Post dodany przez Mariusz99, 28-06-23
Słońce powoduje wyrzut endorfin, a w jego świetle wszystkie barwy lata nabierają głębi. Chociaż chętnie wygrzewamy się w jego promieniach, szukamy też odrobiny wytchnienia. Orzeźwiające napoje gaszą pragnienie i schładzają ciało od wewnątrz. Woda mineralna z plasterkiem cytryny i listkiem mięty albo świeżo wyciskany sok zawsze są mile widziane, ale na letnie przyjęcia przyda się coś wyjątkowego. Zainspiruj się naszymi propozycjami.
Każde przyjęcie wymaga odpowiedniej oprawy i ważne jest, co znajdzie się na stole, ale letnia zabawa wymaga nieco innego podejścia. Tutaj pierwszoplanowej roli nie odgrywają przekąski, dania główne czy ciasta, chociaż oczywiście też mogą być ważne w zależności od charakteru imprezy, lecz napoje. Jeżeli przyjęcie odbywa się w ciągu dnia, tym bardziej goście potrzebują orzeźwienia, ale wieczory również bywają bardzo ciepłe, więc warto zaskoczyć wszystkich rozwiązaniami przyjemnymi dla podniebienia i całego ciała.
Latem doskonale gaszą pragnienie wszelkiego rodzaju lemoniady. Dostępność owoców jest ogromna, więc można dowolnie kombinować z ich połączeniami. Pełen świeżości ogórek oraz intensywnie pachnący imbir również są nieocenione. Mrożona herbata nie wymaga skomplikowanych działań. Zaparz większą ilość zwykłej czarnej herbaty i wlej do dzbanka. Po ostygnięciu włóż ją do lodówki. Przed samym przyjściem gości dodaj plasterki, cytryny, pomarańczy lub inne owoce i wrzuć kostki lodu. W upalne dni z przyjemnością sięgamy po kawę mrożoną. Można ją przygotować na wiele sposobów. Podobnie jest z czekoladą. Popularna stała się również kombucha, o której dowiesz się więcej w dalszej części artykułu.
Lemoniada ogórkowa ugasi największe pragnienie, dlatego szczególnie polecamy ją na przyjęcia odbywające się w ciągu dnia. Kompozycja świeżych ogórków, limonek i mięty orzeźwia już samym zapachem. Zapewnia przyjemne uczucie odświeżenia. Zacznij od obrania 2 ogórków ze skórki i pokrój je w cienkie plastry. Potrzebne będą też 4 limonki. Umyj je, przetnij na pół, a następnie wyciśnij sok. Do soku dodaj plasterki ogórków. Wsyp 4 łyżki cukru i wymieszaj. Cukier powinien się rozpuścić. Dodaj kilka listków mięty. Możesz je przedtem lekko rozgnieść, aby uzyskać intensywniejszy aromat. Przelej wszystko do dzbanka i uzupełnij wodą gazowaną. Wymieszaj. Wstaw lemoniadę do lodówki, a wyjmując ją, dodaj kostki lodu.
Kombuchę można kupić gotową w butelkach lub przygotować ją samodzielnie, do czego namawiamy. Czym w ogóle jest kombucha? To fermentowany i delikatnie musujący napój herbaciany. Charakteryzuje się lekko owocowym, kwaskowym smakiem, co sprzyja skutecznemu zaspokojeniu pragnienia. Na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/kombucha/ znajdziesz przepis, który umożliwi Ci samodzielne przygotowanie kombuchy. Napój pochodzi z Chin, a otrzymuje się go w efekcie fermentacji słodkiej herbaty, do której dochodzi pod wpływem specjalnej symbiotycznej kultury bakterii i drożdży określanej mianem SCOBY. Potocznie nazywa się ją grzybkiem. Proces fermentacji trwa ok. 7-14 dni. Kombuchę można serwować samodzielnie lub wykorzystywać jako bazę do innych napojów.
Granita czekoladowa jest prosta w przygotowaniu, a pozwala zrelaksować się podczas upałów. Stanowi doskonały napój dla wszystkich łasuchów, niezależnie od wieku. Będziesz potrzebować ok. 15 gramów kakao, 50 gramów gorzkiej czekolady, 20 gramów cukru, 100 ml zimnej wody, 8 kostek lodu. Wszystkie składniki zblenduj razem. Kostki lodu dorzucaj stopniowo, zwracając uwagę na konsystencję granity.
Przygotuj kawę espresso i poczekaj, aż przestygnie. Do wysokiej szklanki wrzuć kostki lodu, zalej schłodzoną kawą, a następnie dodaj 2 gałki lodów śmietankowych i uzupełnij mlekiem albo dowolnym napojem roślinnym, np. owsianym.