Warka 6 – Żar Tropików [New England India Pale Ale]

Żar Tropików, czyli moje pierwsze poważne podejście do piwa w stylu New England India Pale Ale.

Przepis na NEIPA

Dlaczego napisałem o poważnym podejściu? Kilka tygodni temu uwarzyłem pseudo NEIPA z herbatą. Tym razem moja New England IPA miała być wzorowa. Znaczy, dobra, bo do idealnego wyznacznika stylu, jakim jest np. Chubbles, nie mam szans się nawet zbliżyć 😉 Tym razem wybór stylu był dosyć oczywisty, nie tak łatwo było znaleźć sprawdzony przepis na NEIPA.

Przepis na NEIPA
6 kg słodu i każda miska jest na wagę złota;)

Po pierwsze nie jest to żaden oficjalny styl, po drugie, w internecie jest sporo przepisów, porad, bardzo zbieżnych. Sporo osób kładzie duży nacisk na stronę wizualną, zapominając o najważniejszych rzeczach, soczystości oraz smaku. Znalazłem sporo porad na temat dodawania np. mąki podczas gotowania brzeczki. Wtedy efekt mętności jest podobno gwarantowany. Postanowiłem jednak trzymać się standardów i w zasypie wylądowały płatki pszenne oraz owsiane. Pszenne były wcześniej kleikowane, płatki owsiane miały oznaczenie błyskawiczne i wylądowały prosto w garze. Płatki stanowią ponad 15 % zasypu, więc ich wpływ na piwo powinien być wyczuwalny. Co wniosą? Owsiane pogłębią treściwość piwa, dodatkowo powinno być bardziej gładkie. Pszenne wpłyną na pianę. Tak mówią wpisy w internecie, zobaczymy jak wyjdzie w praniu. Oprócz tego zasyp składa się głownie ze słodów Pale Ale oraz pilzneńskiego. Sypnąłem też garść Carabelge®, który został mi po piwie z herbatą. Pierwszy raz będę testował słód Crystal z Fawcett. Co drugi przepis na NEIPA na który wpadłem zawierał ten słód, więc postanowiłem go zakupić.

ZASYP

Razem: 6,23 kg
3,40 kg Strzegom Pale Ale
1,40 kg Strzegom Pilzneński
0,60 kg płatki pszenne
0,50 kg płatki owsiane

0,30 kg Fawcett Crystal 160 EB
0,03 kg Weyerman Carabelge®

18 litrów wody –
60 minut w 68°C

Po wysładzaniu (5l + 5l + 5l) udało mi się uzyskać 22 litry z 14 BLG.

Przepis na NEIPA
Brzeczka wrze.

Wszystko poszło gładko. Doświadczenie zebrane podczas pierwszych warek przyniosło efekty. Chodzi mi przede wszystkim o szybkość pracy (odmierzanie ilości słodu, dodawanie go do garnka) i … utrzymywanie czystości w miejscu pracy.  Przy wysładzaniu miałam trochę problemów, gdyż filtrator z oplotu nie leżał na samym dnie, tylko wyskakiwał z młóta. Na szczęście po kilku minutach przytrzymania go łyżką, podczas których całość się ułożyła, został już na swoim miejscu. Brzeczka miała 14 BLG, celuję w 16 BLG i po gotowaniu powinienem osiągnąć dany poziom. Co do gotowania, to zastanawiałem się nad kolejnym ważnym punktem jakim są chmiele. Moje idealne NEIPA nie jest goryczkowe, mają w nim rządzić owoce. W tym celu dodałem niewielką ilość chmielu na goryczkę, reszta miała polecieć na Whirpool oraz fermentację. Przeglądając receptury na NEIPA znalazłem sporo wpisów na temat dodawania chmielu podczas fermentacji burzliwej. Było sporo za i przeciw, postanowiłem sam się przekonać jak wyjdzie w praniu i dodałem 80 gram chmielu (w woreczku) na ostatni 3 dni burzliwej fermentacji. Kolejną niewiadomą były drożdże, chciałem wybrać płynne, ale w sklepie już ich nie było. Zdecydowałem się na S-04. Piwo fermentowało w temperaturze 18-21 stopni. Po przelaniu na cichą dodałem 130 gram chmielu na ostatnie 4 dni. Tym razem sypnąłem chmiel prosto do fermentora. Postanowiłem wykorzystać swój box do utrzymywania temperatury i ostatnie 3 dni piwo spędziło w temperaturze 12 stopni.

GOTOWANIE

Czas: 60 min
60 min  – 10 g chmielu Columbus/Zeus (15,5% alfa)
0 min  Whirpool – 25 g chmielu Cascade (6,0% alfa)
0 min  Whirpool  – 20 g chmielu Amarillo (9,5% alfa)

FERMENTACJA

Burzliwa – 7 dni
3 dni -30 g chmielu Amarillo (9,5% alfa)
3 dni – 50 g chmielu Citra (12,0% alfa)

Cicha – 16 dni
4 dni – 25 g chmielu Citra (12,0% alfa)
4 dni – 50 g chmielu Amarillo (9,5% alfa)
4 dni – 55 g chmielu Cascade(6,0% alfa)

BUTELKOWANIE

Podczas butelkowania piwo miało 14 stopni. Wyszło mi 17 litrów o końcowym BLG równym 5.  Rozlałem je razem z 90 g cukru na 300 ml wody. Pierwsze wrażanie to wyczuwalna goryczka oraz tropikalny aromat. Piwo stoi już 2 tygodnie w piwnicy, za 2 sprawdzę jak smakuje. Na pewno nie będzie to mój ostatni Nju Inglend.

Przepis na NEIPA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *