Podbipięta [Browar Łańcut]

Spory ekstrakt początkowy, to musi się udać. Dziś sprawdzę piwo Podbipięta z Browary Łańcut.

Podbipięta [Browar Łańcut]

Polska premierami piwnymi stoi. Zeszły rok był bodajże rokiem z największą ilością piwnych premier w naszym kraju. Człowiek nie jest w stanie śledzić każdej piwnej nowości. Na szczęście z pomocą przychodzą tu inne blogi, vlogi, strony i aplikacje. Tak właśnie trafiłem na piwo Podbipięta z Browaru Łańcut. Jeden z moich untappdtowych znajomych ocenił je na 4,75 co od razu postawiło mnie na baczność. Nie często widzę takie wysokie oceny (obserwuję zazwyczaj osoby dosyć “srogo” oceniające piwa 😉 ) i od razu zainteresowałem się tym piwem. Inne oceny też były dosyć wysokie, a średnia 4,1 jak na piwo uwarzone w Polsce jest również bardzo dobrym wynikiem. Jak się okazało piwo pojawiło się tydzień później w olsztyńskim Piwoszniku i od razu je zgarnąłem. W głowie mam powrót po drugą butelkę, ale najpierw trzeba sprawdzić formę pierwszej.

STYL: Imperial Porter
EKSTRAKT: 27,0 Plato
ALKOHOL: 12,0 %
SŁODY: słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki jęczmienne, płatki żytnie
CHMIEL: Warior, Tettnager
DODATKI: ?
DROŻDŻE: płynne
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA:  31.12.2022

Parametry piwa odpowiadają moim wysokim standardom. Biorę w ciemno wszystko ponad 25 Plato. Na etykiecie znalazłem kolejną świetną informację : piwo leżakowało w beczkach po Woodford Reserve. Do widzenia. Uwielbiam tą beczkę. Jeśli Boubron Barrel Aged to tylko Woodford. Nie piłem chyba jeszcze słabego piwa leżakowanego w beczce po tym zacnym trunku? Ale się nakręciłem. Płatki żytnie w zasypie na pewno poprawią ciało, chmielenie goryczkowe, w końcu to Porter.

Etykieta wygląda bardzo prestiżowo. Ręcznie malowany szkic na czystym, białym tle prezentuje się znakomicie. Podoba mi się ten minimalizm. Widzę tu jeszcze nazwę piwa i naniesioną złotymi literami informacje o leżakowaniu piwa. Papier jest również przedniej jakości, musiał sporo kosztować. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 330 mililitrów i zostało uwarzone w Browarze Łańcut w Łańcucie.

Podbipięta [Browar Łańcut]

KOLOR
Piwo ma oczywiście czarny kolor. Znaczy ciemny brąz, ale i w butelce i w szkle jest już czarne. Zero podany, tak już bywa w niektórych piwach Barrel Aged.

AROMAT
Zapach jest bardzo intensywny, nie trzeba być blisko szkła, aby poczuć jego aromat. Całkowita dominacja beczki. Czuję tu sporo drewna, wanilii oraz czarnych owoców. Całości towarzyszy szlachetny alkohol. Zapach na piątkę.

SMAK
Uu, ale to będzie konkret. Pierwszy łyk przyniósł konkretną beczkową dawkę smaku. Bourbon pełną gębą. Czuję tu nuty drewna oraz szlachetne słodkie rozgrzewanie w stylu kokosa i wanilii. Na finiszu pojawiła się czekolada, która jest bardzo wyraźna i dopełnia ten idealny smak. Ciało jest dużym plusem tego piwa, lubię takie gęste ulepy ze sporą dawką smaku. Kurcze, dawno nie piłem piwa z tak wyraźną beczką za Bourbonem. Beczka zdecydowanie zdominowała piwo, ale browarowi udało się wyciągnąć z niej wszystko co najlepsze, więc nie ma co narzekać. Wręcz przeciwnie, piwo dostarcza konkretnych doznać. Kokos, wanilia i drewno przybierają na sile. Nuty czekolady są teraz jedynie wyblakłym tłem. Dodatkowo to rozgrzewanie. Podbipięta to zdecydowanie ciężko kaliber. Smak został ze mną do ostatniej kropli. Polecam, jeśli lubicie konkretne beczki.

Podbipięta [Browar Łańcut]
OCENA : 4,50 / 5,00

Wielkie brawa, piłem już sporo piw leżakowanych w beczkach po innych alkoholach i Podbipięta ląduje w ścisłej czołówce. Jedno z lepszych polskich piw 2019 roku.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o