Porter Noster Apple Brandy Barrel Aged [Browar Czarna Owca]

Lubicie jabłka? Powinienem je znaleźć w piwie Porter Noster Apple Brandy Barrel Aged z Browaru Czarna Owca.

Porter Noster Apple Brandy Barrel Aged [Browar Czarna Owca]

Przyznam szczerze, że pogubiłem się już nieco w wersjach piwa Porter Noster. Podstawa wypadła bardzo dobrze, więc wziąłem się za testowanie wariantów leżakowanych w beczkach. I tak po kolei  Cognac Barrel Aged, Bourbon Barrel Aged oraz Calvados Barrel Aged mam już zaliczone. Odhaczyłem piwo w swojej głowie i poszedłem dalej. Misja zaliczenia wszystkich czarnych owiec zaliczone. Okazało się jednak, że nie do końca. W olsztyńskim sklepie z piwem kraftowym Piwosznik znalazła się bowiem wersja leżakowana w beczce po Apple Brandy. Nie piłem jeszcze chyba nic z beczki po Brandy? Przez bloga przewinęło się piwo Porter Baltique Édition Spéciale 2017 (Bourbon & Brandy), ale tam było to blend dwóch różnych beczek. Dziś sprawdzę Brandy na solo.

STYL: Porter
EKSTRAKT: ?
ALKOHOL: 8,0 %
SŁODY: jęczmienny
CHMIEL: Marynka
DODATKI: ?
DROŻDŻE: ?
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 15.12.2022

Z tego co widzę nie jest to beczka po Brandy, a po Apple Brandy. Na polski jest to śliwowica wyprodukowana na bazie moszczu jabłkowego. Kurczę, połączenie jabłka i piwa nie jest chyba pożądaną nutą? Z drugiej strony piwa leżakowane w Calvadosie wypadają zazwyczaj dobrze. Podstawa powinna wnieść słodowość, ciało? Po Porterze nie spodziewam się wielce cielistego piwa. A co do jabłka, to ciekawe, w którą stronę ono pójdzie? Będzie to czerwona i słodka odmiana, czy może ledwo dojrzałe zielone jabłuszko?

Etykieta nie jest wielce kreatywna. Oby jej zielony kolor nie pokrył się z zwartością. Tak więc zielone tło i informacja na temat beczki, tyle. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 330 mililitrów i zostało uwarzone w Browarze Czarna Owca w Semlinie.

Porter Noster Apple Brandy Barrel Aged [Browar Czarna Owca]

KOLOR
Mym oczom ukazała się gładka tafla bez ani jednego bąbelka. Ciemnobrązowe, a w szkle czarne.

AROMAT
Na początku czuję jabłko, czerwone odmiany, w tle nieco słodycz, karmel i inne czerwone owoce, raczej w suszonych odmianach. Słodowość i charakterystyczna alkoholowa rodzynkowość.

SMAK
Na starcie skreśliłem ciało, a tu proszę. Odczucia w ustach są dosyć gęste, na finiszu pojawia się długą słodka nuta. Sam smak to coś pomiędzy rodzynkami, jabłkiem, w nieco suszonych odmianach. Owe nuty lekko wyhamowują, a ich miejsce zajmuje chlebowość, skórka chleba. Nie jest to słodycz na poziomie karmelu, jest nieco bledsza. Przez całość przewija się też drewno, w oddali, ale idzie je wyczuć. Plus za oddanie charakterystyki stylu, nie ma tu ciemnych nut czekolady oraz kawy. Z czasem piwo zwalnia z tonu, smak robi się rozmyty. Beczka popuszcza, słodycz dalej wiedzie prym, ale bez tych jabłek i rodzynek nie jest już tak różnorodnie. Wad nie zarejestrowałem.

Porter Noster Apple Brandy Barrel Aged [Browar Czarna Owca]
OCENA : 4,00 / 5,00

Obawiałem się stuprocentowego jabłka, ale nie ma mowy o jednowymiarowym piwie. Pierwszy kontakt z Apple Brandy zaliczony.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments