Warka 5 – Henry [Coffee Brown Ale]

Było już piwo z herbatą, teraz pora na kawę. Zapraszam na relację z warzenia Coffe Brown Ale.

Coffee Brown Ale

Tym razem moim celem było uwarzenie piwa z niską goryczką. Mogłem uwarzyć kolejne IPA i dodać 5 g chmielu na goryczkę, ale zdecydowałem się na coś innego. Przeszukując piwne style ograniczam się (na razie) wyłącznie do piw górnej fermentacji. Mając w głowie piwo lekkie, ciemne, gdzie dużą rolę grają słody wpadłem na styl Brown Ale. Przeczytałem jego charakterystykę i uznałem, że będzie to idealny trunek na koniec lata / początek jesieni. Z czasem zdecydowałem się na dodanie do piwa kawy. Skąd wziąć dobrą kawę? Na pewno w Olsztynie znalazłoby się kilka sklepów, ale właśnie odwiedził mnie mój brat, który na co dzień pracuje w Taylor St. Poprosiłem go o paczkę świeżo wypalanej kawy. Oferta lokalu jest bardzo duża, ostatecznie zdecydowałem się na kawę #01 Classic. Kawa pochodzi z Brazylii i była wypalana na początku lipca. W smaku można znaleźć orzechy, rum oraz czekoladę. Brzmi dobrze, a pachnie jeszcze lepiej. Po otwarciu opakowania w nos uderza konkretny aromat. Tego właśnie szukałem. Zastanawiałem się jak dodać kawę do piwa? Do gotującej brzeczki? Na cichą? Ziarna? Cold brew? Ostatecznie zdecydowałem się na dodanie 100 gram kawy w ziarnach na 4 dni cichej fermentacji. Ziarna kawy umieściłem w worku muślinowym. I jeszcze jedno. Pierwszy raz samodzielnie ułożyłem przepis, więc jest to mój „debiut”. Do układania receptury użyłem programu Brewtarget. Nie rozszyfrowałem jeszcze wszystkich opcji, ale te podstawowe są bardzo intuicyjne. Powinienem wcześniej zapoznać się z tym programem, jednak lepiej późno niż wcale.

Niżej filmik z warzenia piwa. Jakość kuleje, postaram się wrzucić na dniach wersję HD.

ZASYP:  5,36 kg
2,7 kg Pale Ale
0,48 kg Pilzneński
0,35 kg Caramunich® typ II
0,17 kg Karmelowy 300
0,14 kg Czekoladowy 400

14 litrów wody –
30 minut w 66°C
30 minut w 72°C

Po wysładzaniu (5l + 5l + 5l) udało mi się uzyskać 20 litrów z 12 BLG.

GOTOWANIE: 60 min
60 min  – 15 g chmielu Amarillo (8,8% alfa)
15 min  – 3 g mech irlandzki

FERMENTACJA

Coffee Brown Ale
100 gram kawy dodane podczas cichej fermentacji.

Brzeczka nastawna miała 14 BLG. Wybrałem płynne drożdże FM 13 irlandzkie  ciemności. Czemu nie dodać piwu irlandzkiego charakteru? Drożdże zostały zakupione w promocji, ich termin ważności minął tydzień przed warzeniem piwa. Największą wtopą było zadanie drożdży… Przy wlewaniu ich do startera wlałem też zawartość drugiej fiolki. W internecie znalazłem wątek, według którego mógł to być jakiś chemiczny związek. Starter do wylania? Skontaktowałem się z firmę na facebooku. Po opisaniu zdarzenia, zadzwonił do mnie jeden z pracowników firmy i okazało się, że był to lód, który Fermentum Mobile wysyła razem z drożdżami, aby utrzymać ich niską temperaturę. Lód się roztopił, została woda. Dostałem kilak ciekawych informacji, a pan stwierdził, że skoro starter ruszył, to można go dodać do brzeczki.

Burzliwa – 13 dni
Cicha – 15 dni
z 100g kawy (4 dni)

BUTELKOWANIE

Piwo zeszło do 2 BLG, więc drożdże dały radę. Pierwszy raz użyłem glukozy podczas butelkowania. Z cukru byłem zadowolony, z wpisów innych piwowarów domowych wynikało, że warto postawić na glukozę. Ostatecznie do nagazowania użyłem 64 g na 360 mililitrów wody. Wyszło prawie 30 butelek. Za dwa miesiące sprawdzę jak wyszło. W aromacie było więcej Coffee niż Brown Ale.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *