Kwas Theta Oak Barrel Aged [Browar Pinta]

Jedno z moich ulubionych piw powraca, pora powitać Kwas Theta Barrel Aged z Browaru PINTA.

Kwas Theta Oak Barrel Aged [Browar Pinta]

Mało które piwo zrobiło na mnie tak duże wrażenie jak Kwas ThetaJeśli pomyślę o polskich produkcjach to przed nim była chyba jedynie pierwsza warka Imperium Prunum. Nie jestem fanem kwasów, ale Browar PINTA połączył je idealnie z czekoladowymi nutami. Kupiłem nawet drugą butelkę, która z czasem poszła w jeszcze bardziej kwaśne nuty. Informacja o kolejnej warce leżakowanej w beczce bardzo mnie ucieszyła. Z drugiej strony beczka lekko mnie zaniepokoiła. Czy jest sens udoskonalać doskonałe? Ok, ufam browarowi, a tym bardziej, że ich inny kwas leżakowany w beczce Kwas Epsilon Wild & Barrel Aged też wgniótł mnie w ziemię. Poza tym jestem ciekaw nowego wcielenia Kwasu Theta.

STYL: Wild Sour Cherry RIS
EKSTRAKT: 24,7 Plato
ALKOHOL: 12,0 %
SŁODY: Pale Ale, Monachijski typ I, Diastatyczny, Chocolate, Pale Chocolate, Crystal, Dark Crystal, Carafa Typ II, palony jęczmień
CHMIEL: Zeus, Fuggles
DODATKI: sok z polskich kwaśnych wiśni,
DROŻDŻE: SafAle US-05, blend bakterii kwasu mlekowego,: L. plantarum, L. delbrueckii, L. brevis, blend dzikich drożdży Brettanomyces: The Yeasy Bay “Amalgamation
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 01.04.2021

Sporo informacji na temat tego jak powstał Kwas Theta Barrel Aged znajduje się na etykiecie. Na początku RIS został zakwaszony bakterią kwasu mlekowego i przefermentowany drożdżami górnej fermentacji. Następnie dodano do niego sok z kwaśnych wiśni. W końcowym etapie został przebity do dębowych beczek gdzie został poddany działaniu dzikich drożdży. Leżakowanie w beczce trwało sześć miesięcy.

Etykieta nie różni się zbytnio od wersji podstawowej. Czarne tło i złote elementy znane mi z pierwszej wersji wzbogacone są jedynie o informację na temat leżakowania piwa w beczce. Nazwa piwa i stylu jest bardzo wyraźne a na odwrocie znajdziecie informacje na temat składu. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 330 mililitrów i zostało uwarzone w Browarze Na Jurze w Zawierciu.

Kwas Theta Oak Barrel Aged [Browar Pinta]

KOLOR
Piwo ma kolor ciemnego brązu, po przeczytaniu do szkła jest już kompletnie czarne. Piana nie jest zbyt okazała. Widzę tu jedynie lekki brązowy kożuch przy samym krańcu szkła.

AROMAT
Nie mam wątpliwości. Czuję tu piękny zapach kwaśnych wiśni, to one rozdają tu karty. Przy mocniejszym zaciągnięciu czuć niewielki klimat brettów. Czekolada i nuty palone nie są tu obecne. Zapach jest łagodny i ułożony. Nie czuję tu żadnej beczki. Wiśnia totalnie ją przykryły.

SMAK
Odczucia smakowe są dużo bardziej złożone, niż to co otrzymałem w smaku. Na początku jest podobnie. Zaraz po nabraniu piwa do ust czuję kwaśne wiśnie, są one bardzo wyraźne. Powoli przechodzą one w dziki klimat. Zara po nim pojawiają się taniny. Tutaj też nie poczułem żadnych elementów beczki. Może te taniny? To samo dotyczy nut palonych, o ile dobrze pamiętam, to w podstawie były one bardziej wyraźne. Więc kolejnych łykach jest podobnie. Piwo zaliczę raczej do tych degustacyjnych. Smak jest stonowany, taniny wraz z wiśnią wiodą tu prym. Pod koniec zaczynam wyczuwać tu niewielki posmak wanilii, a może to tylko złudzenie? Taniny susza język, momentami faktura piwa jest szorstka. Beczka jest bardzo łagodnie wyczuwalna. Ogólnie jest lekko, gładko, chciałem czegoś więcej.

Kwas Theta Oak Barrel Aged [Browar Pinta]
OCENA : 3,75 / 5,00

Mam mieszane uczucia. W podstawie było dużo więcej nut czekolady, tu nie ma ich praktycznie wcale. A właśnie za nie pokochałem to piwo. Wersja leżakowana w beczce otrzymuje ode mnie niższą ocenę.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o