Warka 2 – American Boy [American India Pale Ale]

Po pierwszej warce postanowiłem trochę odpocząć….ależ skąd. Szybko zakupiłem surowce do warzenia kolejnej warki. chciałem uwarzyć coś lżejszego i wybór padł na amerykańskie IPA, czyli American India Pale Ale.słody oraz chmiele

To co by tu uwarzyć na drugą warkę? Myślałem o czymś lżejszym, na letni okres. Po głownie chodził mi Witbier i Saison, jednak postanowiłem zmierzyć się z tymi stylami za kilka tygodni. Nic nie orzeźwia lepiej niż IPA. Przynajmniej mnie. Właśnie takie piwo uwarzę, czas zamówić składniki. Tylko za jakiego IPA się wziąć? Jest Black IPA, White IPA, Fruit IPA, West Coast IPA, East Cost IPA i jeszcze parę innych. Z pomocą przyszła mi strona na której zamawiałem chmiel. Na stronie pojawiły się amerykańskie chmiele ze zbiorów z 2016 roku. Żal było tego nie wykorzystać, więc wybór padł na American India Pale Ale. Nie jestem jeszcze na tyle wprawiony, aby samemu tworzyć przepisy, więc postanowiłem poszukać gotowego przepisu na AIPA. Z pierwszym warkami chcę dojść do wprawy z procesem warzenia i przekonać się jak słody i chmiele wpływają na ostateczny smak piwa. Jeśli opanuję to dwa czynniki, wezmę się za własne receptury. Przepis na AIPA znalazłem na stronie piwo.org. Był to przepis jednego z forumowiczów. Po krótkiej wymianie zdań doszedłem do wniosku, aby wymienić jeden chmiel. Autor przepisu polecił dodanie większej ilości chmielu podczas chmielenia na zimno.

No właśnie, chmielenie. Jest to nic innego jak dodawanie przypraw do piwa. Chmiel jest traktowany jak przyprawa. Wiele osób uważa, że jest on najważniejszym elementem piwa, ba, nawet określają piwo jako zupę chmielową. Słyszałem gdzieś  dobre porównanie: patrząc na stosunek ilości chmielu do całego piwa, równie dobrze można nazwać rosół zupą pieprzową. Chmiel wnosi do piwa goryczkę i różne aromaty.

Amerykanskie chmiele
Pięć odmian amerykańskiego chmielu. Wszystkich użyłem do swojego AIPA.

Z tego co czytałem, to istnieje podział na chmiele dające goryczkę i na te dające aromat. Obecnie, po rozkwicie amerykańskich chmieli, można używać tego samego rodzaju chmielu zarówno na goryczkę, jak i na aromat. Zasada jest prosta, aby chmiel wniósł do piwa goryczkę należy dodać go na 60 minut do gotującej się brzeczki, a jak dodamy go na ostatnie 10 minut wniesie on swój aromat.

Przejdę już do samego piwa. Tym razem zasyp był trochę uboższy. W końcu ma być IPA, więc chodzi o chmielenie.

ZASYP:  4,40 kg
2,6 kg Pale Ale
1, 6 kg Pilzneński
0,10 kg karmelowy 150
0,10 kg karmelowy 20

13 litrów wody –
60 minut w 61-68°C
5 minut w 75°C

Wysładzanie domowe
Filtrator z oplotu na miejscu. Za chwilę zaczynam wysładzanie.

Potem nadszedł czas na wysładzanie, do którego użyłem około 16 litrów wody. Za pierwszym razem zorganizowałem to trochę źle logistycznie i trwało to dużo dłużej. Doświadczenie z pierwszej warki, lepsze rozstawienie sprzętu i poszło mi dużo szybciej. Dodatkowo tym razem zlewałem do fermentora i mogłem od razu przelewać brzeczkę do garnka i ją gotować. Przelewałem po 2 litry brzeczki do garnka, za pierwszym razem zacząłem ją gotować po odzyskaniu całej brzeczki. Ten zabieg pozwolił mi dużo szybciej osiągnąć moment w którym brzeczka zaczęła się gotować.

GOTOWANIE: 60 min
FWH – 25 gr chmielu Iunga
10 min  – 10 gr chmielu Citra
5 min  – 10 gr chmielu Cascade
0 min  – 5 gr chmielu Amarillo (brzeczka ostygła do 75°C)
0 min  – 5 gr chmielu Mosaic (brzeczka ostygła do 75°C)
0 min  – 5 gr chmielu Citra (brzeczka ostygła do 75°C)

Ostatecznie osiągnąłem 16 litrów o gęstości 15 BLG. Ostatnie 3 chmiele dodałem kiedy brzeczka ostygła do 75°C. Kiedy temperatura spadła do 22°C przelałem całość do fermentora i dodałem drożdży. Drożdże suche Fermentis S-04 po rehydratyzacji. Wtedy zdałem sobie sprawę, że coś mi się nie zgadza. Niestety, miałem rację. Do fermentora przelałem wszystko, razem z chmielem. Szybka lektura w google i zdałem sobie sprawę, że nie jest aż tak źle. Piwo może mieć większą goryczkę, czasami kłującą. Na konkurs go nie wysyłam i będę miał porównanie co do smaku. Nadszedł czas na fermentacje.

Burzliwa – 8 dni
Cicha – 7 dni

Tym razem postanowiłem chmielić na zimno. W tym celu zakupiłem woreczek muślinowy. Dodałem do niego następujące chmiele:

15 g chmielu Citra
15g chmielu Cascade
12 g chmielu Mosaic

Po fermentacji rozlałem piwo do butelek. Przed rozlaniem przelałem piwo do drugiego fermentora na dnie którego czekało już 92 gram cukru rozpuszczone w 300 ml wody. Ostatecznie wyszło mi 29 butelek. Piwo zeszło do 3,5 BLG, więc będzie ponad 5% alkoholu. Będę je trzymał w piwnicy. Pierwszą butelkę otworzę pod koniec kwietnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *