Full Contact Bourbon BA [Browar Kingpin]

Full Contact Bourbon BA to nowość z Browaru Kingpin, którego dawno nie było na moim blogu.

Full Contact Bourbon BA [Browar Kingpin]

Abstrahując od tematu piwa, miałem ostatnio problemy z blogiem. WordPress jest spoko, ale łatwo go zainfekować. Przez tydzień walczyłem z usunięciem złośliwego przekierowania i się udało. Nareszcie mogę wrócić do pisania. Browar Kingpin opuścił nie dawno Michał Kopik. Dla wielu była to główna twarz browaru. Jestem więc jeszcze bardziej ciekawy jak wypadnie piwo Full Contact Bourbon BA. Podstawą jest Barley Wine, którego nadal jest za mało na naszym rynku. Browar Kingpin poszedł słuszną drogą i wydał piwo w czterech wersjach: leżakowane w beczkach po słodkim sherry Pedro Ximénez, po czerwonym winie Porto, po Laphroaig single malt whisky oraz po Jack Daniel’s Tennessee Whiskey. Zastanawiałem się nad dwiema ostatnimi. Torf przegrał ostatecznie z Ameryką.

STYL: Barley Wine
EKSTRAKT: 24,5 Plato
ALKOHOL: 10,5 %
SŁODY: jęczmieny
CHMIEL: ?
DODATKI: ?
DROŻDŻE: ?
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 06.03.2022

Barley Wine o parametrach 24,5 Plato oraz 10,5 alko, brzmi ok. Beczka po Bourbonie powinna wprowadzić tu ciekawe nuty. Oby to piwo smakowało choć w połowie tak dobrze jak Bourbon Barrel Aged z Lervig. Nie znalazłem informacji na temat czasu jaki Full Contact Bourbon BA spędził w beczce.

Browar zdecydował się na odświeżenie szaty graficznej. Postacie z etykiety są teraz bardziej kanciate. Dla mnie wygląda to jak krok do przodu, designersko prezentują się one lepiej niż poprzednie. Podoba mi się stonowany brąz. Dane na temat piwa są tu na swoim miejscu. Całość jest schludna i cieszy oko, a tekturowe opakowanie daje kilka punktów do lansu. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 330 mililitrów i zostało uwarzone w Browarze Zarzecze w Zarzeczu.

Full Contact Bourbon BA [Browar Kingpin]
KOLOR
Co tu dużo pisać, klasyczny Barley Wine, tyle. Piwo ma rubinową barwę, z nieco brązowy odcień. Całość wydaje się być gęste i oblepiająca. Mam nadzieję, że tak będzie. Piany oczywiście brak.

AROMAT
Mmm, uwielbiam ten zapach. Sporo czerwonych suszonych owocowy, w tle melasa. Do tego odpowiednie rozgrzewanie. Dał bym tu nieco więcej intensywności, ale i tak aromat oceniam na plus. Nie czuję tu zbyt wielu motywów beczki. Może trochę wanilii i drewna? Nie ma efektu Barrel Aged walącego po nosie.

SMAK
Na początku nie jest zbyt wyraźny. W pierwszym łyku poczułem jedynie dosyć gęste ciało i rozgrzewanie na finiszu. Do tego drewniane nuty beczki. Na szczęście w drugim podejściu jest już lepiej. Pojawiły się nuty suszonych owoców, a na finiszu coś w stylu wanilii. Myślałem, że będzie więcej słodyczy, ale jest dosyć wytrawnie, może nawet gorzkawo. Wszystko przez finisz w stylu drewnianej beczki. Ciało jest też gładsze niż zakładałem. Czerwone owoce zyskały na znalezieniu, wprowadzają nieco orzeźwienia zaraz po nabraniu piwa do ust. Teraz wszystkie smaki się rozkręciły. Mam wrażenie, że beczka sprawia, że finisz jest łagodniejszy. Bez niej smak hulał by jeszcze bardziej. Piwo potrzebowało czasu, aby się otworzyć. Może to temperatura? Liczyłem na większy wpływ beczki, poza tym jest dobrze.

Full Contact Bourbon BA [Browar Kingpin]
OCENA: 4,00 / 5,00

Zmiany, zmiany, ale Browar Kingpin dalej trzyma poziom. Chyba skuszę się jeszcze na wersję leżakowaną w beczce po Laphroaig.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o