Warka 7 – Coffee Pale Ale

Dziś napiszę kilka słów o kolejnym domowym piwie uwarzonym w stylu Coffee Pale Ale. Czy z połączenia chmielu i kawy wyjdzie coś dobrego?

Piwo domowe Coffee Pale Ale

Na początku wyjaśnię skąd zainteresowanie tym stylem. Nie piłem nigdy piwa w tym stylu, nie widziałem nawet, że da się dobrze połączyć jasne piwo z kawą. Skąd ten wybór? Postanowiłem wysłać swoje własne piwo na konkurs Kuźni Piwowarów 2018. Warzę dopiero od roku i nie uważam siebie za dobrego piwowara domowego, ale myślę, że warto starować w rożnych konkursach orz potyczkach. Opinie od osób znających temat, sędziów PSPD czy innych piwowarów domowych są bardzo cenne. Jeśli wiesz, co nie gra z twoim piwem, możesz łatwo poprawić błąd. Zawsze staram się samodzielnie oceniać efekt swojej pracy, ale osoby z większym doświadczeniem zrobią to lepiej. Przejrzałem więc kategorie tegorocznej Kuźni i Coffee Pale Ale najlepiej mi podeszło. Mam już doświadczenie z kawą, użyłem jej podczas warzenia Coffee Brown Ale. Wnioski? Kawa spędziła zdecydowanie za dużo czasu w piwie. W smaku czuć karton i popielniczkę. Dodatkowo miałem duży problem z nagazowaniem trunku. Tym razem postanowiłem dodać kawę na zdecydowanie krótszy okres. Ponownie zdecydowałem się na kawę z londyńskiego Taylor St. Baristas. Drugim ważnym elementem jest chmiel. Musi być grubo! Zabrałem się za wybór odpowiednich odmian. Moim ulubionym „Ale” w tym roku był zdecydowanie Chubbles z Cloudwater. Rzut oka na wpis, jakie tam były chmiele? Galaxy, El Dorado? Biorę. Kilka dni wcześniej słyszałem dużo dobrych słów o chmielu Simcoe i tak wybrałem trzy odmiany do swojego piwa. Jak zamierzam ich użyć? Zero chmielenia na goryczkę, wszystko na aromat. Kalkulator IBU pokazuje 0, ale piwa chmielone w ten sposób są i tak goryczkowe. Mniej niż te z IBU 100, tak bardziej w moim stylu 😉 Z zasypem nie szalałem. Będą to głównie słody Pala Ale oraz Pilzneński, do tego mała dawka Monachijskiego.

Piwo domowe Coffee Pale Ale
Słody spędziły godzinę w wodzie o temperaturze około 68°Celsjusza.

ZASYP:  5,10 kg
3,00 kg – Pale Ale Weyermann
1,50 kg – Pilzneński Weyermann
0,40 kg – Płatki owsiane błyskawiczne
0,20 kg  – Monachijski Typ I Weyermann

Po wysładzaniu (5l + 5l + 5l) udało mi się uzyskać 22 litry z 15 BLG.

Ta część przebiegła dosyć sprawnie. Brzeczka miała jasny kolor, a na tym mi najbardziej zależało. Podczas gotowania nie planowałem dodać żadnych innych dodatków poza chmielem.

Piwo domowe Coffee Pale Ale
Pierwsze kilka litrów odzyskane, zaraz zaczynam gotować brzeczkę.

GOTOWANIE: 70 min

20 min  – 15 g chmielu Galaxy (13,3% alfa)
20 min  – 15 g chmielu El Dorado (13,7% alfa)
20 min  – 15 g chmielu Simcoe (13,3% alfa)
0 min  (przy wyłączeniu palnika) – 15 g chmielu Galaxy
0 min  (przy wyłączeniu palnika) – 15 g chmielu El Dorado
0 min  (przy wyłączeniu palnika) – 15 g chmielu Simcoe
0 min  (brzeczka ostygła do 75°C) – 10 g chmielu Galaxy
0 min  (brzeczka ostygła do 75°C) – 10 g chmielu El Dorado
0 min  (brzeczka ostygła do 75°C) – 10 g chmielu Simcoe

Po ostudzeniu brzeczka miała prawie 19 Plato. Z takim ekstraktem mogłem się spokojnie pokusić o Double IPA, ale piwa ma mieścić się w odpowiednich widełkach, więc dodałem 2,5 litra wody w celu zmniejszenia BLG do poziomu 16. Ostatecznie uzyskałem 15,5 litra piwa o tym ekstrakcie. Muszę się przyznać, że wcześniej nie podchodziłem zbyt profesjonalnie do napowietrzania. Tym razem przelałem brzeczkę kilka razy i ujrzałem w fermentorze kilka centymetrów pięknej piany. Drożdże zostały dodane (po uprzedniej rehydratyzacji) w temperaturze około 22 stopni. Całość wylądowała w piwnicy, więc temperatura powinna trochę spaść. Użyłem drożdży S-05.

FERMENTACJA

Burzliwa: 13 dni
Cicha: 7 dni
4 dni – 30 g chmielu Galaxy
4 dni – 30 g chmielu El Dorado
4 dni – 30 g chmielu Simcoe
1 dzień – 300 ml kawy
1 dzień – 40g ziaren kawy

Drożdże ruszyły dosyć szybko i fermentowały przez pierwszy tydzień w temperaturze około 17-18 stopni. W drugim tygodniu starałem się utrzymać temperaturę na poziomie 20 stopni. Po XX dniach przelałem piwo na cichą. Na ostatnie cztery dni dodałem po 30g następujących chmieli: Galaxy, El Dorado oraz Simcoe. Naczytałem się sporo o dodawaniu kawy i postanowiłem dodać ją na ostatnie 24 godziny. Większość tematów na forach dotycząca dodawania kawy do piwa odnosi się do piw ciemnych, nie chcę, aby kawa zdominowała kompletnie smak. Na początku zaparzyłem 40g kawy w 300ml  wody. Ostudzoną ciecz, po wcześniejszym oddzieleniu jej od ziaren, wlałem do fermentowa. Następnie sypnąłem jeszcze luzem 40g ziaren kawy.

BUTELKOWANIE

Następnego dnia zabutelkowałem swój Coffee Pale Ale z 90gr cukru rozpuszczonymi w 300ml wody. Piwo zeszło do 4,5 BLG, więc osiągnęło 6,6 % alkoholu. Aromat i smak dobrze rokują, zobaczymy jak będzie za miesiąc.

Piwo domowe Coffee Pale Ale
Najlepsza część butelkowania? Degustacja 😉

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Warka 7 – Coffee Pale Ale"

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Przemek
Gość

I jak wyszlo? Właśnie planuje zrobić coś podobnego i zastanawiam się nad ilością kawy.