Dessert In A Can – Pistachio Cookie Dough Ice-Cream [Amundsen Bryggeri]

Aromaty do kwadratu, czyli piwo Dessert In A Can – Pistachio Cookie Dough Ice-Cream z Amundsen Bryggeri.

Dessert In A Can - Pistachio Cookie Dough Ice-Cream [Amundsen Bryggeri]

Dożyłem ciekawych czasów. Nie mam tu na myśli roku 2020, gdzie każdy kolejny miesiąc zdaje się być gorszy od poprzedniego. Jeszcze jakiś czas temu musiałem szukać zagranicznych piw na przeróżnych stronach internetowych. Przesyłki, kombinowanie w wysyłką, obliczanie kosztów dostawy, jest z tym sporo kłopotów. Sprowadzanie jednego piwa mija się z sensem, koszty przerosną zdecydowanie wartość piwa. Przy większej wysyłce trzeba się liczyć z większą kwotą ogólną i niekiedy dobiera się piwa na siłę. A bo 11 to za mało, przy 12 puszkach wyjdzie lepiej. Jednak olsztyński Piwosznik wyszedł naprzeciw birgikom jak ja i posiada bogatą ofertę piw spoza granic naszego kraju. Ceny też się bronią i są porównywalne do tych w innych sklepach. Ostatnio na półkach pojawiły się desery z norweskiego browaru Amundsen. Postanowiłem sprawdzić dwa z nich.

STYL: Pastry Stout
EKSTRAKT: ?
ALKOHOL: 10,5 %
SŁODY: Barley Malt, Oats, Lactose
CHMIEL: ?
DODATKI: Aroma (pistachio, chocolate, cookie, vanilla)
DROŻDŻE: ?
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: ?

Na pierwszy ogień idzie piwo stylizowane na deser pistacjowy. Kto nie lubi pistacji? Pewnie ten, kto ich nie próbował, gdyż te pyszności są dosyć drogie. Browar nie dodał do piwa orzechów. Tak jak w innych piwach z serii Dessert In A Can za efekt wow odpowiedzialne są aromaty. Tak, te znienawidzone przez część sceny aromaty. Amundsen nie kryje się z ich dodatkiem wymieniając je na etykiecie. Ba, browar podaje nawet konkretne smaki : pistacja, czekolada, ciastko oraz wanilia. Zapowiada się smaczna degustacja. Co ja sądzę o aromatach? Akurat w Pastry nie mam z nimi problemu. O ile piwo nie smakuje zbyt sztucznie. A przypadku poprzednich wypustów z Amundesen Zygoat i Glazed & Confused wyszło rewelacyjnie.

Etykieta to miniaturowe dzieło sztuki. Miałem w swoim życiu epizod z graffiti i zawsze patrzę z sentymentem na literowe wygibasy. Z dolnej części napisów leje się pistacjowa ekstaza. Kolorystyka nawiązuje do pistacjowo-orzechowego klimatu. Piwo jest dostępne w puszkach o pojemności 330 mililitrów i zostało uwarzone w browarze Amundsen.

Dessert In A Can - Pistachio Cookie Dough Ice-Cream [Amundsen Bryggeri]

KOLOR
Czary jak zawsze. Piana nie z obfita. Krótko i na temat, chcę już spróbować tego piwa.

AROMAT
Ale lody, mniam. Zapach wydobywający się ze szkła przypomina mi lody pistacjowe zakupione na starówce. Czuć ich gładkość, laktozę oraz gładkość. Bardzo wyraźne nuty, podobieństwo do deseru przychodzi automatycznie.

SMAK
Czy tu będzie równie dobrze? Biorę dużego łyka i nie czuję zbytnio tej pistacjowej ekstazy obecnej w aromacie. Zacznę od ciała, nie jest oni zbyt gęste, ale to znak charakterystyczny piw z Amundesna, więc nie jestem zaskoczony. Po takich parametrach oczekuję nieco większego ulepu. Słodycz jest wysoka, nie są to jednak pistacje, a bardziej karmel, ciastko lub wanilia. Ciężko mi określić dominującą nutę. W kolejnych podejściach jest już nieco lepiej, przed oczami ukazuje się mi obraz zielonych pistacjowych lodów. Czy piwo trąca sztucznością? Może nieco tak? W tle pałęta się jakaś niewielka chemiczna nuta, ale jest ona mało wyraźna. Pewnie sporo osób jej nie wyczuje. Procenty są bardzo dobrze schowane, nic tu nie piecze, nie grzeje. Z czasem piwo idzie coraz bardziej w kierunku deseru. Pojawia się też coraz więcej czekolady, a w duecie z pistacjami daje ona bardzo dobre efekt.

Dessert In A Can – Pistachio Cookie Dough Ice-Cream [Amundsen Bryggeri]
OCENA : 4,25 / 5,00

Chciałem Pastry i dostałem Pastry. Pistacje i czekolada to bardzo dobre połączenie. Nie skreślaj tego piwa wyłącznie z powodu aromatów.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments