tea Pale Ale oraz New Zeland Pale Ale.

 Tea Pale Ale / New Zeland Pale Ale

Po ostatnich przygodach z Black IPA postanowiłem ponownie podzielić warkę na dwie części. Zdecydowałem się na lekkie piwo w stylu Pale Ale. Na jedną część pójdzie na pewno sporo chmielu. Zafascynowany Nową Zelandią postanowiłem wypróbować chmiel z tamtej części świata. Przejrzałem asortyment kilku sklepów w poszukiwaniu najświeższych roczników. Udało mi się znaleźć dwa z 2018 roku, więc nie jest źle. Znaczy do podstawy dodam chmiele amerykańskie, a później do jednej warki dołożę już te chmiele na aromat. Kombo Ameryki z Nową Zelandią jest dosyć popularne. Z drugą warką pójdę w herbatę, ten dodatek sprawdził się w poprzedniej warce piwa z herbatą, które warzyłem kilka miesięcy temu. Ostatnio była to odmiana Earl Grey, jednak po wizycie w sklepie specjalistycznym postanowiłem spróbować czegoś innego. Wybór padł na herbatę z dodatkiem kandyzowanych owoców typu mango, papaja oraz pomarańcza. Nie robiłem nigdy piwa z dodatkiem kandyzowanych owoców, więc sprawdzę jaki mają one wpływ na końcowy smak piwa. Co do zasypu to szukałem czegoś pod idealne Pale Ale nie do końca w stylu New England. Na jakimś amerykańskim forum znalazłem przepis z dodatkiem słodów CaraHell oraz Crystal 10, więc postanowiłem je sprawdzić. Tym razem przedłużyłem gotowanie do 75 minut.

ZACIERANIE

14 l wody (CaCl2 – 1 g, MgSO4 – 2g, NaCl – 1,5g) / 5,3 kg słodu

Tea Pale Ale / New Zeland Pale Ale
Do każdego jasnego piwa modyfikuję teraz wodę. Pierwsze dwie próby przyniosły znacznie lepsze odczucia w ustach.
Słód Pale Ale 3,70 kg
Słód pilzneński 0,70 kg
Płatki owsiane 0,40 kg
Słód Colorado Crystal 10 0,25 kg
Słód Weyermann CaraHell 0,25 kg

60 min – temp 66°C
Mashout

Tea Pale Ale / New Zeland Pale Ale
Płatki owsiane i kleikowanie. Nie bawiłem się w to wcześniej, zobaczę jaki będzie efekt.

WYSŁADZANIE

Wysładzanie przebiegło sprawnie jak zawsze. Zużyłem standardowo 15 litrów wody w trzech seriach po 5 litrów. Wysładzałem dosyć długo i ostatecznie otrzymałem 25 litrów z 10 BLG.

GOTOWANIE

Tea Pale Ale / New Zeland Pale Ale
Pierwsza dawka chmielu wylądowała w garze.
Chmiel Simcoe 10 g FHW
Whirfloc 1 tabletke 65 min
Chmiel Mosaic 20 g 0 min
Chmiel Enigma 30 g Whirpool
Chmiel Equaton 25 g Whirpool
Chmiel Motueka 20 g Whirpool

Wg kalkulatora wyszło mi IBU 16. Ostatecznie otrzymałem 16 litrów z 12,5 BLG. Po spróbowaniu brzeczki … chciałem ją wylać. Była okropnie gorzka i paląca. Na początku pomyślałem, że to wina zbyt dużego dodatku soli, albo chmielu. Postanowiłem jednak dać mu szanse, wylać zawsze zdążę.

FERMENACJA

Drożdże: London Ale III (płynne, starter)

BURZLIWA: 18.11 – 30.11
CICHA: Dwa fermentory po 7l(oznaczony 1) i 8l (oznaczony 2)

I PARTIA CICHA 30.11 – 7.12

Chmiel Motueka 31 g 05.12 – 07.12
Chmiel Enigma 21 g 05.12 – 07.12
Chmiel Equanot 16 g 05.12 – 07.12
Tea Pale Ale / New Zeland Pale Ale
Przygotowuję chmiel na cichą. W mniejszym pojemniku jest mniej powietrza, co powinno wpłynąć pozytywnie na aromat piwa.
Tea Pale Ale / New Zeland Pale Ale
Chmiel wylądował w piwie, na razie jest jeszcze przejrzyste.
Tea Pale Ale / New Zeland Pale Ale
Jednak po dwóch dniach piwo wyglądało już inaczej.
Tea Pale Ale / New Zeland Pale Ale
Męczyłem się z tym filtrowaniem … a i tak trochę chmielu dostało się do butelek.

II PARTIA CICHA 30.11 – 12.12

Herbata 30g 11.12 – 12.12
Tea Pale Ale / New Zeland Pale Ale
Kawa posiadała w sobie kandyzowane owoce. Pachniała bardzo tropikalnie.
Tea Pale Ale / New Zeland Pale Ale
Najlepszy patena na dodanie herbaty to zawinięcie jej w woreczku muślinowym.
Tea Pale Ale / New Zeland Pale Ale
Kilkanaście godzin wystarczy. Herbata szybko oddaje swój smak i aromat.

BUTELKOWANIE

Pierwsza partia z chmielem trafiła do butelek 7.12 z dodatkiem 36g cukru na 260 ml wody. Starałem się ją filtrować przez woreczek, ale słabo to wyszło. Muszę zmienić technikę. Druga partia trafiła do butelek 12.12 z dodatkiem 30g cukry na 300 ml wody. Oba piwa zeszły do 3 BLG, więc mają % alkoholu. Oba piwa zapowiadają się bardzo dobrze.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o