Warka 8 – Christmas Ale

Następna domowa produkcja. Tym razem uwarzyłem piwo w stylu Christmas Ale.


Były piwa jasne, były piwa ciemne, pora na piwo sezonowe. Pomysł na piwo świąteczne narodził się w mojej głowie już w lato. Przeglądałem filmy z kanału Piwna Planeta i spodobał mi się film o Christmas Ale. Co ostatecznie przekonało mnie do tego stylu? Po pierwsze, dodatki. Zacząłem się zagłębiać w temat i przepisów na dobre Christmas Ale jest bardzo dużo. To samo dotyczy rodzaju oraz ilości dodatków. Przyprawy, owoce suszone, owoce świeże, w trakcie gotowania, na cichą, do koloru, do wyboru. Do tej pory nie miałem okazji uwarzyć piwa z większą ilością dodatków, więc perspektywa dodawania większej liczby produktów do piwa mnie przekonała. Drugim czynnikiem była informacja o konkursie. Uwarzyłem już kilka warek i z chęcią usłyszę o nich opinie osób pijących piwa kraftowe na co dzień. W internecie znalazłem informację o gwiazdkowym konkursie KPD i postanowiłem tam zgłosić swoje piwo. Piwo świąteczne ma to do siebie, że powinno się długo układać. Mój Christmas Ale będzie leżakował koło 2 miesięcy i pojedzie na konkurs. Trochę krótko, ale z chęcią przeczytam w metryczce jaką ocenę otrzyma moje piwo. Z zasypem nie miałem większego problemu, celowałem w 16 Plato i tak dobrałem odpowiednie słody. Znaczy dobrałem, wybrałem z tych, które zalegały mi w piwnicy po ostatnich warkach. Jedyną nowością jest tu słód Crystal 160.

ZASYP: 5,65 kg
3,00 kg – Pale Ale
1,50 kg – Pilzneński
0,40 kg – Caramunich
0.40 kg – Płatki owisane górskie
0,20 kg – Crystal 160
0,15 kg – Carafa III

17 litrów wody –
60 minut w 68°C

Po wysładzaniu (5l + 5l + 3l) otrzymałem 15 litrów brzeczki o wartości 15 Plato.

Ta faza przebiegła bardzo sprawnie. Podczas wysładzania zająłem się przygotowaniem dodatków. Większość z nim wyląduje w gotującej się brzeczce na ostatnie kilka minut. Jak powinno smakować piwo świąteczne? Każdy odpowie na to pytanie inaczej, dla mnie powinno przypominać piernik. Z tego powodu zdecydowałem się na dodatki, które wchodzą w skład przyprawy do piernika. Skórka z pomarańczy i cytryny, trochę goździka, starta gałka muszkatołowa, imbir. Podczas przygotowania dodatków w kuchni unosił się konkretny świąteczny aromat. Całość zawinąłem w woreczek do dodawania chmielu i dodałem do gotującej się brzeczki.

GOTOWANIE

Czas: 60 min
60 min  – 18 g chmielu Columbus/Zeus (15,5% alfa)
15 min – 30 g, zest z pomarańczy
15 min – 8 g, zest z cytryny
15 min – 4 g, Imbir
15 min – 4 g, Gałka muszkatołowa
15 min – 8 sztuk, Goździki
15 min – 4 sztuki, Ziele angielskie
15 min – 25 g, Cukier trzcinowy
15 min – 16 g, Cukier wanilinowy
15 min – 3 g, Cynamon

 

Ostatecznie BLG nieco podskoczyło i wyniosło 18,5 Plato.

FERMENTACJA

Burzliwa – 10 dni

Cicha – 14 dni
8 g, Przyprawa korzenna

Piwo zostało rozlane z 68 g cukru rozpuszczonymi w 300 ml wody. Christmas Ale wylądował w butelkach o pojemności 330 mililitrów. Premiera już przed Świętami. A jako bonus, film z procesu warzenia.

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

avatar
  Subscribe  
Powiadom o