Warka 17 – [Kentucky] Imperial Stout Bourbon Oak Aged

Pora na najmocniejsze piwo domowej produkcji. Przed Państwem Imperial Stout Bourbon Oak Aged.

[Kentucky] Imperial Stout Bourbon Oak Aged

Po pierwszych próbach z połączeniem Imperial Stouta z beczką byłem średnio zadowolony. Macerowanie w alkoholu było zbyt krótkie i piwa mają w sobie więcej cech samego drewna niż danego alkoholu. Chociaż w wersji z płatkami wiśniowymi czerwone nuty są bardzo dobrze wyczuwalne. Jeśli ich szukacie, polecam ten dodatek. Tym razem postanowiłem zainwestować w płatki uzyskane w procesie rozdrobnienia świeżo opróżnianych beczek. Na początku zastanawiałem się nad rodzajem beczki. Którą wybrać? Pierwszym wyborem był rum. Niestety, nie udało mi się ich znaleźć w żadnych sklepie internetowym. Później zastanawiałem się czy wybrać Bourbon czy Whisky? Po dłuższym namyśle poszedłem w kierunku wanilii i słodyczy. Postanowiłem kupić gotowe płatki, nie bawić się w samodzielne namaczanie. Spotkałem się z opiniami o słabym działaniu tych płatków. Podobno niektóre sklepy same leżakują płatki w alkoholu i wysyłają je do klienta licząc sobie za nie więcej. W moim wypadku tak nie było. Przynajmniej mam taką nadzieję 😉 W porównaniu z poprzednim zasypem postanowiłem dać teraz więcej palonego jęczmienia. Wszystkie słody (jasne i ciemne) dodałem już na początku. Robię tak od kilku warek i nie miałem jeszcze „efektu popielniczki”. Ze względu na ograniczenia sprzętowe (mały garnek) zdecydowałem się na podwójne zacieranie. Tak powstał przepis na Imperial Stout Bourbon Oak Aged.

ZACIERANIE

1 ZASYP

Słód Pale Ale 3,00 kg
Płatki owsiane 0,40 kg
Słód Czekoladowy 1200 0,12 kg
Słód Czekoladowy 400 0,25 kg
Palony jęczmień 0,25 kg
Słód Monachijski typ II 0,18 kg
Słód Pale Chocolate 0,12 kg
Słód Special X 0,10 kg

60 min w temp 68 – 72°C

[Kentucky] Imperial Stout Bourbon Oak Aged
Jeszcze kilka gram by weszło.
2 ZASYP

Słód Pale Ale 3,00 kg
Płatki owsiane 0,40 kg
Słód Czekoladowy 1200 0,22 kg
Słód Czekoladowy 400 0,25 kg
Palony jęczmień 0,25 kg
Słód Monachijski typ II 0,27 kg
Słód Pale Chocolate 0,13 kg
Słód Special X 0,13 kg

60 min w temp 62 – 64°C

WYSŁADZANIE

Normalnie zacierałbym w dwóch temperaturach, przy podwójnym zacieraniu pierwsza partia zacierała się w wyższej, a druga w niższej temperaturze. Wysładzanie poszło gładko.

Przed gotowaniem otrzymałem 13 l o BLG 13

GOTOWANIE

Chmiel Magnum 50g FHW
Cukier 100 g 45 min

Ostatecznie wyszło 8 litrów z 26 BLG. Redukcja o 5 litrów, nieźle…

FERMENTACJA

Drożdże: US-05 (gęstwa)

Pora wziąć się za gęstwę. Stout poszedł na cichą, więc miałem świeże US-05. Kalkulator wyliczył mi 175 ml gęstwy potrzebne do odfermentowania moich 8 litrów. Zastanawiałem się nad przepłukaniem gęstwy, ale ostatecznie zrezygnowałem. Wyparzyłem pojemnik oraz łyżkę i do roboty. Dosyć sprawnie udało mi się uzyskać prawie 200 mililitrów, może 190? Dokładnie tego nie widziałem, ale lepiej więcej niż mniej. Piwo przelałem do innego fermentora, napowietrzyłem je za pomocą blendera i zadałem gęstwę. Piwo miało temperaturę 17 stopni. Niestety, pierwszą noc przestało na balkonie i rano temperatura wynosiła 21 Stopni. Styropianowy box był zajęty, a chciałem żeby kilka pierwszych dni piwo spędziło w temperaturze około 18 stopni. Wstawiłem więc fermentor do wody o temperaturze 17 stopni. Temperatura w środku ustatkowała się na granicy 19 stopni. Drożdże ładnie ruszyły, widać było konkretną pianową warstwę na powierzchni. Ogólnie pierwsze 4 dni drożdże pracowały na pełnych obrotach, tak dużej czapy jeszcze nie widziałem.

[Kentucky] Imperial Stout Bourbon Oak Aged
Brzeczka napowietrzona idealnie.
BURZLIWA: 30.05 – 02.07
CICHA: 02.07 – 18.09

Płatki dębowe z beczki po Bourbonie 30 g 19.07 – 18.09
Laski wanilii 2 sztuki 20.08 – 19.09
[Kentucky] Imperial Stout Bourbon Oak Aged
Płatki po Bourbonie zamówione w jednym z internetowych sklepów.

Piwo fermentowało ponad miesiąc. Czy to za długo? Raczej nie, wypowiem się oceniając końcowy efekt. Myślałem o dodaniu cukru, ale te 26 Plato wysokim ekstraktem, a że pierwszy raz użyłem gęstwy, to bałem się trochę, czy rzeczywiście da radę. Płatki wylądowały w fermentorze prosto z paczki. Nie bawiłem się w odkażanie. Przy 8% alkoholu nie powinny one wyrządzić piwu żadnej szkody. Podobnie było z laskami wanilii. Przekroiłem je na pół i wrzuciłem do fermentora.

BUTELKOWANIE

[Kentucky] Imperial Stout Bourbon Oak Aged
Wszystko gotowe do butelkowanie.

Piwo trafiło to butelek 18.09 i zostało rozlane z 36 g cukru rozpuszczonymi w 300 ml wody. Końcowe BLG to 9, więc mój Imperial Stout Bourbon Oak Aged ma 8,6 % alkoholu. Niezbyt imperialne. Wyszło 18 butelek po 330 mililitrów. Sporo było tej pracy, dwukrotne zacieranie, długie leżakowanie. Czy opłacało się na 18 małych butelek? Przy napełnianiu szkła aromat był przepiękny. Smak rozgrzewał, ale czuć w nim było to co najlepsze z Bourbonu wsparte konkretnym ciałem. Teraz kilka miesięcy w piwnicy i pierwsze testy.

Podobne posty

Warka 6 – Żar Tropików Żar Tropików, czyli moje pierwsze poważne podejście do piwa w stylu New England India Pale Ale. Dlaczego napisałem o poważnym podejściu? Kilka ty...
Warka 16 – Vanilla Coffee Milk Stout Ostatnie w te wakacje piw z serii niski ekstrakt, to Vanilla Coffee Milk Stout. Zapraszam na relację z warzenia. Pierwsze podejście do lekkiego S...
Warka 18 – Whiskey In The Stout Dalsza część przygód z płatkami dębowymi. Tym razem wziąłem się za Whisky Oak Aged Imperal Stout. Pierwsze, a właściwie drugie, podejście do płat...
Warka 14 – Session IPA Pora na kolejne letnie piwo. Tym razem Session IPA, czyli chmiel w lżejszym wydaniu. Zdecydowałem się uwarzyć więcej piw na okres wakacji i począ...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o