Kominiarz Rum & Cognac BA [Browar Profesja]

Pora na FESa, do szkła wjeżdża piwo Kominiarz Rum & Cognac BA z Browaru Profesja.

Kominiarz Rum & Cognac BA [Browar Profesja]

Dawno nie piłem żadnego FES’a, nie licząc własnej warki uwarzonej kilka miesięcy temu. Browary omijają ten styl szerokim łukiem. Jeśli już zdecydują się na coś ciemniejszego to zazwyczaj jest to Porter lub Imperial Stout. Foreign Extra Stout cechuje się umiarkowanym palonym aromatem z niewielką dawką czekolady oraz kawy. Smak jest też umiarkowany, do wyżej wymienionych nut dochodzą też owoce pochodzące od angielskich drożdży. Fajna alternatywa dla Dry Stout. Piwo z Browaru Profesja zaciekawiło mnie jeszcze jedną rzeczą, było one leżakowane w beczkach. I to nie w jednej, a dwóch. Jeśli mało u nas FESów to piw w stylu Double Barrel Aged jest jeszcze mniej. I jak mogłem przejść obojętnie obok takiego rarytasu?

STYL: Foreign Extra Stout
EKSTRAKT: 17,0 Plato
ALKOHOL: 7,5 %
SŁODY: jęczmienny (Pilzneński, Monachijski Crystal Oak, Special X, czekoladowy, Black, Carafa III), płatki owsiane
CHMIEL: Styrian Wolf, Opal
DODATKI: ?
DROŻDŻE: Thames valley II
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 31.12.2019

Rzut okiem na skład. Podoba mi się użycie słodu Special X, sam jestem jego dużym zwolennikiem. Poza tym spora reprezentacja wnosząca ciemne nuty. Browar używa wyłącznie płynnych drożdży własnej propagacji, ciekawe. Ogólnie zdecydowano się tu na mało popularny szczep Thames Valley II. Jeszcze o nim nie słyszałem. Zresztą, chmiel też dosyć oryginalny. Duet słoweńsko-niemiecki powinien zadbać o odpowiednią goryczkę.

Etykiety z Profesji projektowane są według określonego szablony. Widzę tu szkic kominiarza niosącego na plecach drabinę i cały sprzęt potrzebny do wykonania swojej pracy. Poza tym na kapslu zawieszony jest kawałek papieru informujący o specjalnej wersji leżakowanej w dwóch beczkach. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 500 mililitrów.

Kominiarz Rum & Cognac BA [Browar Profesja]

KOLOR
Piwo ma barwę ciemnego brązu, widać to dokładnie przy przelewaniu piwa do szkła. Z każdą kolejną kropką robię się coraz ciemniejsze. A piana? Trochę jej było, ale szybko uleciała.

AROMAT
Nie trzeba patrzeć na etykietę, aby wiedzieć, że to Barrel Aged. Jeden wdech wszystko wyjaśnia. Pełno tu słodkiej beczki, na moje dominuje tu rum reprezentowany przez praliny i czekoladę. Jest też nieco wanilii i nut przyprawowych. Mało tu czystego FESa, beczka zdominowała aromat.

SMAK
No proszę, trochę już piw w życiu wypiłem, ale pierwszy raz piję tak łagodne piwo leżakowane w beczce. Na początku jest lekko i gładko, czuć tu głównie FESa, ciut czerwonych owoców, lekka wędzonka. Beczka miała dużo większy wpływ na aromat, niż na smak. Tutaj jest ona zdecydowanie mniej wyczuwalna. Wanilia i słodkie nuty zaznaczają swoją obecność jedynie na finiszu, do tego dębiny. Ciało należy do tych wodnistych, dziś sprawdzą się to idealnie. Wszystkie lekkie nuty mogą pokazać się przez to z najlepszej strony. Czerwone owoce i lekka wędzonka zaczynają teraz przetwarzać, nuty beczki zredukowały się jeszcze bardziej. Teraz reprezentuje je głównie drewno. Ciekawa i oryginalna pozycja. Beczka ograniczona do potrzebnego minimum, przez co czuć tu wyraźnie podstawę.

Kominiarz Rum & Cognac BA [Browar Profesja]
OCENA : 3,75 / 5,00

Dwie beczka, a ich wpływ na efekt końcowy jest minimalny. Więcej jej w smaku niż aromacie. Ciekawa pozycja.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o