WRCLW Barley Wine Porto and Bourbon Double BA [Browar Stu Mostów]

Na rynek wtoczyła się kolejna podwójna beczka. Dziś sprawdzę piwo WRCLW Barley Wine Porto and Bourbon Double BA z Browaru Stu Mostów.

WRCLW Barley Wine Porto and Bourbon Double BA [Browar Stu Mostów]

Niedawno próbowałem piwa Risfactor Double BA Bourbon & Rum z Browaru PINTA. Był to Imperial Stout leżakowany w dwóch beczkach, po oraz po. Efekt? Bardzo dobry. W piwie było czuć nuty charakterystyczne dla jednego i drugiego alkoholu. Użycie dwóch beczek nie jest czymś codziennym w świecie piwowarstwa i zacząłem się zastanawiać kiedy będzie mi znowu dane wypicie czegoś podobnego. Minęło kilka tygodni i proszę. Wrocławski Browar Stu Mostów wydał WRCLW Barley Wine Porto and Bourbon Double BA. Tym razem będzie to Barley Wine. Fajnie, na rynku jest zdecydowanie za mało BW leżakowanych w beczkach.

STYL: Barley Wine
EKSTRAKT: 24.7 % wag.
ALKOHOL: 9,0%
SŁODY: jęczmienne: pilzneński, monachijski, karmelowy 110-130 EBC, karmelowy 300 EBC
CHMIEL: Columbus, Styrian Goldings
DODATKI: ?
DROŻDŻE: Danstar Notthingham
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 27.06.2021

Mamy tu oczywiście Barley Wine, jeden z najmocniejszych piwnych stylów. Parametry wysokie, chociaż trochę im brakuje to najcięższego kalibru.  Podwójne leżakowanie w beczkach po Porto i Bourbonie wniosło do piwa nuty charakterystyczna dla wina i amerykańskiej whisky. Będą więc dębiny, czerwone owoce, wanilia i kokos. Tak przynajmniej twierdzi producent 😉

Etykieta należy do tych, które mają więcej liter niż grafiki. Szczerze, dla mnie jest ona mało czytelna. Trzeba nieźle wytężyć wzrok, aby znaleźć informacje z jakim piwem mamy tu do czynienia. Na plus na pewno kolorystyka. Białe tło a na nim czerń oraz żółty kolor. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 330 mililitrów i zostało uwarzone w Browarze Stu Mostów we Wrocławiu.

WRCLW Barley Wine Porto and Bourbon Double BA [Browar Stu Mostów]

KOLOR
W oczy od razu rzuciła mi się spora gęstość piwa. Widać to już przy przelewaniu i po tym jak osadza się na szkle. Do tego kompletny brak piany, ale po Barley Wine mogłem się tego spodziewać. Kolor to piękny brąz przechodzący w czerwień. Taki palony karmel.

AROMAT
W nos uderza zapach czerwonego wina z fajną, dębową nutą na finiszu. Oprócz tego palony karmel. Przy kilku kolejnych wdechach pojawiły się też nuty białych winogron. Myślałem, że całość uderzy z mocną dawką alkoholu. A tu proszę, ułożone, subtelne. Jedyną mocą jest tu intensywność aromatu.

SMAK
Piwo jest gładkie i nie ma w nim ani bąbelka gazu. Na początku czuję tu smak czerwonych owoców, wiśnie z lekko gorzkim finiszem w stylu palonego karmelu. Po kilku sekundach swoje dodaje też beczka. W buzi pojawia się dębowy finisz z nutą Bourbonu. Wanilia i kokos. Dwie beczki są tu wyraźnie wyczuwalne. Całość jest delikatna i dobrze ułożona, jestem pod wrażeniem. Nie ma tu żadnego rozgrzewającego alkoholu. Z czasem coraz większą rolę gra kokos i wanilia. Bardzo przyjemnie się to pije. Przy każdym nabieraniu piwa do ust czuje nuty cherry. Jest czerwono, słodko i kwaśno. Smak nie ulatuje, został ze mną do ostatniej kropli. Kolejna podwójna beczka, która daje radę.

WRCLW Barley Wine Porto and Bourbon Double BA [Browar Stu Mostów]
OCENA: 4,25 / 5,00

Piwo jest ułożona, delikatne i dostarcza wiele wrażeń smakowych. Czuć tu i jedną i drugą beczkę. Browar Stu Mostów, brawo!

Podobne posty

Sokowirówka 2 Piwo Sokowirówka z Browaru Zakładowego gościło już na blogu. Tym razem pojawia się w malinowo-wiśniowej odsłonie. Kilka miesięcy temu spróbował...
Coffeelicious Piwo Coffeelicious nazwane jest przez niektórych najlepszym polskim kawowym mlecznym Stoutem. Czy na pewno? Piwne Podziemie to mały browar ...
Night Wolf Extreme Peated Drugie spotkanie z Browarem Szpunt i ich nocnym wilkiem. Tym razem będzie to wersja Extreme Peated. O samym piwie nie będę się za dużo rozpisyw...
Patrons Project 6.06 White Grape Brut IPA Piwo Patrons Project 6.06 White Grape Brut IPA to efekt współpracy Northern Monk oraz Edge Brewing. Udało się. Kilka tygodni temu napisałem tekst...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o