Double Dybuk Bourbon 4R Barrel Aged [Browar Golem]

Browar Golem potrafi w beczki, pora sprawdzić piwo Double Dybuk Bourbon 4R Barrel Aged.

Double Dybuk Bourbon 4R Barrel Aged [Browar Golem]

Są browary, które zawsze przyciągają. Są też takie, które przyciągają bardziej jasnymi piwami lub ciemnymi. Browar Golem zaliczam raczej do tej drugiej grupy. Piłem już kilka IPA z tego poznańskiego browaru i nie były one w moim stylu. Odwrotnie jest z piwami ciemnymi. Pamiętam świetną Lilith oraz wariacje piwa Double Dybuk. Właśnie wspomnienie ostatniej serii skłoniło mnie do zakupu piwa Double Dybuk Bourbon 4R Barrel Aged. Podstawa była dobra, wersje beczkowe również, dziś powinno być podobnie. Nie wiem za wiele o beczce, ale pamiętam bardzo dobre oceny piwa. Obecnie poszły one nieco w dół. Czy jest to powód do zmartwieć? Nope. Nie ma co kierować się ocenami innych, każdy szuka w piwie czegoś innego.

STYL: Imperial Rye Porter
EKSTRAKT: 24,0% wag.
ALKOHOL: 9.0%
SŁODY: jęczmienny, żytni
CHMIEL: ?
DODATKI: ?
DROŻDŻE: ?
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 30.11.2019

To 4R to nic innego jak skrót od nazwy Four Roses. Jest to bourbon destylowana w Lawrenceburgu w stanie Kentucky. Piwa leżakowane w beczkach po Bourbonie mogą wnosić różne nuty. Poszukałem w internecie informacji na temat 4R i można w nim znaleźć nuty wanilii, miodu, toffi oraz goździków. Brzmi ciekawie. Wspomnę tu jeszcze o podstawie, która była żytnim Porterem. Mi żyto kojarzy się z mocniej zaznaczonym ciałem.

Etykieta przypomina mi tą z wersji leżakowanej w beczce po Bourbonie. Tym razem wszystkie te ciapki mają czerwono-czarny kolor. Nazwa piwa jest dobrze widoczna, a pozostałe dane ograniczone są do minimum. Głównie prze mały rozmiar etykiety. Piwo dostępne jest w butelkach o pojemności 330 mililitrów i zostało uwarzone w Browarze Czarnów w Chodzieży.

Double Dybuk Bourbon 4R Barrel Aged [Browar Golem]

KOLOR
Piwo wydaje się być bardzo gęste. W szkle widać pełną czerń z niewielką dawka beżowej piany, która szybko redukuje się do pierścienia.

AROMAT
W zapachu czuć sporo beczki. Nie jest to wanilia charakterystyczna dla Bourbonu, a bardziej nuty czarnych owoców. Do tego czekolada oraz nieco drewna. Sporo aromatu, nie trzeba się mocno zaciągać. W tle przebija się nieco alkoholu, mały minusik. Mogłem przestać to wąchać, alko tylko przybiera na sile.

KOLOR
Zaraz po nabraniu piwa do ust całe moje podniebienie wypełnia posmak czarnych owoców, jednak po przełknięciu pojawia się coraz więcej nut gorzkiego drewna. Ciało jest rzeczywiście gęste, zaznacza swoją obecność w przełyku. Nagazowanie jest praktycznie zerowe. Niestety, alkohol wyczuwalny w aromacie obecny jest również w smaku. Na szczęście nie ma go za dużo. Inne motywy zakrywają go swoją intensywnością. Staram się przypomnieć sobie smak podstawy, w tej wersji beczka zdominowała całość. Pojawiło się też nieco nut karmelu, a smak drewna przybrał jeszcze na sile. Mało tu ciemnych nut, czekolada? Kawa? Nie w tym piwie. Beczka jest tu zdecydowanie na pierwszym planie. A jej smak to nie klasyczny Bourbon, brak wanilii, mało słodyczy, sporo drewna i rączek gorzki klimat. Nie jest to do końca moja rzecz.

Double Dybuk Bourbon 4R Barrel Aged [Browar Golem]
OCENA : 3,75 / 5,00

Piwo znajdzie zapewne swoich zwolenników. Inne beczki przypadły mi jednak zdecydowanie lepiej do gustu.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o