Black Currant Sour [Funky Fluid]

Sezon na kwas uważam za rozpoczęty. Dziś sprawdzę Black Currant Sour z Funky Fluid.

Black Currant Sour [Funky Fluid]

Naszła mnie ochota na kwas. Podczas ostatniego urlopu postanowiłem przypomnieć sobie jak smakuje Sokowirówka z Browaru Zakładowego. Znaczy nie jak smakuje, bo to już od dawna wiedziałem, a bardziej, czy dalej trzyma swój wysoki poziom? Trzyma. Maliny dają radę i orzeźwiają nawet w największy upał. Niedawno w Piwoszniku wylądowała nowa dostawa, a w niej kwas z Funky Fluid. Opity soczkami postanowiłem dać szansę temu piwu. Słyszałem o nim sporo dobrego, więc to najlepsza opcja, aby przekonać się do piw typu Sour. Chociaż w tym roku nie ma ich aż tyle co w poprzednich latach. W tym letnim sezonie rządzą piwa niskoalkoholowe oraz te z dodatkiem owoców. Ten Sour też ma w sobie owocowy dodatek, ale o tym za chwilę.

STYL: Sour
EKSTRAKT: 10,0 Plato
ALKOHOL: 3,9 %
SŁODY: jęczmienny, pszeniczny
CHMIEL: Chinook
DODATKI: sok z czarnej porzeczki
DROŻDŻE: ?
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 18.07.2020

Jak sama nazwa wskazuje piwo zostało uwarzone z dodatkiem czarnej porzeczki. Piwo zapunktowało tez podczas ubiegłotygodniowej wizyty browaru w brytyjskim lokalu Craftndraft.beer. Black Currant Sour był jednym z najlepiej ocenianych piw z ich portfolio. Chłopaki odwiedzili lokal przy okazji swojej wizyty w UK. Głównym powodem wylotu był London Craft Beer Festival na którym reprezentowali polską scenę kraftową. Czy ten lajtowy kwas podbije i moje serce?

Na etykiecie widzę fluidy, a właściwie jeden zakręcony. Całość wpasowuje się w klimat browaru, esy floresy oraz wyraźne kolory to ich znak rozpoznawczy. Wcześniejsze pozycje nie wywoływały we mnie większych emocji, ale dzisiejsza grafika wygląda naprawdę dobrze. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 500 mililitrów i zostało uwarzone na zlecenie Zakapslowani Sp. z o. o. sp. k.

Black Currant Sour [Funky Fluid]

KOLOR
Od początku jest nietypowo. Znaczy typowo dla stylu, ale w porównaniu do IPA, które ostatnio często pijam barwa jest niesamowita. Całość wygląda jak sok z czarnej porzeczki z pianą.

AROMAT
Zapach jest bardzo świeży i orzeźwiający. Czuję to wyraźne nuty czarnej porzeczki. Do tego nieco kwasu. Jest nieco płasko, czuć tu tylko jeden element, ale aromat zachęca mnie do dalszej degustacji.

SMAK
W smaku jest równie lajtowo. Nuty owoców czarnej porzeczki połączone są z kwasem. Ten ostatni motyw jest dobrze wyważony. Nie jest za mocny, nie dominuje owoców. A te są dosyć naturalne w odbiorze, czuć jeszcze głównie zaraz po nabraniu piwa do ust. Po przełknięciu jest już kwas. W kolejnych podejścia do szkła jest podobnie. Smak nie ulega większej zmianie. To plus tego piwa. Każde następne przechylenie szkła przynosi ten sam efekt. Wszystko jest wyraźne oraz orzeźwiające. Myślę, że to piwo może posmakować też osobom chcącym zacząć przygodę z kwasem.

Black Currant Sour [Funky Fluid]
OCENA : 4,00 / 5,00

Kawał dobrego piwa. Kwas z wyraźnie zaznaczonym owocowym dodatkiem. Na pewno do niego wrócę.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o