A Gentle Nod To Welcome Visitors [Cloudwater]

Jesienią Barley Wine wchodzi jak woda, dlatego sięgnąłem po A Gentle Nod To Welcome Visitors z Cloudwater.

A Gentle Nod To Welcome Visitors [Cloudwater]

Gdy zaczynałem przygodę z piwem kraftowym sporo osób zajętych było wyjaśnianiem różnic pomiędzy Black IPA oraz American Stout. Oba piwa były ciemne, w obu z nich sporą rolę grał chmiel. Ostatecznie różnica jest dosyć wyraźna. Obecnie można zauważyć kolejny duet stylów nachodzący na siebie: Triple IPA oraz American Barley Wine. Oba style mają w podstawie zacny słodowy zasyp oraz konkretną dawkę chmielu (również na zimno). Stylu Barley Wine nie trzeba nikomu przedstawiać, to największy piwny mocarz. Reprezentuje go słodowość oraz suszone owoce. Z Triple IPA jest nieco inaczej. Piwo w tym stylu nie powinno być za słodkie, w tym tkwi szkopuł. Jeszcze mocniejsza wersja Double IPA, cechująca się soczystością, tropikalnymi owocami. Niestety, czasami TIPA idzie bardziej w kierunku Barley Wine. Piwo jest ciężkie, mulące, a chmiel daje jedynie goryczkę. Cloudwater postanowił podejść inaczej podejść do tematu i uwarzyć piwo w stylu …

STYL: Modern Barley Wine
EKSTRAKT: ?
ALKOHOL: 9,0 %
SŁODY: ?
CHMIEL: ?
DODATKI: ?
DROŻDŻE: ?
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 23.04.2021

No właśnie, Modern Barley Wine. Najlepiej przetłumaczyć to na nowoczesny BW. Stąd moje wcześniejsze wypociny. Zastanawiam się, czy dziś będzie bliżej do Barley Wine, a może do Triple IPA? Sam browar opisuje smak jako marmolada, dżem. Mi kojarzy się to z niektórymi Tiple IPA, w których minął już termin przydatności. Problemem może być chmiel, jego smak i aromat szybko znika, a BW może przecież długo poleżeć. Kolejnym punktem jest zawartość alkoholu, na puszce widzę marne 9%, na pewno nie jest to imperialny poziom.

Ostatnio Cloudwater prezentuje na swoich etykietach fotografie. Tym razem widzę tu ogród z kolorowym ptaszkiem na pierwszym planie. Całość utrzymana jest w nieco chłodnym klimacie, sam Barley Wine powinien mnie jednak rozgrzać. Piwo jest dostępne w puszkach o pojemności 440 mililitrów i zostało uwarzone w browarze Cloudwater w Manchesterze.

A Gentle Nod To Welcome Visitors [Cloudwater]

KOLOR
Ciemny, ale nie w stylu Barley Wine. Bardziej taka utleniona IPA. Obym nie poczuł jej w smaku.

AROMAT
W zapachu czuję sporo suszonych owoców, z przewagą marmolady. Opis dostarczony przez browar nie kłamie. Czuję tu bardzo przyjemne i rozgrzewające czerwone marmoladowe nurt. Przy czym rozgrzewanie jest raczej stonowane.

SMAK
Jestem bardzo ciekawy pierwszego łyka. Przechylam szkło i, werble, piwo jest cholernie blisko klasycznego Barley Wine. Jego nuty są może nieco rozmyte? Nie w sensie lajtowe. Po prostu suszone owoce zostały zastąpione marmoladą, a ta ma już bardziej lajtowy wydźwięk. Mimo tego lżejszego klimatu piwo ma swój ciężar, zachowując przy tym lekkość owoców znaną mi z IPA. Ciało jest pełne, to na pewno. Przechyliłem szkło już kilka razy i za każdym razem pojawia się tu coraz więcej suszonych owoców. Kropla po kropli, łyk po łyku. Na uwagę zasługuje fakt dobrego ukrycia alkoholu. Chociaż jest tu tylko 9%. Tak sobie ciamkam i wyczuwam też coraz więcej nut w stylu mandarynki. Nie ma tu żadnej goryczki. Ciekawy Barley Wine, wyraźny, ale profil smakowy odbiega od ogólnoświatowych standardów. Bardzo udane wykonanie.

A Gentle Nod To Welcome Visitors [Cloudwater]
OCENA : 4,50 / 5,00

Czy to z powodu nowego podejścia do tematu? Wariacja na temat Barley Wine bardzo przypadła mi do gustu.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments