Browar Ukiel [Co nowego w tym roku?]

Ostatnia relacja z Browaru Ukiel ma datę 2018, więc postanowiłem sprawdzić, co nowego słychać w tym olsztyńskim browarze rzemieślniczym.

Browar UKIEL

Moją ostatnią wizytę podsumowałem stwierdzeniem, że dzieje się tam sporo. Tym razem podsumowanie będzie podobne, no może z jednym małym wyjątkiem. Dzieje się tam jeszcze więcej. Teren wokół browaru przypomina nieco plac budowy, wszystko za sprawą degustatorni, która powinna być otwarta jeszcze w tym miesiącu. Wszystko zależy od postępu prac budowlanych. Maciej, założyciel Browaru Ukiel, oprowadził mnie po budynku. Stare mury przekształciły się w kilka pomieszczeń. Pierwszym z nich jest mini magazyn (najchłodniejsze z nich, w taką pagodę każdy chce tam być), w którym składowany jest słód, chmiel oraz butelki czekające na odbiór. Obok powstanie niewielkie laboratorium, gdzie piwowarzy będą mogli m.in. testować pomysły na nowe warki. Głównym punktem jest wspomniana wyżej deustatornia. Będzie tu można w spokoju zakupić oraz wypić piwo z Browaru Ukiel. Sala jest już prawie gotowa, elementy wewnątrz nawiązują kolorystycznie do etykiet piw browaru. Jest więc niebieski motyw West Coast oraz zielony z Pilsa. W sali będzie się mogło spokojnie zmieścić ponad 30 osób, z czasem powstanie też ogródek dla miłośników picia piwa na świeżym powietrzu. Nie mogę się doczekać otwarcia lokalu, na pewno będzie to mocny punkt na piwnej mapie Olsztyna.

Browar UKIEL

Otwarciu lokalu ma towarzyszyć premiera nowego piwa. Browar Ukiel postanowił rozszerzyć swój asortyment i wprowadzić do niego nowy styl. Dodatkowo, piwo powstało we współpracy z lokalnym piwo-podróżnym blogerem Tomkiem Janiakiem. Browarnik Tomek zaliczył już kooperację z Mazurskim Browarem warząc Witbiera. Ten sam styl będzie można też wypić na otwarcie degustatorni. Nie wiem jak smakowało piwo uwarzone w Ełku, ale przedpremierowa degustacja w Olsztynie nie wypadła dobrze. Wypadła bardzo dobrze. Lekki kwas, wyczuwalne dodatki, konkretna pijalność, zresztą, co ja będę pisał. Piwo trafi również do butelek i musicie go spróbować. Witbier z Browaru Kormoran przez wielu uważany jest za najlepsze piwo w swoim stylu, Warmia Witbier z Browaru Warmia zdobył złoto na tegorocznej edycji KPR. Ten z Browaru Ukiel też może zdobyć medal w 2019. Olsztyn Witbierami stoi 😉

Poza tym w samym centrum browaru też się sporo zmieniło. Naklejanie etykiet idzie teraz dużo szybciej. W browarze pojawił się sprzęt, dzięki któremu w ciągu godziny można zrobić to, co wcześniej zajmowało cały dzień.

Browar UKIEL

Dodatkowo w hali gdzie leżakuje piwo stoi nowy pasteryzator przepływowy. Chroni on przed nadpasteryzowaniem piwa, a zmiany sensoryczne spowodowane pasteryzacją ograniczone są do minimum.

Browar UKIEL

Poza tym praca wre. Tanko-fermentory są pełne, piwo wyjeżdża z magazynu do sklepów i hurtowni. Podczas mojej wizyty Kamil stawiał właśnie nową warkę piwa pszenicznego i opowiedział mi nieco o różnicach pomiędzy warzeniem piwa w domu, a w browarze. Opowiadał o wielu rzeczach, zabrakło by mi miejsca, aby to wszystko spisać 😉 Rozmawiało się bardzo dobrze, widać, że jest to odpowiednia osoba na odpowiednim miejscu. Kasia poczęstowała mnie świeżą porcją Witbiera, Maciej oprowadził po nowym lokalu, czas zleciał szybko i bardzo przyjemnie. Dzięki za miłe przejęcie i do zobaczenia na otwarciu degustatorni.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o