Black Noble Highland Park Whiskey BA [Browar Rockmill]

Black Noble Highland Park Whiskey BA to dosyć świeża pozycja z Browaru Rockmill.

Black Noble Highland Park Whiskey BA [Browar Rockmill]

Pierwsze skojarzenia z ta nazwą mnie nie myliły. Jakiś czas temu piłem już podstawę i wypadła ona dobrze. Teraz ten Imperial Stout trafił do beczek po Whisky, a konkretnie po Highland Park. Podoba mi się kiedy browar podaje dokładną nazwę beczki w której leżakowało piwo. Można sobie wtedy wrobić zdanie na temat danego alkoholu. Zasłyszałem gdzieś, że podanie nazwy łączy się z zapłatą tantiemów na rzecz dostawcy beczek. Nie wiem jednak, czy jest to sprawdzona informacja? Zastanawiam się też, który piwowar był odpowiedzialny za recepturę i proces warzenia? Stary czy nowy? Ogólnie Browar Rockmill przechodzi obecnie moment przemiany. To piwo zaliczam raczej do okresu przejściowego. O formie browaru zadecydują jego najświeższe wypusty.

STYL: Imperial Stout
EKSTRAKT: 27,0 Plato
ALKOHOL: 11,0 %
SŁODY: jęczmienny, płatki owsiane
CHMIEL: ?
DODATKI: kawa, wanilia
DROŻDŻE: ?
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 01.03.2021

Z samej butelki nie dowiedziałem się za wiele na temat składu piwa. Podobnie było w przypadku podstawy. Browar obiecuje wyraźny aromat beczkowy oraz czerwonych owoców typu porzeczki. Dodatek kawy oraz wanilii ma wnieść smak … kawy i wanilii. Okres leżakowania wynosił aż 12 miesięcy, sporo. Nie piłem jeszcze żadnego piwa leżakowanego w beczce po Highland Whisky, więc jestem ciekaw końcowego efektu.

Oprawa graficzna nie zmieniła się za wiele w stosunku do podstawy. Pudrowe tło podzielone na jaśniejszą i ciemniejszą część oraz grafika z trzema koronami. Co nowego? Informacja na temat leżakowania piwa w beczce. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 330 mililitrów i zostało uwarzone w Bytów Browar Kaszubski.

Black Noble Highland Park Whiskey BA [Browar Rockmill]

KOLOR
Jest ciemno, nawet bardzo. W szkle widać głęboką czerń oraz niewielką obręcz z piany przy samej krawędzi. Jak oceniam gęstość? Na razie wydaje się być średnia.

AROMAT
O rzesz w mordę. Nie spodziewałem się aż tak mocnego uderzenia aromatu. Nie pamiętam kiedy miałem pod nosem tak intensywne piwo? Czuję tu spory wpływ beczki, są więc nuty torfu, nieco wanilii oraz gorzka czekolada. Zapach nie ulatuje. Szkło stoi tu już kilka minut a dalej bucha z niego konkretna beczka. Całość rozgrzewa, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu.

SMAK
Pierwszy łyk wszedł bardzo gładko. Na początku czułem tu nieco słodyczy, wszystko za sprawą wanilii. Z czasem pojawia się coraz więcej nut torfu, podobnych do wędzonych śliwek. W tle majaczy kawa, która dodaje od siebie nieco ciemnych nuty. Od samego początku piwo nie bierze jeńców. To kawał bardzo intensywnego smaku o wyraźnych nutach beczki. Nie trzeba się niczego doszukiwać, doznania smakowe są tu mocno spotęgowane. Nagazowanie jest niskie, nawet bardzo. Nie czuję tu żadnych bąbelków oraz alkoholu. Rozgrzewanie w aromacie było dosyć spore, w smaku nie ma go wcale. Ciało też na plus, jest ono dosyć gęste. Piwo jest rewelacyjnie ułożone. Mimo raczej wytrawnego finiszu, który coraz bardziej zbliża się do klasycznych palonych kabli, znalazło się też sporo miejsca dla słodyczy. Czuć ją najlepiej zaraz po nabraniu piwa do ust. Każdy z elementów ma tu swoje pięć minut. Jestem pozytywnie zaskoczony tym piwem.

Black Noble Highland Park Whiskey BA [Browar Rockmill]
OCENA : 4,25

Browar Rockmill zaserwował piwo wielowymiarowe. Słodycz, wyraźna beczka, torf, kawa, wszystko jest na swoim miejscu.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o