500% Normy – Podwójne Czarne IPA [Browar Zakładowy]

Jakie piwo mogę polecić z czystym sumieniem? 500% Normy – Podwójne Czarne IPA z Browar Zakładowego.

500% Normy – Podwójne Czarne IPA [Browar Zakładowy]

Od dawna marzyłem o spróbowaniu czegoś takiego. Każdy lubi Black IPA, wystarczy poczytać komentarze pod premierami piw w stylu BIPA. Są one idealną odskocznią od New England IPA. W wytycznych stylu nie ma mowy o sporej dawce ciemnych nut, ale powiedzmy to sobie szczerze. Każde dobre Black IPA musi mieć tą żywicę i słynnego prażonego słonecznika. Tym razem Browar Zakładowy wyszedł na przeciw oczekiwaniom fanów piw kraftowych i wydał podwójne Black IPA. O, tak! Double BIPA. Nie piłem chyba jeszcze piwa w tym stylu, więc jaram się jak dziecko. Aha, piwo zostało uwarzone z okazji jubileuszu uwarzenia 500 warki w browarze. Zakładowy wypuszcza takie perełki co sto warek, podoba mi się ten pomysł.

STYL: Double Black IPA
EKSTRAKT: 19,0 Plato
ALKOHOL: 8,5 %
SŁODY: Pilzneński, Pale chocolate, Carafa special II, Carafa special III, Wheat chocolate
CHMIEL: Columbus, Simcoe, Chinook
DODATKI: ?
DROŻDŻE: US-05
IBU: 95
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 05.09.2019

O stylu pisałem już wcześniej, ale się powtórzę. Double Black IPA, wow. Ekstrakt początkowy w okolicach 20 Plato brzmi zacnie. Podoba mi się fakt, że browar podaje dane na temat zasypu i chmielu. Podstawą zasypu jest słód pilzneński, a oprócz niego same ciemne słody. Carafa w wersji Special, która wnosi nieco mniej palonych nut, a daje więcej czekolady i kawy. O aromat mają tu zadbać chmiele z Ameryki. Całość fermentowała nieśmiertelnych drożdżach US-05.

Browar jest wierny polskim nazwom. Większość browarów dała by info Double, a Zakładowy? Tutaj widzę Podwójne Czarne IPA. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 500 mililitrów i zostało uwarzone w Browarze Zakładowym w Poniatowej.

500% Normy – Podwójne Czarne IPA [Browar Zakładowy]

KOLOR
Piwo ma ciemną barwę. Podczas przelewania do szkła jest to ciemny brąz, a w szkle widać już totalną czerń. Piana? Bardzo obfita i gęsta. Przypomina mi pianę z Souta.

AROMAT
Na pierwszym planie czuję tu więcej ciemnych nut, a nie tropików. Jest prażony słonecznik oraz niewielka dawka żywicy. Zaraz po nich pojawia się muśnięcie cytrusów. Wziąłem kolejny wdech i wszystko kręci się tu wokół nut drzew iglastych oraz żywicy. Te nuty w połączeniu z prażonym słonecznikiem to poezja.

SMAK
Na początku jest dosyć lekko, jednak piwo nabiera rozpędu z każdą sekundą. W ustach pojawia się coraz więcej ciemnych nut oraz wyraźna goryczka. Goryczka otoczona jest właśnie prażonym słonecznikiem. Nuty owoców nie są zbyt wyraźne, majaczą gdzieś w tle. Na szczęście w kolejnym podejściu jest już lepiej. Czuję tu grejpfruta i chyba tylko jego? Tym razem goryczka uderzyła jeszcze mocniej. Ciało jest nieco kremowe, a nagazowanie bliskie zeru. Piwo spływa gładko po moim podniebieniu. Cytrusy się rozkręcają, w pewnym momencie poczułem nawet nieco soczystości. Dawno nie piłem piwa z tak wyraźną goryczką, tak dobrze wkomponowaną w całość. To niewielkie ciemne muśnięcie robi robotę. Piwo ma w sobie wszystko czego oczekiwałem po Double BIPA. Właśnie, wersja imperialna, więc warto przyjrzeć się alkoholowi. Jest on dobrze ukryty, piwo nieco grzeje, ale to nie alko. To 500% normy. W połowie butelki pojawiła się też niewielka słodycz, która miesza się ze słonecznikiem. Fajny efekt, fajny.

500% Normy – Podwójne Czarne IPA [Browar Zakładowy]
OCENA : 4,25 / 5,00

Tak powinna smakować idealna BIPA, przynajmniej według mnie. Czekam na kolejną warkę.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o