Chmiel Citra [Charakterystyka plus test]

Citra jest bez wątpienia najpopularniejszą odmianą chmielu. Dziś postanowiłem bliżej się jej przyjrzeć.

Chmiel Citra [Charakterystyka plus test]

Cofnę się kilka lat wstecz i sprawdzę, która z odmian chmielu jest numerem jeden?  Oczywiście Citra. Gdy zaczynałem swoją przygodę z piwem kraftowym Citra znajdowała się w co drugim piwie. A może bardziej w proporcjach dwie butelki na trzy. Dlaczego świat zwariował na jego punkcie? Największymi plusami są jego wyrazistość oraz wszechstronność. Nie trzeba się mocno zaciągać, aby poczuć moc owoców, poza tym wysoka zawartość alfa-kwasów przekłada się na wysoką goryczkę. Tak więc Citra sprawdzała się na początku piwnej rewolucji, kiedy to liczyła się goryczka. Sprawdza się on też w czasach, kiedy do głosu doszły owoce. Nic nie trwa jednak wiecznie. Na rynku pojawiły się nowe odmiany, a chmiel ten zaczynał się nieco nudzić. Środowisko birgików pożąda nowości i browary zaczęły coraz częściej sięgać po inne gatunki. Jednak mimo Citra dalej cieszy się on ogromną popularnością. W ostatnim corocznym podsumowaniu Piwnej Zwrotnicy Citra jest nadal numerem jeden, i tak jest chyba od początku istnienia tego zestawienia. Tak duże zaufanie co Citry nie może być przypadkiem. Pamiętam, że jedne z

CITRA

Alfa-kwasy 11 – 15%
Beta-kwasy 3 – 4,5 %
Kohumulon 20 – 24 % Alfa-kwasów
Zawartość olejków 1,5 – 3,0 ml / 100 g
Myrcen 60 – 70 %
Humulen 7 – 12 %
Kariofilen 5 – 8 %
Farnezen <1 %

Chmiel ten został stworzony przez John I. Haas, Inc. oraz Select Botanicals Group, swoją premierę miał w 2007 roku. Swoją nazwę zawdzięcza profilowi, który powinien oddawać w dużej mierze cytrusy. Chmiel ten od razy zaskarbił sobie serca piwowarów, wszystko przez intensywny aromat oraz ważnie owocowy smak. Oprócz tego wnosi on również wysoką goryczkę w stylu nut żywicznych. Tak więc fani wysokiego IBU również należeli do jego zwolenników. Duża zaletą tej odmiany jest jego uniwersalność, można go stosować na aromat oraz goryczkę.

Aromat i smak chmielu Citra : grejpfrut, limonka, mango, marakuja, liczi, melon, agrest, brzoskwinia.

Podsumowując, chmiel Citra to połączenie tropików oraz cytrusów. Sama nazwa wskazuje na cytrynę, jednak jeśli szukacie konkretnie tego owocu to bardziej polecam chmiel o nazwie Lemondrop. Nutą przewodnią chmieli Citra jest zazwyczaj grejpfrut oraz brzoskwinia. Ja sprawdzę charakterystykę chmielu przy pomocy piwa XX. Było one chmielone tylko i wyłącznie Citra. Chmiel ten został użyty w postaci granulatu i ekstraktu Incognitu. Wysoki hoprate powinien dobrze oddać to co najlepsze w Citrze.

Chmiel Citra charakterystyka

Citra prezentuje się zacnie. Po pierwsze jest to chmiel bardzo aromatyczny. Moim zdaniem jest tu więcej tropików, ale cytrusy są tuż za nim. Sytuacja odwraca się w smaku, tutaj dominacja cytrusów jest już wyraźniejsza. Na uwagę zasługuje też wyraźna nuta pestkowców oraz białych owoców. Citra to bomba smakowa, nie bez przypadku jest to aż tak popularna odmiana chmielu. Z mniej wyczuwalnych nut zarejestrowałem tu nieco trawy oraz iglaków. Te drugie obecne są przede wszystkim w goryczce.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments