Warka 22 – [Cup of Tea] Pale Ale / Earl Grey Pale Ale

Pora rozkręcić drożdże i uwarzyć piwo na konkurs. Pale Ale i Earl Grey Pale Ale to doskonały wybór.

Earl Grey Pale Ale receptura

Słyszałem dużo dobrego o drożdżach London Ale III. Postanowiłem zakupić fiolkę i uwarzyć na niej przyjemniej cztery piwa. Finałem będzie Imperial Stout z kilkoma dodatkami. Dopiero niedawno zdałem sobie sprawę, że to drożdże i fermentacja są najważniejszą częścią w procesie tworzenia piwa. Po kilku warkach opanowałem w miarę sztukę utrzymywania temperatury. Gorzej z wykorzystywaniem gęstwy. Tym razem planuję tak ustawić plan warzenia, aby drożdże były zbierane z góry po kilku dniach fermentacji burzliwej i przerzucać je do kolejnej brzeczki. Na rozkręcenie wybrałem Pale Ale, nikt nie pogardzi lekkim piwem w ciepły wiosenny dzień. Ponownie postanowiłem podzielić warkę na dwie części. Do jednej dodam herbatę Earl Gery i wyślę ją na Łódzki Konkurs Piw Domowych. Rok temu wysłałem tam swoje piwo i podobała mi się profesjonalna oprawa konkursu. Ostatnio udało mi się uwarzyć piekielnie dobre piwo z herbatą, ale tu ma być Earl Grey. Warzyłem już Tea NEIPA, jednak patrząc na wytyczne Earl Grey ma być lekko wyczuwalna i stanowić jedynie tło. Tam herbata buchała drzwiami i oknami. Na pewno muszę zredukować jej ilość. Dodatkowo dodam inny rodzaj herbaty. Niestety, nie dostałem już tej użytej niedawno, a szkoda. Dała ona sporo tropikalnych owoców. Skoro mam problemy z drobinkami chmielu, to dlaczego nie uzyskać tropików z herbaty? Pierwszy Pale Ale będzie chmielony na zimno Nelsonem. Chmiel jest bardzo aromatyczny i muszę poćwiczyć filtrowanie. Zasyp nie jest skomplikowany. Skupiłem się bardziej na dodatkach i rozkręceniu drożdży.

ZACIERANIE

15 l wody (z CaCl2 – 1 g,MgSO4 – 2g, NaCl – 1,5g) / 4,70 kg słodu

Earl Grey Pale Ale receptura
Nie obędzie się bez modyfikacji wody. Staram się znaleźć idealną opcję do uzyskania soczystego piwa.
Słód Pale Ale 3,40 kg
Słód pilzneński 0,50 kg
Płatki owsiane 0,80 kg
Słód pszeniczny 0,50 kg

60 min – temp 67°C
Mashout

Earl Grey Pale Ale receptura
Zacieram zazwyczaj w przedziale 66-68.

WYSŁADZANIE

15 l wody (z 1,5 g CaCl i 0,5 g NaCl). Otrzymałem 23 litrów z 11,5 BLG.

Earl Grey Pale Ale receptura
Wszystko przygotowane do wysładzania.

GOTOWANIE

Earl Grey Pale Ale receptura
Podczas gotowania przygotowuję chmiel na aromat. Nie lubię robić tego na ostatnią chwilę.

Czas : 70 min

Chmiel Simcoe 17 g FHW
Whirlfloc 0,5 tab 5 min
Chmiel Galaxy 40 g 0 min
Chmiel Citra 40 g Whirpool (w 79°C – 70°C i  dalej schładzanie

Wg kalkulatory wyszło mi IBU 30. Ostatecznie 16 litrów o BLG 13.

Earl Grey Pale Ale receptura
Zimno za oknem? Dobrze się składa, pora schłodzić piwo.

FERMENTACJA

Drożdże : London Ale III (starter) zadane w temperaturze 17°C.

Drożdże przygotowałem w domowym starterze, tym razem zdecydowanie częściej go potrząsałem. Przy zadaniu temperatura wynosiła około 6 stopni więcej niż brzeczki. Pierwszego dnia temperatura spadła do 16 stopni, w drugim podciągnęła się do 17, a trzeciego prawie na 18. Fermentacja przebiegała sprawnie, w rurce bulgotało aż miło. Zapach wydawał się być czystszy niż w przypadku piw osiągających 20 stopni drugiego dnia. Jedyny minus to może opóźniony start? Ciekawe jak mi zejdzie? Ogólnie ten szczep fermentuje dosyć szybko, już 15.02 widziałem oznaki końca burzliwej fermentacji. BLG wynosiło wtedy 7.

Earl Grey Pale Ale receptura
Przelewam na cichą. Na ściankach widać ślady po drożdżach.

BURZLIWA : 12.02 – 22.02
CICHA : dwa fermentory

Earl Grey Pale Ale receptura
Sprzęt zdezynfekowany, można zaczynać.
Earl Grey Pale Ale receptura
Dwa pojemniki gotowe. Przy okazji odzyskałem gęstwę na następne piwa.

I PARTIA 22.02 – 04.03

Chmiel Nelson Sauvin 50 g 02.03 – 04.03

II PARTIA 22.02 – 05.03

Chmiel Galaxy 16 g 03.03 – 05.03
Herbata Earl Grey 8 g 03.03 – 05.03
Herbata Tango Mango 5 g 03.03 – 05.03
Herbata Hawajski Koktajl 7 g 03.03 – 05.03

BUTELKOWANIE

Earl Grey Pale Ale receptura
Drożdże odfermentowały do 3 BLG. Nie jest źle.

Pierwsza partia trafiła do butelek 04.03 z 224 ml wody i 34 g cukru. Nagazowanie na poziom 2,3. Piwo zeszło do 3 BLG. Earl Grey Pale Ale rozlane 05.03 i nagazowane na poziom 2,3. Piwo też zeszło do 3 BLG. Pierwszy raz butelkowałem piwa z tak wysokim stopniem nagazowania. Pierwsze odczucia? Mogłem dać więcej chmielu i herbaty. Piwa będą łagodne, może nawet za łagodne?

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o