Triple – Double: Mosaic & Ekuanot & Centennial [Browar Nepomucen]

Podobno jest nowa dobra NEIPA w mieście. Przechodzę więc do recenzji piwa Triple – Double: Mosaic & Ekuanot & Centennial z Browaru Nepomucen.

Triple - Double: Mosaic & Ekuanot & Centennial [Browar Nepomucen]

Niezmiernie ucieszył mnie fakt, że Browar Nepomucen zdecydował się na wypuszczenie serii piw z naciskiem na konkretne nachmielenie. O tym, że browar ten potrafi zaserwować dobre IPA w stylu New England wiem już nie od dziś. O piwie Triple – Double: Mosaic & Ekuanot & Centennial słyszałem już tydzień temu, kiedy to sporo osób się nim zachwycało. Kilka dni temu w olsztyńskim Piwoszniku śmignęła mi przed oczami podobna butelka, jak się okazało było to drugie piwo z niemal identyczną etykietą. Tak więc piwa z TDH są już dwa, oby było ich więcej. Ja zacznę od numeru jeden, mam tu na myśli chronologię oraz średnią z Untappd. Obecnie jest ona na granicy 4,00 co jest bardzo dobrym osiągnięciem, jak na IPA uwarzone w Polsce.

STYL: Hazy IPA
EKSTRAKT: 16,5 Plato
ALKOHOL: 6,3 %
SŁODY: Pilzneński, pszeniczny, owsiany, płatki owsiane, płatki pszenne,
CHMIEL: Mosaic, Ekuanot, Centennial
DODATKI: ?
DROŻDŻE: London Ale III
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 10.03.2021

Motywem przewodnim ma tu być ekstremalne nachmielenie. Browar chwali się rekordowymi wynikami wynoszącymi tu konkretnie 25 gramów na litr. Dużo, nawet bardzo. Z czym wiąże się tak ogromna porcja chmielu? Na pewno z aromatem, z drugiej strony może też spowodować hop burn, który nie każdemu odpowiada. Dobór odmian chmielu również przyciągnął moją uwagę, gdyż nie jest to często spotykana kombinacja. Da mi ona odpocząć od chmielu o nazwie Strata. Dawno nie piłem nic z Ekuanotem oraz Centennialem. Browar chwali się również użyciem drożdży z własnej propagacji.

Co by nie mówić, etykieta jest bardzo kolorowa. Podoba mi się ten komiksowy klimat. W całym gąszczu drobnostek widać trzy postacie, być może każda z nich reprezentuje inną odmianę chmielu? Tak tylko się domyślam. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 500 mililitrów i zostało uwarzone w Browarze Nepomucen w Szkaradowie.

Triple - Double: Mosaic & Ekuanot & Centennial [Browar Nepomucen]

KOLOR
Jasno, ciut ciemniej niż ideał. Spokojnie mogę dać dziesiątkę. Zamglenie i piana też ok.

AROMAT
Owoce mają już chyba najlepsze dni za sobą. Zapach nie jest wyraźny, raczej sesyjny melon, winogrona. Nie ma zbyt dużej słodyczy, nie jest to też wytrawny klimat, ale zapachowi zdecydowanie bliżej do tych kierunków.

SMAK
Po pierwszym łyku mam podobne odczucia. Jednak tym razem owoce mają już nieco więcej cukru. Przywitał mnie klimat brzoskwini oraz zerowa goryczka. Akurat po opiniach z Untappd nastawiałem się na więcej IBU, a tu proszę. W kolejnych dwóch podejściach do szkła jest podobnie. Mało wyraźne owoce połączone z zerową goryczką. Brzoskwinia daje lekko za wygraną, teraz na scenę wchodzi melon. Razem z nim pojawiły się pierwsze oznaki goryczki, smakowo przypomina mi ona skórkę z grejpfruta. Ciało to takie 5 na 10. Nie jest gęste, ani wodniste, w sam raz. To samo mogę napisać o soczystości. Pomiędzy niektórymi łykami pojawia się sok, jednak ogólnie jest bardziej goryczkowy. Na pewno fani tego klimatu będą zadowoleni. Im dalej w szkło tym więcej goryczki, to ona przejmuje kontrole. Nie poczułem pieczenia, a widziałem też informacje o hop burn. Tak więc IPA z owocami i IBU, czego chcieć więcej? Może ciała i aromatu?

Triple – Double: Mosaic & Ekuanot & Centennial [Browar Nepomucen]
OCENA : 4,00 / 5,00

Kolejna IPA co do której nie mam większych zastrzeżeń, ale też nie porywa mnie ona jako całość.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments