Styl : Italian Pilsner – Co to właściwie jest?

Italian Pilsner – Co to właściwie jest? Pils na bazie pizzy? Zamiast chmielu dodano makaron? W odkryciu tajemnic tego stylu pomogą mi dwa polskie piwa : ITAPils z Browaru Trzech Kumpli oraz La Dolce Vita uwarzone przez Piwne Podziemie oraz Browar ReCraft.

Italian Pilsner Styl

Od kilku tygodni słyszę coraz więcej o stylu zwanym Italian Pilsner. Jest to kolejna wariacja na temat Pilsa. Mamy już Pilznera czeskiego (bohemian pilsener), niemieckiego i oficjalny styl BJCP o nazwie Classic American Pilsner. Teraz pojawił się nowy gracz pochodzący z ciepłych Włoszech. Nie tak dawno Browar Trzech Kumpli wydał piwo o nazwie ITAPils, to chyba pierwsze podejście do nowego stylu w naszym kraju? Albo pierwsze na tak dużą skalę. Chwilę później Piwne Podziemie uwarzyło swoją wariację wraz z browarem ReCraft. Temat robi się więc coraz popularniejszy, pora sprawdzić, czym charakteryzuje się ten styl?

ITALIAN PILSNER – OPIS STYLU

Za każdym stylem stoi zawsze konkretne piwo. Prekursor, oryginał, wzór do którego starają się nawiązać kolejne piwa. Tak same jest w przypadku Italian Pilsner. Owym piwem jest Tipopils z Birrificio Italiano. Zostało ono uwarzone w … 1996 roku. Musiało więc czekać ponad 20 lat na to, aby zdobyć uznanie w świecie piwowarstwa. Agostino Arioli (założyciel browaru) wzorował się na Brytyjczykach i postanowił nachmielić na zimno jedno ze swoich piw. Wybór padła na Pilsa co było mało oczywiste w tamtych czasach. W latach 90 mało kto robił Dry Hop, a już na pewno nie chmielono lagerów. Agostino długo przebierał w szlachetnych niemieckich odmianach i ostatecznie wybrał Spalter Select, którego używał … przez najbliższe 15 lat. Chmiel pochodził od niemieckiej rodziny Loch z Tettnang. Ze współpracy narodziła się przyjaźń, która przetrwała wiele lat. Styl ten nie spotkał się z gorącym przyjęciem, kto pił wtedy Pilsa DDH. Dla wielu właśnie do jest kluczem i znakiem rozpoznawczym nowego stylu. Autor uważa jednak inaczej. Bardzo ważnym elementem jest odpowiednia słodowość i nie przesadzenie z chmielem oraz goryczką. Italian Pilsner powinien się cechować gładkim ciałem, bez szorstkości. Balans to słowo klucz. Proces fermentacji przebiega w nieco wyższej temperaturze nie schodzącej poniżej 11°C. Może to zbyt wysoko na czystego Lagera (wyższa produkcja estrów), ale należy pamiętać o fazie dodania chmielu podczas aktywnej fermentacji. Jego ilości nie są zbyt okazałe, jak to mawia autor “less is more”.  Autor poleca klasyczne drożdże 34/70, dają one bardzo dobry efekt przy wyższej temperaturze. Ogólnie piwo ma być bardziej słodowe oraz wyraźne,  chmiel ma podkreślać jego kompleksowość, a nie wnosić moc goryczki.

Zachęcony opisem zakupiłem dwa wyżej wymienione polskie piwa. ITAPils  z Browaru Trzech Kumpli został uwarzony na bazie słodu Eraclea z jęczmienia ozimego uprawianego we Włoszech, w okolicach Wenecji. Powinien on oddać idealnie słodowy włoski klimat. Po chmiel udano się do niedalekiej Słowenii. Styrian Golding i Styrian Wolf są znacznie łagodniejsze od swych amerykańskich towarzyszy i nie powinny dominować. Browar zapowiada nuty fiołków, korzennych przypraw i charakterystycznej pikantności imbiru. Czy na pewno przełożą się one na słodowe i kompleksowe odczucia? Z drugiej strony wybrałem Piwne Podziemie oraz Browar ReCraft. Tutaj podstawą są niemieckie słody, a chmiele pochodzą z Polski, Czech oraz Niemiec. Browary chwalą się również zastosowaniem DDH, przy czym podczas pierwszej fazy chmielenia drożdże weszły w interakcję z chmielami i dodały małych niuansów w smaku. W efekcie powstało bardzo złożone piwo. Pora na porównanie.

