Warka 18 – [Druga Gwiazdka] Christmas Ale

Święta za rogiem, najlepiej uczcić je kolejną warką piwa z dodatkami, czyli drugie podejście do tematu Christmas Ale.

Christmas Ale piwo domowe

W poprzednim roku uwarzyłem już Christmas Ale i byłem z niego średnio zadowolony. Dodatki były wyczuwalne, ale całość nie sprawiała dobrego wrażenia. W internecie naczytałem się dużo na temat piw świątecznych i tego jak długo muszą leżakować, aby dodatki się ułożyły. Szczerze? Nic bardziej mylnego. Próbowałem piwa przez kilka miesięcy i po dłuższym okresie większość dodatków zniknęła, najlepiej smakowało mi po 2-3 miesiącach. Tak więc w tym roku zamierzam butelkować je w listopadzie, aby było gotowe na ostatni tydzień grudnia. Zastawiałem się nad zmianą Ale na Stout, jednak ostatecznie zostałem przy znanej mi już koncepcji. Podstawą zasypu jest słód Pale Ale do tego płatki owsiane i trochę słodów karmelowych.

Christmas Ale piwo domowe
Podstawą piwa świątecznego są dodatki.

Celuję w 14 Plato oraz coś między 5 i 6 % alkoholu. Tym razem zmodyfikowałem nieco dodatki. Dodam je na ostatnie 20, a nie 15 minut. Zest z pomarańczy nie do końca się sprawdził, nie były one wyczuwalne w piwie. Postanowiłem dodać skórki pomarańczy podczas cichej fermentacji, wcześniej je karmelizując. Na cichą pójdzie teraz zdecydowanie więcej dodatków. Z chmielem jest tak, że dodaje się go na ostatnie kilka dni, podobną technikę zastosuję tu. W sklepie znalazłem cukier pomarańczowy, pachnie bardzo sztucznie, ale w smaku przypomina słodki owoc. Oprócz niego wrzucę cukier trzcinowy, stoi na półce ponad rok, trzeba się go pozbyć.

ZACIERANIE

ZASYP : 5,40 kg / 16 l wody

Słód Pale Ale Weyermann 4,00 kg
Słód Monachijski I Weyermann 0,50 kg
Płatki owsiane błyskawiczne 0,40 kg
Słód CaraMunich I Weyermann 0,25 kg
Słód CaraHell Weyermann 0,25 kg

60 min w temp 66 – 70°C

WYSŁADZANIE

Kolejny raz bez problemów. Poszło 15 litrów wody, 3 x po 5 litrów. Ostatecznie uzyskałem 22 litry piwa o BLG 12.

Christmas Ale piwo domowe
Obieranie skórek z pomarańczy. Z tego co zostało można wycisnąć dobry sok.

GOTOWANIE

Chmiel Simcoe 13,3 Alfa  21 g FHW
Goździki, ziarna 8 szt 20 min
Cynamon, kora 6 g 20 min
Ziele Angielskie, ziarna 4 szt 20 min
Imbir, korzeń 11 g 20 min
Cukier trzcinowy 100 g 20 min
Cukier pomarańczowy 30 g 20 min
Mech irlandzki 4 g 20 min
Skórki pomarańczy 2 szt  Whirpool – 77 St

Ostatecznie wyszło 16,5 litrów z 13 BLG. Zdecydowałem się na dodanie skórek pomarańczy na whirpool. Przy obieraniu dbałem za bardzo o to, aby nie obrać go z białą (gorzką) częścią.

Christmas Ale piwo domowe
Chmiel nie gra tu pierwszych skrzypiec, ale zadba o odpowiednią goryczkę.
Christmas Ale piwo domowe
Dodatki wylądowały w woreczku i wrzuciłem je na ostatnie 20 minut gotowania.
Christmas Ale piwo domowe
Nie ma chłodnicy i trzeba kombinować. Ja zaopatrzyłem się w większą miskę, na razie sprawdza się dobrze.
Christmas Ale piwo domowe
Skórki z pomarańczy dodane na whirpool. Ciekawe ile oddadzą smaku do końcowego piwa?

FERMENTACJA

Drożdże: US-05 (suche) zadane w temperaturze 16 stopni

BURZLIWA 10.10 – 29.10
CICHA 29.10 – 16.11

Laska wanilii 1 sztuka 29.10 – 16.11
Kandyzowana skórka z pomarańczy 2 pomarańcze 09.11 – 16.11
Cynamon, laski 3 szt 09.11 – 16.11

Na ostatni tydzień w piwie wylądowała kandyzowana skórka z dwóch pomarańczy. Pomysł na jej wykonanie zaczerpnąłem w innego przepisu na yotutube. Wykonanie jest proste, ale kosztuje sporo czasu. Ja suszyłem skórki w piekarniku, włączając go i wyłączając raz na kilka godzin. Temperatura nie przekroczyła 60°C. Potem skórki przepłukałem w alkoholu i poszły do fermentora. Spróbowałem jednej sztuki i wyszło bardzo słodko i pomarańczowo. Ciekawe jak wyjdzie w piwie?

Christmas Ale piwo domowe
Po przelaniu na cichą został mi litr piwa z dodatkami.

BUTELKOWANIE

Piwo trafiło do butelek 16.11. Zmieniłem kalkulator nagazowania i tym razem dodałem 500 ml wody z 74g białego cukru. Wyszło mi 24 butelki o końcowym ekstrakcie 3,5 BLG. Christmas Ale ma więc 4,9% alkoholu, akurat na spokojny świąteczny wieczór 😉

 

Podobne posty

Warka 10 – Topicana Pierwsze podejście do New England IPA nie wyszło najlepiej. Trochę lektury, kilka przemyśleń i czas na podejście numer dwa. Kilka miesięcy temu u...
Warka 13 – Marcowe Premierowe podejście do piwa dolnej fermentacji. Czy butelki z zamrożoną wodą wystarczą? Zapraszam na relację z warzenia piwa w stylu Marcowe. O ...
Warka 3 – Smoked Pflaume Za oknem robi się powoli gorąco, sezon na piwa domowe przechodzi w stan letniego snu. Piszę to z perspektywy osoby nie posiadającej lodówki do utrzyma...
Warka 1 – Milli Vanilli Kilka miesięcy zbierałam się do uwarzenia własnego piwa w domu: zakup sprzętu, wybór stylu, wczytywanie się w podstawy warzenia piwa w domu. Sezon na ...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o