Warka 19 – [Paint it Black] Black IPA / Tea Black IPA

Ciężko o dobre Black IPA, więc postanowiłem je sam uwarzyć i pryz okazji sprawdzić jak smakuje z dodatkiem herbat.

Black IPA / Tea Black IPA

Na starcie zaznaczę, że nie chodzi mi o niski poziom Black IPA uwarzonych w naszym kraju. Wystarczy spróbować Black Bicz z browaru Solipiwko albo Blackcyla z Trzech Kumpli. Piw w tym stylu jest zdecydowanie za mało. Na ich brak narzekałem już przed falą New England, teraz jest jeszcze gorzej. Postanowiłem samemu wziąć łychę i uwarzyć coś w tym stylu. Podstawą jest tu IPA, trzeba ją jedynie zabarwić na czarno. Duża ilość nut palonych jest uznawana za wadę, słód palony nie może mieć zbyt dużego wpływu na smak i aromat. W jakim momencie go więc dodać? Jest kilka rozwiązań, ja zdecydowałem się na dodanie ciemnych słodów pod koniec zacierania. w internecie polecają dodać je na ostatnie 5 minut, ja wybrałem 3. Dlaczego? Jeśli coś ma pójść nie tak, to wolę, aby nut palonych było mniej. Słód czekoladowy wylądował w garze po upływie 15 minut. Niedawno zakupiłem kilka pojemników na żywność o pojemności 10 litrów. Postanowiłem z jednej warki robić rozlew na dwa pojemniki i kombinować z dodatkami oraz odmianami chmielu. Dziś zdecydowałem się na wariację Black IPA z dodatkiem herbaty. BIPA z dodatkami była jedną z kategorii tegorocznej Kuźni Piwowarów. Herbata sprawdziła się w połączeniu z IPA, czemu tu miałoby nie wyjść?

ZACIERANIE

15 l wody (z 2,5 g CaCl) / 4,94 kg słodu

Słód Pale Ale Weyermann 4,40 kg
Słód Pale Chocolate Fawcett 0,30 kg
Słód Carafa Typ II Weyermann 0,14 kg
Słód Carafa Typ III Weyermann 0,10 kg

60 min – temp 67°C
Mashout

WYSŁADZANIE

15 l wody (z 1,4 g CaCl i 0,5 g NaCl). Otrzymałem 21 litrów z 11,5 BLG

GOTOWANIE

Chmiel Tomahawk 16 g 45 min
Chmiel Tomahawk 35 g 0 min
Chmiel Simcoe 35 g 0 min
Chmiel Mosaic 10 g Whirpool

Wg kalkulatory wyszło mi IBU 33. Ostatecznie 15 litrów o BLG 15. Dodałem litr wody i otrzymałem 16 litrów o BLG 13,5.

FERMENTACJA

Drożdże : American Ale III (płynne)

BURZLIWA: 17.11 – 12.12
CICHA: na dwa fermentory po 7 litrów.

I PARTIA – CICHA 12.12 – 17.12

Herbata Lady Grey 35 g Ostatnie 36 godz
Tea Black IPA
A tak dodaję herbatę. Miska zadba o odpowiednie obciążenie.

II PARTIA – CICHA 12.12 – 19.12

Chmiel Simcoe 42 g 16.12
Chmiel Zeus 10 g 16.12
Chmiel Mosaic 20 g 16.12

BUTELKOWANIE

Pierwszą partię z herbatą rozlałem 17.12 z 25 g cukru rozpuszczonym w 159 ml wody. Celowałem w nagazowanie 1,9 vol. Końcowe BLG wyniosło 3,5 więc piwo ma 5,1 % alkoholu. Drugą partię z chmielem rozlałem 19.12 z 29 g cukru rozpuszczonymi w 190 ml wody. Celowałem w nagazowanie 2,0 vol, tutaj BLG wyniosło również 3,5, więc piwo ma także 5,1% alkoholu.

Podobne posty

Warka 18 – Whiskey In The Stout Dalsza część przygód z płatkami dębowymi. Tym razem wziąłem się za Whisky Oak Aged Imperal Stout. Pierwsze, a właściwie drugie, podejście do płat...
Warka 12 – Irish Coffee Stout Przerwa w sezonie na warzenia? Nic z tego. Wykręciłem już kilka cięższych wersji, teraz pola na lekkie piwo w stylu Irish Coffee Stout. Wolę pić ...
Warka 16 – Vanilla Coffee Milk Stout Ostatnie w te wakacje piw z serii niski ekstrakt, to Vanilla Coffee Milk Stout. Zapraszam na relację z warzenia. Pierwsze podejście do lekkiego S...
Warka 5 – Henry Było już piwo z herbatą, teraz pora na kawę. Zapraszam na relację z warzenia Coffe Brown Ale. Tym razem moim celem było uwarzenie piwa z nisk...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o