Warka 23 – [First Step] Imperial IPA

Pierwsze podejście do tematu Imperial IPA czas zacząć. Czy wyjdzie mi Double IPA o jakim marzyłem?

Piwo domowe - Imperial IPA

Na starcie zacznę od swojej definicji Imperial IPA. Chociaż nie, nie będzie to definicja. Parametry Imperial IPA są oficjalnie opisane przez BJCP. Będę starał się w nie wstrzelić, jedyną rzeczą na której mi nie zależy jest goryczka. Widełki zaczynają się od IBU 60? Ja celuję bardziej w 20. Ogólnie chcę aby piwo było gładkie i owocowe. Przez owoce mam na myśli oczywiście tropiki. Tak, będzie to Double IPA w stylu New England. Na początku woda, według mnie jest to jeden z kluczowych elementów przy warzeniu jasnych, gładkich i niegoryczkowych piw. Standardowo wybrałem wodę z marketu i dodałem do niej NaCl oraz CaCl. W internecie można znaleźć sporo artykułów na temat idealnej wody do New England. Ja takiej jeszcze nie znalazłem, ale jestem chyba blisko. Przynajmniej tak mi się wydaje. Wybrałem słód Golden Promisse, który często pojawia się w zasypie Verdant. Podstawą będzie słód Maris Otter Low, w końcu piwo ma być jasne. Do tego pszenica i płatki owsiane, prosto. Niestety przeliczyłem się z ilością słodu. Po prostu źle wpisałem ją w kalkulator i piwa będzie bardzo mało. Jedyny plus to ilość chmielu na gram, ten parametr będzie zdecydowanie większy. Zdecydowałem się też na użycie chmielu Sabro. Jest to dosyć nowa odmiana, wnosi ona tropiki i nutę kokosa. Brzmi ciekawie, czemu nie spróbować? Dodatkowo ponownie będę używał gęstwy. Jak wiecie, płynne drożdże trochę kosztują i zamierzam wykorzystać je do kilku kolejnych warek.

ZACIERANIE

15 l wody (z CaCl2 – 2 g,MgSO4 – 2g, NaCl – 1,5g) / 5,42 kg słodu

Słód Pale Ale Maris Otter Low Colour 3,00 kg
Słód Pale Ale 1,00 kg
Płatki owsiane 0,80 kg
Słód pszeniczny 0,62 kg

60 min – temp 66-68 °C
Mashout

WYSŁADZANIE

15 l wody (z CaCl2 – 2 g,MgSO4 – 2g, NaCl – 1,5g). Otrzymałem 18,5 l z 13,5 BLG

Piwo domowe - Imperial IPA
Żeby tak kolor wyszedł mi na samym końcu.

GOTOWANIE

Czas : 75 min

Chmiel Zeus 10 g FHW
Whirlfoc 0,5 tab 70 min
Chmiel Sabro 50 g Hop Stand 78-70 °C
Chmiel Azacca 30 g Hop Stand 78-70 °C
Chmiel Citra 30 g Hop Stand 78-70 °C
Piwo domowe - Imperial IPA
Brzeczka wrze, odliczam 75 minut.

Wg kalkulatory wyszło mi IBU 22. Ostatecznie 9 litrów o BLG 17.

FERMENTACJA

Drożdże : London Ale III (gęstwa, II generacja po warce 22) – 60 ml

BURZLIWA: 22.02 – 13.03
CICHA: 13.03 – 18.03

Chmiel Sabro 50 g 15.03 – 18.03
Chmiel Azacca 67 g 15.03 – 18.03

BUTELKOWANIE

Piwa rozlane z dodatkiem 27 g cukru rozpuszczonych w 130 ml wody – cel to nagazowanie na poziomie 2.2. Końcowe BLG wyszło 4,5, więc piwo ma 6,45% alkoholu, mało imperialnie. W efekcie jest to bardziej IPA niż Double IPA. Następnym razem zadbam o konkretniejszy zasyp. Na szczęście samo piwo smakuje bardzo dobrze. Muszę popracować nad systemem filtrowania chmielu podczas butelkowania z zachowaniem niskiej styczności z powietrzem.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o