Wine Cake [Brokreacja]

Kolejna przygoda z Wheat Wine, tym razem wersja Barrel Aged. Jak wiadomo, wszystko co beczkowane smakuje lepiej, przynajmniej mi, więc widząc piwo Wine Cake na sklepowej półce, długo się nie zastanawiałem.

piwo Wine Cake

Pierwsze co się rzuca w oczy, to ładnie zaprojektowana etykieta. Jest czerwono, słodko, designerso. Brokreacja przyzwyczaiła nas już do dobrze wykonanych etykiet. Tak jest i tym razem.

Co do stylu, Barrel Aged wheat wine. O wheat wine już pisałem. Barrel aged, czyli  piwo dojrzewające w drewnianych beczkach, w których wcześniej przetrzymywano inny trunek (zazwyczaj wino, whisky). Piwo nabiera wtedy aromatu trunku oraz samej beczki. W tym wypadku nasze piwo było leżakowane w beczce po winie ze szczepu Tempranillo. Google mówi mi, że jest to najważniejsza czerwona odmiana winorośli w Hiszpanii. Zapowiada się dobrze. Butelka to 330 ml, ale woltaż 11%, więc normalka. Piwo zostało uwarzone w browarze”Gryf”.

Piwo ma ciemnobrązowy kolor, pod światło wydaje się rubinowe. Piana szybko znika, pozostaje tylko obręcz przy samym szkle.

W aromacie jest słodko. Czuć winogrona oraz rodzynki. Zapach jest bardzo świeży, mocny i konkretny. Lekko rozgrzewa, czuć szlachetny alkohol, nuty kokosa i wanilii.

Już w pierwszym łyku, czuć dużą gęstość piwa, które mimo to bardzo gładko spływa po gardle. W smaku jest coś z wina, świeże, czerwone owoce, czuć też śliwkę oraz winogrona. Może bardziej zamiast smaku winogron jest wyczuwalna ich świeżość. Nie są to stare, brązowe winogrona z przeceny, ale takie zielone, zerwane prosto z krzaka… chociaż nie miałem okazji jeść winogron prosto z krzaka, ale tak to sobie wyobrażam. Piwo zaczyna szybko rozgrzewać, alkohol lekko pali w gardle. W pozytywnym tego słowa znaczeniu. Na początku wydawało mi się, że piwo jest słodkie, ale szybko poczułem jego wytrawny charakter. Smak jest bardzo intensywny i utrzymuje się do ostatniej kropli.

Styl: Barrel Aged Wheat Wine
Ekstrakt: 24 % wag.
Alkohol: 11%
Słody: pszeniczny, pilzneński
Chmiel: Magnum
Drożdże: US-05
IBU: 50
Data spożycia/warka: 13.12.2017
Ocena: 8/10

Piwo raczej degustacyjne. Dużo dało mu leżakowanie  w beczce po winie. Za oknem zima, ale piwo Wine Cake na pewno Was rozgrzeje. Bardzo dobre piwo.

Podobne posty

Piwo i kokos vs Kokos i piwo, czy den duet do siebie pasuje? Postanowiłem to sprawdzić i porównam dziś Death By Coconut z amerykańskiego Oskar Blues oraz Buzdygan Roz...
Bright Tree House po raz trzeci. Tym razem w moim szkle wylądowało piwo Bright. Czy DIPA może czymś jeszcze zaskoczyć? Trochę tych piw z zagranicy się m...
Dirty Bastard Do tej pory amerykański browar Founders mnie nie zawiódł. Czy Dirty Bastard podtrzyma tą passę? Musze przejrzeć listę wypitych piw z USA i sprawd...
Kwas Theta Dziś postanowiłem spróbować kolejnej edycji kwasu z browaru Pinta, Kwas Theta. Nie przepadam za Sour'ami, ale o tym słyszałem tyle pozytywnych opinii,...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o