Ciężko o dobre Black IPA, więc postanowiłem je sam uwarzyć i pryz okazji sprawdzić jak smakuje z dodatkiem herbat.
Na starcie zaznaczę, że nie chodzi mi o niski poziom Black IPA uwarzonych w naszym kraju. Wystarczy spróbować Black Bicz z browaru Solipiwko albo Blackcyla z Trzech Kumpli. Piw w tym stylu jest zdecydowanie za mało. Na ich brak narzekałem już przed falą New England, teraz jest jeszcze gorzej. Postanowiłem samemu wziąć łychę i uwarzyć coś w tym stylu. Podstawą jest tu IPA, trzeba ją jedynie zabarwić na czarno. Duża ilość nut palonych jest uznawana za wadę, słód palony nie może mieć zbyt dużego wpływu na smak i aromat. W jakim momencie go więc dodać? Jest kilka rozwiązań, ja zdecydowałem się na dodanie ciemnych słodów pod koniec zacierania. w internecie polecają dodać je na ostatnie 5 minut, ja wybrałem 3. Dlaczego? Jeśli coś ma pójść nie tak, to wolę, aby nut palonych było mniej. Słód czekoladowy wylądował w garze po upływie 15 minut. Niedawno zakupiłem kilka pojemników na żywność o pojemności 10 litrów. Postanowiłem z jednej warki robić rozlew na dwa pojemniki i kombinować z dodatkami oraz odmianami chmielu. Dziś zdecydowałem się na wariację Black IPA z dodatkiem herbaty. BIPA z dodatkami była jedną z kategorii tegorocznej Kuźni Piwowarów. Herbata sprawdziła się w połączeniu z IPA, czemu tu miałoby nie wyjść?
ZACIERANIE
15 l wody (z 2,5 g CaCl) / 4,94 kg słodu
Słód Pale Ale Weyermann | 4,40 kg |
Słód Pale Chocolate Fawcett | 0,30 kg |
Słód Carafa Typ II Weyermann | 0,14 kg |
Słód Carafa Typ III Weyermann | 0,10 kg |
60 min – temp 67°C
Mashout
WYSŁADZANIE
15 l wody (z 1,4 g CaCl i 0,5 g NaCl). Otrzymałem 21 litrów z 11,5 BLG
GOTOWANIE
Chmiel Tomahawk | 16 g | 45 min |
Chmiel Tomahawk | 35 g | 0 min |
Chmiel Simcoe | 35 g | 0 min |
Chmiel Mosaic | 10 g | Whirpool |
Wg kalkulatory wyszło mi IBU 33. Ostatecznie 15 litrów o BLG 15. Dodałem litr wody i otrzymałem 16 litrów o BLG 13,5.
FERMENTACJA
Drożdże : American Ale III (płynne)
BURZLIWA: 17.11 – 12.12
CICHA: na dwa fermentory po 7 litrów.
I PARTIA – CICHA 12.12 – 17.12
Herbata Lady Grey | 35 g | Ostatnie 36 godz |

II PARTIA – CICHA 12.12 – 19.12
Chmiel Simcoe | 42 g | 16.12 |
Chmiel Zeus | 10 g | 16.12 |
Chmiel Mosaic | 20 g | 16.12 |
BUTELKOWANIE
Pierwszą partię z herbatą rozlałem 17.12 z 25 g cukru rozpuszczonym w 159 ml wody. Celowałem w nagazowanie 1,9 vol. Końcowe BLG wyniosło 3,5 więc piwo ma 5,1 % alkoholu. Drugą partię z chmielem rozlałem 19.12 z 29 g cukru rozpuszczonymi w 190 ml wody. Celowałem w nagazowanie 2,0 vol, tutaj BLG wyniosło również 3,5, więc piwo ma także 5,1% alkoholu.