Hoppy Crew: How It Goes? [Browar PINTA]

Azacca i wszystko jasne. Zapraszam na recenzję piwa Hoppy Crew: How It Goes? z Browar PINTA.

Hoppy Crew: How It Goes? [Browar PINTA]

Pora na kolejny podwójny wypust z Browaru Pinta przedstawiający ich załogę. Ostatnio zmartwiła mnie różnica w poziomie obu puszek. Are Your Sure? było zdecydowanie lepsze od Can I Try?, przynajmniej w moim osobistym rankingu. Z tego właśnie powodu postanowiłem podejść z ostrożnością do nowej serii i na początek wybrać tylko jedną puszkę. Rzut okiem na style i jasne jest, że zacznę od IPA w wersji imperialnej. Chociaż obecnie oceny na Untappd mówią co innego i to IPA ma nieco wyższą średnią, ja kieruje się zasadą mocniej znaczy lepiej. Oba zestawienia chmielu wyglądają zacnie, nie ma puszki, która zdyskwalifikowałem na starcie. Tak więc dobra ocena dziś spowoduje ponowną wizytę w Piwoszniku w celu dokupienia Where Is It?

STYL: DDH Double IPA
EKSTRAKT: 20,0 Plato
ALKOHOL: 7,3 %
SŁODY: jęczmienny, słód pszeniczny, słód owsiany, słód żytni, płatki owsiane, płatki pszeniczne, maltodekstryna
CHMIEL: do kotła warzelnego: ekstrakt chmielowy; na whirlpool Azacca; na zimno do tanku: Azacca, Azacca Cryo, Enigma, Vic Secret
DODATKI: ?
DROŻDŻE: Wyeast 1318 London Ale III
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 12.08.2021

W piwie wylądowały aż trzy odmiany chmielu. Zaczynając od końca Vic Secret, do którego się powoli przekonuje. Moje pierwsze piwa z Vic warzyły chyba browary … które nie do końca umiały chmielić. Enigma jest w moim rankingu na równi z Galaxy i Citrą, ta odmiana potrafi wnieść owoce i odpowiednią goryczkę. Z opisu chmielenia wynika, że najwięcej będzie chmielu tu mojego ulubionego, czyli Azacca. Wnosi on piękne żółte nuty mango, uwielbiam ten soczysty owoc. Całość fermentowała na niezawodnych drożdżach London Ale III. Autorami receptury są Bartek Ociesa oraz Paweł Masłowski.

Standardowo na zdjęciu widać członków ekipy browaru. Tym razem uchwycono Jarka i Arka na chwilę przed uruchomieniem rozlewu. Początkowo myślałem, że są to autorzy receptury, ale nie tym razem. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 500 mililitrów i zostało uwarzone w Browarze PINTA w Wieprzu.

Hoppy Crew: How It Goes? [Browar PINTA]

KOLOR
Pięknie wygląda to zmętnienie, niczym sok z mango. Żółty kolor też jest jasny, a piana szybko opada na dno.

AROMAT
Zapach nie jest zbyt słodki, a owoce tropikalne są tu wyraźnie wyczuwalne. Idą ona bardziej w kierunku niedojrzałych owoców. Przez całość przebija się mango oraz inne pestkowce. Całość wieńczy zielony finisz.

SMAK
Pierwsze chwile przyniosły mi inne odczucia, początek jest miksem gruszki oraz mango. Owoce nie są dojrzałe, miłośnicy słodyczy – to nie ten adres. Ciało jest soczyste, wyraźnie soczyste, poczułem to już na samym początku. Może to termin, ale piwo sprawia wrażenie bardzo świeżego. Aż chce się po raz kolejny podejść do szkła. Na finiszu pojawia się lekko gorzki klimat, nie jest to jakieś ogromne IBU, ale idealnie pasuje ono do soczystego klimatu. Podoba mi się balans, nieco więcej owoców i odpowiednia dawka cytrusowej goryczki. Z każdym kolejnym podejściem do szkła odczucia smakowe robią się jeszcze wyraźniejsze. Sporo piw jest gorzej ocenianych przez hop burn, dziś nie ma go wcale.

Hoppy Crew: How It Goes? [Browar PINTA]
OCENA : 4,25 / 5,00

Tropikalne delicje. Kupcie póki jest jeszcze świeże, kolejna DIPA z PINTY, która daje radę.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments