Chocolate Rye RIS Jack Daniels Whiskey 2018 [Browar Maryensztadt]

Chocolate Rye RIS Jack Daniels Whiskey 2018 z Browar Maryensztadt to piwo o cholernie długiej nazwie.

Chocolate Rye RIS Jack Daniels Whiskey 2018 [Browar Maryensztadt]

Nazwa psuje od razu całą zabawę z odgadywaniem stylu. Chociaż chyba o to w tym wszystkim chodzi, aby było wiadomo co się kupuje? Lubię piwa z nazwami, wydają mi się bardziej unikatowe. Dobrze dobrana nazwa może bardziej nakręcić klienta na zakup, niż sama nazwa stylu. Przekonałem się o tym kilka razy spacerując w dziale z piwem w jednym z marketów, ile to było smieszków z “Karyna z Młyna” … Wracamy do Browaru Maryensztadt.  Dawno nie piłem nic z ich logo na butelce. Browar ma u mnie dużego plusa za całą serię Projekt 30, czekam na następne piwa. Chocolate Rye RIS Jack Daniels Whiskey 2018 należy do nowej serii, browar określa ją jako Projekt Barrel Aged. Jest to oczywiście piwo leżakowane w beczce po Jacku Danielsie, do której nie mam szczęścia. Może dziś będzie inaczej?

STYL: Chocolate Rye RIS
EKSTRAKT: 25,8 Palto
ALKOHOL: 11,51 %
SŁODY: jęczmienny, żytni, pszeniczny, jęczmień palony, ekstrakt słodowy żytni
CHMIEL: ?
DODATKI: Ziarna kakaowca
DROŻDŻE: ?
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 22.10.2018

Ekstrakt początkowy jest bardzo wysoki, niewiele zabrakło do trzydziestki. Zapewne został on nieco podbity ekstraktem słodowym żytnim. To on oraz słód żytni mają być znakami charakterystycznymi tego żytniego Imperial Stouta. Dodano tu też ziarna kakaowca w celu uwypuklenia nut czekolady. Całość trafiła na kilka dobrych miesięcy do beczek po Jacku Danielsie.

Etykieta jest elementem spójnym całej serii projektu Barrel Aged. Widzę tu wzory przypominające mi liście lub inne roślinne esy floresy. Dziś rządzą barwy brązowe oraz czarne. Czcionka jest bardzo mała, ale wyraźna. Na etykiecie zawarto wszystkie potrzebne informacje łącznie z przypomnieniem o nieprowadzeniu auta po alkoholu. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 330 mililitrów i zostało uwarzone w Browarze Maryensztadt w Zwoleniu.

Chocolate Rye RIS Jack Daniels Whiskey 2018 [Browar Maryensztadt]

KOLOR
Tutaj nie ma zaskoczenia. Jak na Stouta przystało jest ciemno. Jak piwo lało się do szkła to widziałem dosyć przejrzystą brązową ciecz. W szkle jest już czarne z fajną brązową piana. Nie jest ona zbyt okazała, ale jest.

AROMAT
No i co? Jabłuszko. To ono jest tu na pierwszym planie. Nie jest to chyba najlepszy z początków? W tle czuję nieco beczki. Reprezentują ją wanilia oraz kokos. Zapach nie jest zbyt intensywny, a jakość pozostawia wiele do życzenia. Barrel Aged jednak zobowiązuje

SMAK
Pierwszy łyk nie spowodował uśmiechu na mojej twarzy. Kurcze, to jabłko psuje wszystko. Piwo jest nieco wytrawne. Czuję tu te same elementy beczki co w aromacie, ale wszystko zakryte jest jabłuszkiem, zielonym jabłuszkiem. Do tego intensywność smaku jest na bardzo niskim poziomie. Ale może w dzisiejszym przypadku jest to akurat plus? Smak nie trzyma się kupy. Raz jabłko, potem coś grzeje, gdzieś tam wanilia. Coś jak roller coaster, albo koło fortuny, gdzie na końcu trafia się bankrut. Czekolada jest obecna jedynie na etykiecie, albo gdzieś tam het, het w tle. Do tego cienkie ciało. Barrel Aged i Imperial Stout? Po degustacji bym tego nie powiedział. Jakby ktoś lubi czekoladę z nadzieniem jabłkowy to może mu to podejdzie.

Chocolate Rye RIS Jack Daniels Whiskey 2018 [Browar Maryensztadt]
OCENA :  3,25 / 5,00

Nie wiem, czy piwo się jeszcze nie ułożyło, czy już się przeleżało, ale wyszło średnio. Szkoda.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o