Breakfast Stout: Ethiopia Uraga Coffee [Browar Funky Fluid]

Kawa z rana jak śmietana. Tydzień zaczynam od piwa Breakfast Stout: Ethiopia Uraga Coffee z Browaru Funky Fluid.

Breakfast Stout: Ethiopia Uraga Coffee [Browar Funky Fluid]

Na rynku pojawiła się nowa seria piw, uwierzycie? Ja lubię, kiedy piwo trafia na rynek w dwóch odsłonach. Mam wtedy możliwość porównania obu wersji pod względem dobranych dodatków. Motywem przewodnim serii ma być Breakfast Stout, co jest jego znakiem rozpoznawczym? Oczywiście kawa. Sam nie pijam jej do śniadania, ale w praktycznie każdym filmie widzę, jak filiżanka czarnej kawy towarzyszy bohaterom zaraz po przebudzeniu. Piłem już kilka piw z owej serii, co chyba stylem nie można tego nazwać? Najlepszą butelką ze śniadaniem w nazwie był legendarny już Porridge Bullet z estońskiego browaru Põhjala. Funky Fluid zdecydował się uderzyć w kawowy klimat, ja sprawdzę dziś pierwszą puszkę. Będzie to wersja uwarzona wyłącznie z kawą.

STYL: Foreign Extra Stout
EKSTRAKT: 19,0 Plato
ALKOHOL: 6,8 %
SŁODY: jęczmienny, żytni, płatki owsiane, laktoza
CHMIEL: HBC 472, Tomahawk
DODATKI: kawa Ethiopia Uraga
DROŻDŻE: ?
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 14.07.2021

Podstawą jest tu styl Foreign Extra Stout. Na początku lekko się zawiodłem. Breakfast ma potencjał na konkretną wersję imperialną. Podstawa plus masa dodatków, a może to taka próba przed bombą? Lubię piwa w stylu FES, są one fajną alternatywą dla zwykłego Stouta. Za dobór kawy odpowiedzialni byli Sławek Szostek oraz Kuba Poręcki. Odmiana Ethiopia Uraga została wypalona w palarni HAYB. Kawa ma się charakteryzować dżemowością oraz nutami kwiatów, brzmi zachęcająco. Wysoki ekstrakt początkowy to zasługa laktozy. Całość odfermentowała bowiem do 6,8% alkoholu.

To na co zwróciłem uwagę na początku, to kolor zawleczki przy puszce. Różowa barwa zgrywa się z wyraźnym logo browaru umieszczonym na etykiecie. Cała koncepcja wygląda ok. Widzę tu plamy, a brązowy kolor przypomina mi rozlaną kawę z mlekiem. Piwo jest dostępne w puszkach o pojemności 500 mililitrów i zostało uwarzone w Browarze Błonie w Błoniach.

Breakfast Stout: Ethiopia Uraga Coffee [Browar Funky Fluid]

KOLOR
Nie napiszę nic nowego. W szkle widzę ciemny brąz, piwo nie należy do gęstych. Pokaźna beżowa piana.

AROMAT
Piękny zapach świeżo zmielonych ziaren kawy. Czuję tu nuty w stylu orzecha oraz ziaren espresso. Czarna moc uderza w mój nos, zapach daje radę.

SMAK
Bez zaskoczeń. W smaku dominuje kawa, jej dawka jest potężna. Poważnie, nie jeden Imperial Stout może pozazdrościć wyrazu temu piwu. Na moim podniebieniu pozostał długi posmak palonych ziaren kawy. Drugie podejście i na scenę wchodzi słodycz, jest ona nieco nieśmiała. Na szczęście z czasem się odkrywa. Kolejne przechylenia szkła podbijają słodkie odczucia. Wyraźna kawa nie ustępuje. Kurcze, to zwykły Stout, a dzieje się tu naprawdę bardzo dużo. Piwowar nie żałował kawy, te przechwałki o ilości nie były przesadzone. Czy czuję tu kwiaty? Nope. Dżem? Bardziej w konsystencji ciała. Ludzie narzekali na wodnistość, ja mam odwrotne zdanie. Lajtowe parametry z wyraźnym pazurem. Gorzkie, jak poranna kawa bez mleka.

Breakfast Stout: Ethiopia Uraga Coffee [Browar Funky Fluid]
OCENA : 4,50 / 5,00

Powiem tak, liczyłem na dobre piwo, ale nie aż tak dobre. Nie pamiętam kiedy to ostatnio piłem coś aż tak kawowego. Brawo.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments