Sour Mango Ale [Browar Zamkowy Cieszyn]

Piwo uwarzone według zwycięskiej receptury część ósma. Tym razem będzie to Sour Mango Ale uwarzone przez Browar Zamkowy Cieszyn.

Sour Mango Ale [Browar Zamkowy Cieszyn]

Browar Zamkowy Cieszyn nie jest moim “ulubionym” browarem, ale szanuję go bardzo za współpracę z piwowarami. To tu co roku warzone jest “najlepsze piwo domowe”. Rok temu odbył się I Festiwal Piwowarów Domowych. Głosami konsumentów najlepszym piwem eventu zostało Mango Sour Ale, którego autorem był Dominik Połeć. To właśnie według jego receptury uwarzono piwo w Browarze Zamkowym Cieszyn. Tak więc nie tylko Grand Prix Mistrzostw Piwowarów, ale również zwycięzca festiwalu będzie lądował co roku w butelkach? Oby. Browar zapowiada na swojej stronie ścisłą współpracę z Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. Browar zaprosił do uwarzenia piw według swoich receptur czołowych piwowarów pucharu PSPD. Brzmi nieźle.

STYL: Sour Mango Ale
EKSTRAKT: 12,5 Plato
ALKOHOL: 5,0 %
SŁODY: jęczmienny (jasny, Pale Ale, Carapils), pszeniczny, płatki owsiane
CHMIEL: ?
DODATKI: mango, bakterie mlekowe Lactobacillus
DROŻDŻE: ?
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 08.02.2020

Co autorzy piszą o piwie? Sour Mango Ale to połączenie tradycji i nowoczesnego podejścia do piwnego orzeźwienia. Zasyp jest dosyć prosty, cztery rodzaje słodu oraz płatki owsiane, które mają wnieść pełnię. Dodatek nie jest tajemnicą, zdradzono go już w nazwie. W piwie wylądowało mnóstwo pulpy z mango. Parametry wskazują na lekką pozycję.

Etykieta też wygląda dosyć nowocześnie. Wszystko za sprawą żółtego elementu znajdującego się na prawej części. Jest on lekko poszarpany, stanowi kontrę dla pozostałych idealnie przyciętych elementów. Kolorystyka jest dużym plusem etykiety. Biel i czerwień pasują do żółtego. Poza tym na drugiej stronie znajdziecie wszystkie dane na temat składu. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 500 mililitrów i zostało uwarzone w Browarze Zamkowy Cieszyn w Cieszynie.

Sour Mango Ale [Browar Zamkowy Cieszyn]

KOLOR
Piwo wygląda jak sok. O ile na początku widać tu było fajną pianę i sporo bąbelków, to już po kilku chwilach wygląda ono jak sok w brzoskwini. Takich dojrzałych brzoskwini, gdyż jest dosyć ciemne. Do tego jest ono kompletnie nieprzejrzyste.

AROMAT
Zapach jest mało intensywny, ale ciekawy. Na pierwszym planie poczułem tu rzeczywiście mango. Jest to dojrzały owoc, z lekką dozą słodyczy. Zaraz po nim pojawia się łagodny pszeniczny finisz. Z czasem zapach przypomina mi coraz bardziej mango. Nie ma tu żadnych kwaśnych motywów. Aromat oceniam na duży plus.

SMAK
Pierwszy łyk to spora niespodzianka, konkretna zmiana klimatu. Już przy nabieraniu piwa do ust poczułem sporo kwaśnych nut. Potrzymałem piwo przez kilka sekund w buzi i moc kwasu była jeszcze większa. Nie lubię tego klimatu, ale chyba coraz bardziej się do niego przekonuje. Przełykam piwo i czułem jak wolno spływa ono po moim gardle. E, coś w stylu laga, gdzie ciecz już spłynęła, a smak jest dwie, trzy sekundy za nią. Na początku jest to łagodna pszenica, a po niej mango. Owoc ten jest intensywnie wyczuwalny, ale przypomina mi trochę marchewkę. Czuję karotkę na całym podniebieniu, nie jest to stuprocentowy smak mango. Z każdym kolejnym łykiem jest podobnie. Kwas jest naprawdę konkretny, uderza z dużą mocą. Potem pojawia się łagodne mango, które utrzymuje się w formie długiego aftertaste. Całość jest dosyć mocno nagazowana, chociaż ten gładki finisz zakrywa bąbelki.

Sour Mango Ale [Browar Zamkowy Cieszyn]
OCENA : 3,75 / 5,00

Dobre piwo na upalne dni. Ten Sour trafi nawet do ludzi nie lubiących kwasów. Mango dało radę.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o