WRCLW Barley Wine Porto and Bourbon Double BA [Browar Stu Mostów]

Na rynek wtoczyła się kolejna podwójna beczka. Dziś sprawdzę piwo WRCLW Barley Wine Porto and Bourbon Double BA z Browaru Stu Mostów.

WRCLW Barley Wine Porto and Bourbon Double BA [Browar Stu Mostów]

Niedawno próbowałem piwa Risfactor Double BA Bourbon & Rum z Browaru PINTA. Był to Imperial Stout leżakowany w dwóch beczkach, po oraz po. Efekt? Bardzo dobry. W piwie było czuć nuty charakterystyczne dla jednego i drugiego alkoholu. Użycie dwóch beczek nie jest czymś codziennym w świecie piwowarstwa i zacząłem się zastanawiać kiedy będzie mi znowu dane wypicie czegoś podobnego. Minęło kilka tygodni i proszę. Wrocławski Browar Stu Mostów wydał WRCLW Barley Wine Porto and Bourbon Double BA. Tym razem będzie to Barley Wine. Fajnie, na rynku jest zdecydowanie za mało BW leżakowanych w beczkach.

STYL: Barley Wine
EKSTRAKT: 24.7 % wag.
ALKOHOL: 9,0%
SŁODY: jęczmienne: pilzneński, monachijski, karmelowy 110-130 EBC, karmelowy 300 EBC
CHMIEL: Columbus, Styrian Goldings
DODATKI: ?
DROŻDŻE: Danstar Notthingham
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 27.06.2021

Mamy tu oczywiście Barley Wine, jeden z najmocniejszych piwnych stylów. Parametry wysokie, chociaż trochę im brakuje to najcięższego kalibru.  Podwójne leżakowanie w beczkach po Porto i Bourbonie wniosło do piwa nuty charakterystyczna dla wina i amerykańskiej whisky. Będą więc dębiny, czerwone owoce, wanilia i kokos. Tak przynajmniej twierdzi producent 😉

Etykieta należy do tych, które mają więcej liter niż grafiki. Szczerze, dla mnie jest ona mało czytelna. Trzeba nieźle wytężyć wzrok, aby znaleźć informacje z jakim piwem mamy tu do czynienia. Na plus na pewno kolorystyka. Białe tło a na nim czerń oraz żółty kolor. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 330 mililitrów i zostało uwarzone w Browarze Stu Mostów we Wrocławiu.

WRCLW Barley Wine Porto and Bourbon Double BA [Browar Stu Mostów]

KOLOR
W oczy od razu rzuciła mi się spora gęstość piwa. Widać to już przy przelewaniu i po tym jak osadza się na szkle. Do tego kompletny brak piany, ale po Barley Wine mogłem się tego spodziewać. Kolor to piękny brąz przechodzący w czerwień. Taki palony karmel.

AROMAT
W nos uderza zapach czerwonego wina z fajną, dębową nutą na finiszu. Oprócz tego palony karmel. Przy kilku kolejnych wdechach pojawiły się też nuty białych winogron. Myślałem, że całość uderzy z mocną dawką alkoholu. A tu proszę, ułożone, subtelne. Jedyną mocą jest tu intensywność aromatu.

SMAK
Piwo jest gładkie i nie ma w nim ani bąbelka gazu. Na początku czuję tu smak czerwonych owoców, wiśnie z lekko gorzkim finiszem w stylu palonego karmelu. Po kilku sekundach swoje dodaje też beczka. W buzi pojawia się dębowy finisz z nutą Bourbonu. Wanilia i kokos. Dwie beczki są tu wyraźnie wyczuwalne. Całość jest delikatna i dobrze ułożona, jestem pod wrażeniem. Nie ma tu żadnego rozgrzewającego alkoholu. Z czasem coraz większą rolę gra kokos i wanilia. Bardzo przyjemnie się to pije. Przy każdym nabieraniu piwa do ust czuje nuty cherry. Jest czerwono, słodko i kwaśno. Smak nie ulatuje, został ze mną do ostatniej kropli. Kolejna podwójna beczka, która daje radę.

WRCLW Barley Wine Porto and Bourbon Double BA [Browar Stu Mostów]
OCENA: 4,25 / 5,00

Piwo jest ułożona, delikatne i dostarcza wiele wrażeń smakowych. Czuć tu i jedną i drugą beczkę. Browar Stu Mostów, brawo!

Podobne posty

Liesölve Tęskniliście za Verdant. Dziś recenzja piwa Liesölve uwarzonego we współpracy z browarem Dugges. Browar Verdant wydaje nowe piwa praktycznie co t...
Milky Moon Bourbon Barrel Aged Podstawka oceniona, pora na wersje z beczki. Przed Państwem Milky Moon Bourbon Barrel Aged z Browaru Golem. Co jest lepsze? Wersja podstawowa, a ...
Big Boy Yuzu Piwo Big Boy Yuzu łączy w sobie dwa trendy. Jak wypadnę połączone w jednej butelce? Browar Brokreacja wydał ostatnio kilka ciekawych propozycji. ...
Juicy Delight O tym piwie zostało napisane już chyba wszystko. Nie udało mi się go wcześniej zdobyć, ale jak mówi stare polskie przysłowie: lepiej późno niż wcale. ...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o