Juicidal Tart NEIPA [Funky Fluid]

Piwo Juicidal Tart NEIPA z browaru Fukny Fluid to Tart, czyli co? Postaram się to rozgryźć.

Juicidal Tart NEIPA [Funky Fluid]


Człowiek wkręca się powoli w piwa w stylu Sour, a tu proszę. Dziś widzę w nazwie słowo Tart. Czy jest jakaś różnica pomiędzy tymi dwoma wyrazami? Poszperałem nieco w internecie i większość osób uważa, że piwa określane jako Tart są mniej kwaśne (o, tak!), ale za to bardziej wytrawne. Z tą wytrawnością to może być różnie, bo zaraz po tart widzę New England. Styl ten kojarzy się przede wszystkim ze sporą soczystością oraz konkretnym owocowym smakiem. Jak będzie dziś? Nie mam pojęcia i właśnie dlatego wybrałem to piwo. Jestem bardzo ciekaw, jak browar Funky Fluid połączy kwas oraz soczystość? Piłem już w prawdzie piwa w stylu Sour IPA, więc wiem czego mogę się dziś spodziewać. O ile na początku średnio mi to pasowało, to teraz lekki kwas i tropikalne owoce? Brzmi całkiem fajnie.

STYL: Tart New England IPA
EKSTRAKT: 16,0 Plato
ALKOHOL: 5,8 %
SŁODY: jęczmienny, pszeniczny, płatki owsiane, płatki pszenne, laktoza
CHMIEL: Citra, Chinook
DODATKI: Pulpa z Marakui
DROŻDŻE: ?
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 30.04.2020

Ostatnio modne zrobiło się narzekanie na dodatki piwne typu mango. Dziś będzie marakuja, zadowoleni? Może gdyby to była kolejna IPA w soczkowym klimacie to co innego. Browar poszedł w kwaśnym kierunku, więc dodatek owoców będzie im odpuszczony. Czy przy owocach i kwasie znajdzie się miejsce dla chmielu? Citra i Chinook mogą mieć dziś ciężko.

Pisałem już wcześniej o etykietach z Funky Fluid. Są one lepsze i gorsze. Tym razem z daleka wygląda to średnio, nie za bardzo widać z jakim piwem mam do czynienia. Z bliska jest już ok. Jest wyraźna nazwa oraz informacje na temat składu, za to plus. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 500 mililitrów i zostało wyprodukowane dla Zakapslowani Sp. z o. o..

Juicidal Tart NEIPA [Funky Fluid]

KOLOR
Piwo ma barwę jasnej pomarańcz i jest kompletnie nieprzejrzyste. W szkle widzę też niewielką pianę przy samym krańcu. Tyle.

AROMAT
Pachnie mocniej niż większość kwasów z jakimi miałem ostatnio do czynienia. Czuję tu połączenie nut kwaśnego owocu marakui oraz końskiej derki. Całość jest orzeźwiająca i od razu stawia na nogi. Brak intensywności? Nie tym razem. Na razie piwu bliżej do kwasu niż to New England.

SMAK
A tu jest odwrotnie. Zaraz po nabraniu piwa do ust poczułem sporą dawkę kwasu, który był dosyć mocny. Jednak zaraz po przełknięciu zmienił on swoje oblicze, a do tego pojawiło się sporo nut marakui. Może też morele? Owoc wprowadza sporo orzeźwienia i fajnie kontruje kwas. Po kilku łykach poczułem też niewielką soczystość. Ciało jest gładkie, a wynika to m.in. z bardzo niskiego nagazowania. Kurcze, takie kwasy to ja lubię. Z każdym kolejnym łykiem kwaśne nuty łagodnieją, a owoc ma coraz więcej do powiedzenia. Nie zrozumcie mnie źle, kwas wyczuwalny jest cały czas, ale szybko idzie się do niego przyzwyczaić. Co do jakości kwasu to jest on na pewno wyraźny i orzeźwiający, nie ściąga mi maksymalnie ust, idealnie pasuje do owoców.

Juicidal Tart Neipa [Funky Fluid]
OCENA : 3,75 / 5,00

Ogólnie jest bardziej Tart niż New Enlgand, ale piwo oceniam na plus. W moim rankingu ląduje przed Sour Mango z Browaru Cieszyn.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o