ITAPils [Browar Trzech Kumpli]

ITAPils [Browar Trzech Kumpli]

STYL: Pils
EKSTRAKT: 12,0 Plato
ALKOHOL: 5,0 %
SŁODY: jęczmienny
CHMIEL: Styrian Golding, Styrian Wollf
DODATKI: ?
DROŻDŻE: ?
IBU: 25
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 11.04.2021

La_Dolce_Vita_Piwne_Podziemie_Browar_ReCraft

La Dolce Vita [Piwne Podziemie / Browar ReCraft]

STYL: Italian Pils
EKSTRAKT: 12,0 Plato
ALKOHOL: 5,0 %
SŁODY: pilzneński, Crystal Maple
CHMIEL: Chmiele na gotowaniu: Junga, Spalter Select, Saaz. Chmielenie na fermentacji: Spalter Select. Chmielenie na zimno po fermentacji: Hallertauer Mittelfrueh
DODATKI: ?
DROŻDŻE: ?
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 15.05.2021

KOLOR
Oba prezentują się podobnie, widać lekkie zamglenie. ITAPils może pochwalić się dużo większą pianą, która długo utrzymuje się na powierzchni. La Dolce Vita jest nieco jaśniejsza, chyba bliżej jej kolorystycznie do klasycznego Pilsa?

AROMAT
Na pierwszy ogień idzie ITAPils z Trzech Kumpli. Czuję tu wyraźne kwiatowe nuty i lekkie utlenienie. A może to kolejny kwiat, którego nie potrafię nazwać? Czuję też charakterystyczną siarkę. Zapach jest wyraźny i przyjemny. La Dolce Vita pachnie bardziej owocowo, czuję tu białe nuty w połączeniu z siarką przypominają mi one nieco szampana. Żaden z dwójki nie ma aromatu klasycznego Pilsnera. Który bardziej przypadł mi do gustu? IPAPils, bez utlenienia dałbym mu wyższą ocenę.

SMAK
Ponownie podchodzę do piwa z Trzech Kumpli. Zaraz po nabraniu piwa do ust pojawia się nuta kwiatowa znana mi z aromatu, nie jest już tak słodko. Po kilku sekundach pojawia się wyraźna goryczka. Ma ona ziemisty charakter, może lekko żywiczny? Ciało jest dosyć gładkie, nagazowanie bardzo niskie, przez co piwo łagodnie spływa po moim podniebieniu. Kolejne podejście do szkła wzmacnia jeszcze kwiatowe odczucia. Wyrazistość jest mocnym punktem piwa. Jak na jego tle wyglądać będzie La Dolce Vita? Początek jest owocowy, to największa różnica pomiędzy dwoma piwami. Czuję tu lekkie cytrusy, może jest też brzoskwinia, ale odczucia są bardzo stonowane. Owocom towarzyszy nieco słodyczy, jednak goryczka szybko pokazuje jej swoją siłę. W piwie z Piwnego Podziemia jest ona nieco niższa i dłużej trzeba na nią czekać. Owocowy posmak cały czas krąży gdzieś w tle snując się po moim podniebieniu. ITAPils wyraźnie oddziela kwiatową i gorzką stronę, goryczka jest tu wyraźniejsza. Ponowny powrót do piwa potwierdził moje przeczucia. Największą wadą Pilsa z Trzech Kumpli jest utlenienie w aromacie. Kwiat dobrze zgrały się z IBU. La Dolce Vita zdaje się być bardziej sesyjna, ma też nieco więcej słodkich nut.

WERDYKT

Styl : Italian Pilsner – Co to właściwie jest?

W tym duecie bardziej podeszło mi piwo z Trzech Kumpli. ITAPils ma wyraźniejszą goryczkę i nieco kwiatów. Pozycja z Piwnego Podziemia i ReCraft nie ma większych wad. Po prostu jest nieco mniej wyraźne, nie skreślam tego piwa. Warto sprawdzić samemu. Czy wróżę przyszłość stylowi o nazwie Italian Pilsner? Będzie to raczej jednosezonowy trend.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments