Pastry Chef: Blueberry Maple Muffin [Browar Funky Fluid]

Borówki i syrop klonowy od zawsze szły w parze. Sprawdzę dziś piwo Pastry Chef: Blueberry Maple Muffin z Browaru Funky Fluid.

Pastry Chef: Blueberry Maple Muffin [Browar Funky Fluid]

Moje pierwsze pytanie do Funky Fluid: czy ta seria będzie miała swoją kontynuacje jak jest to w przypadku deserów z Gelato? Oby tak. O ile Gelato jest połączeniem słodyczy z wyraźnym kwasem, to Pastry Chef powinien cechować się wyłącznie słodkimi doznaniami. Ogromną ilością słodkich doznań, w końcu to wersja imperialna. Piwo awizowane jest jako pierwszy polski Imperial Stout w puszce. W przypadku IPA pucha daje dużo, ale czy w przypadku Stouta opakowanie też jest ważne? Chyba nie aż tak bardzo. W końcu najlepiej ocenieny RISy pakowane są w szkło. Aluminiowa puszka ma na pewno przewagę w kwestii poręczności oraz wagi. Nie mam więc nic przeciwko tej opcji, nie wydaje mi się one jednak koniecznością.

STYL: Imperial Stout
EKSTRAKT: 30,0 Plato
ALKOHOL: 10,8 %
SŁODY: Jęczmienny, żytni, płatki owsiane, płatki jęczmienne, jęczmień palony
CHMIEL: Zeus
DODATKI: puree z jagód, laktoza, syrop klonowy, cynamon
DROŻDŻE: ?
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 28.07.2021

To nie opakowanie jest najważniejsze, a zawartość. Piwo ma oddać smak muffinki z borówkami. Czy trzeba pisać coś więcej? W nazwie występuje też syrop klonowy. Od razu przypomina mi się rewelacyjne piwo Bianca Blueberry Maple Pancake Lassi Gose, tam syrop klonowy oraz borówki zgrały się świetnie. Dziś obędzie się bez aromatów, browar uzyskał bowiem efekt muffinki używając jedynie cynamonu, syropu klonowego oraz sporej ilości czekolady pochodzącej od ciemnych słodów. Piwo zbiera bardzo dobre oceny, nabrałem na nie bardzo dużej ochoty.

Jeszcze szata graficzna. Przedstawia ona równo poukładane borówki na różowym tle. Do tego niewielki prostokąt z informacjami na temat piwa. Podoba mi się różowy kolor zawleczki pokrywający się z kolorem logotypu. Piwo jest dostępne w puszkach o pojemności 500 mililitrów i zostało uwarzone w Browarze Zarzecze.

Pastry Chef: Blueberry Maple Muffin [Browar Funky Fluid]

KOLOR
Sok z jagód w ciemnym wydaniu. Lekkie nagazowanie, widać drobne bąbelki. Wolę to, niż przegazowanie.

AROMAT
Czuję słodkie jagody, zapach uderza w mój nos z dużą intensywnością. W tle przebija się nieco ciemnych nut. Owoc dominuje, jestem ciekaw co będzie dalej.

SMAK
Od razu z grubej rury, pierwsze co poczułem to moc klonu. O dziwo, w smaku nie ma go za wiele. Czuję tu głównie słodki wydźwięk. Na finiszu pojawia się coraz więcej jagód. Ich moc przybiera z każdą kolejną chwilą, idealnie wkomponowały się w słodki klimat. Smak owoców jest na sto procent naturalny, nie są to ciężkie jagody w stylu Omnipollo. Podoba mi się ten klonowy finisz. Pastry w najlepszym wydaniu. Z elementów, które miały pojawić się w piwie najmniej jest czekolady. Nie czuję tu zbyt wielu ciemnych nut, może na siłę? Ale prym wiodą tu jagody. Przed rozpoczęciem degustacji obstawiałem większą słodycz, a tu? Nie ma mega ulepu, piwo zdobędzie przez to większą liczbę fanów. Smak nie ulatuje, jagody oblane klonem do ostatniej kropli. Panowie, powtórzcie to piwo.

Pastry Chef: Blueberry Maple Muffin [Browar Funky Fluid]
OCENA : 4,50 / 5,00

Przepis na sukces jest prosty, wrzuć jagody, dodaj syrop klonowy i czekaj na zachwyt odbiorców.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments