Warka 15 – [Rosanke’17] Rosanke

Pozycja uwarzona z myślą o konkursie. Czy można idealnie odtworzyć historyczny styl jakim jest Rosanke?

Rosanke - piwo domowe

Czym jest Rosanke? Jest to styl,  który narodził się na ziemiach Warmii w XVII wieku. Warzono je z myślą o żniwach. A czego potrzebował chłop w polu? Na pewno nie procentów. Rosanke ma być lekkie, pijalne, treściwe, orzeźwiające i sycące. Brzmi jak reklama jakiegoś komercyjnego piwa. Styl ten jest podobny m.in. do belgijskiego Sasion. Jak na lokalny styl przystało, przy warzeniu piwa wykorzystywano najlepsze warmińskie zioła oraz przeprawy. Browar Kormoran promuje Warmię i postanowił wydać co roku piwo uwarzone według zwycięskiej receptury Warmińskiego Konkursu Piw Domowych z kategorii Rosanke. W sklepach można było znaleźć już cztery wersje. W tym roku też postanowiłem wziąć udział w konkursie. Jaki mam pomysł na piwo? Na pewno nie dodam lawendy 😉

O Rosanke mówi się często, że wykorzystuje się do niego pozostałości po słodach z piwnicy. Jestem chyba pierwszym piwowarem, który większość słodów zakupił specjalnie do tego piwa. Na szczęście były to małe ilości, około 150 gram. Chciałem, aby słodów było dużo. Z podstawowych słodów wybrałem Pale Ale, Wiedeński oraz Monachisjki typ II. Do tego kilka słodów karmelowych. Najciekawsze są bez wątpienia słód orkiszowy oraz wędzony brzozą. Czy z takiego zestawienia może wyjść coś dobrego? Zobaczymy.

Tym razem zdecydowałem się na wrzuceniu kilku dodatków do zasypu. Po pierwsze jałowiec, tak, ten od mięsa. Nie przypuszczałem, że pasuje on do piwa, ale po obejrzeniu kilku filmów dotyczących Rosanke wydał on mi się numerem jeden, jeśli chodzi o dodatki. Do tego rumianek. Niestety, nie udało mi się znaleźć kwiatów. W Auchan zakupiłem główki suszonego rumianka z niewielką ilością suszonych liści. Pachniało średnio 😉 Ostatni element to brzoza. Myślałem o korze lub liściach, ale skończyło się na soku, który dodałem do brzeczki. Sok miał dosyć kwaśny posmak. Na początku byłem gotów z niego zrezygnować, ale kwas fajnie komponował się z jałowcem. Rumianek oraz jałowiec wylądowały luzem w zasypie. A podczas gotowania wrzuciłem je do woreczka. Jeśli chodzi o chmiel to zdecydowałem się na Tattanger. Dobrze sprawdził się w poprzedniej warce piwa Marcowego.

ZACIERANIE

ZASYP: 10 l wody / 3,36 kg słodu

Słód Pale Ale 1,20 kg
Słód Wiedeński 0,50 kg
Płatki owsiane 0,40 kg
Słód Monachijski typ II 0,30 kg
Słód CaraPils 0,20 kg
Słód orkiszowy 0,19 kg
Słód Carawheat 0,15 kg
Słód wędzony brzozą 0,12 kg
Słód CaraBelge 0,10 kg
Słód Żytni karmelowy 0,10 kg
Słód zakwaszający 0,10 kg
Ziarna jałowca 30 g
Rumianek 5 g

Zacieranie:

30 min w temp 62°C
30 min w temp 72°C

Rosanke - dodatek jałowca
Ziarna jałowca oraz rumianek dryfują na powierzchni.

WYSŁADZANIE

15 l wody. Otrzymałem 17 litrów z BLG 6.

GOTOWANIE

Rosanke - sok z brzozy
Jak dodatki to tylko ekologiczne i naturalne.
Sok z brzozy 1 litr FHW
Chmiel Tattanger 21 g FHW
Ziarna jałowca 30 g 35 min
Rumianek 2 g 35 min
Rosanke - rumianek i jałowiec
Przygotowanie rumianku oraz jałowca przed gotowaniem.

Ostatecznie 13 litrów o BLG 10

FERMENTACJA

Drożdże: S-04 (Suche)

Rosanke - drożdże S-04
Rehydratacja przebiegła bardzo pomyślnie.

BURZLIWA: 01.06 – 20.06
CICHA: 20.06 – 03.07

Ziele angielskie 14 ziaren ostatnie 2 dni cichej
Ziarna jałowca 15 g ostatnie 2 dni cichej
Mięta afrykańska 2,5 g ostatnie 12 godz cichej

Przy przelewaniu na cichą spróbowałem piwa i było bardzo kwaśne. Trochę mnie to zmartwiło. Postanowiłem więc podkręcić smak i rozejrzeć się za dodatkami. Jałowiec sprawdził się w gotowaniu, dlaczego nie dać do na cichą? Do tego kilka ziaren ziela angielskiego, które ma podobny aromat. Mała liczba nie powinna zrobić z piwa drugiej zupy. Mięta afrykańska doskonale sprawdziła się z poprzednim piwie. Afrykańska odmiana jest bardziej słodka, nie pozostawia posmaku pasty do zębów. Mięta może podkręcić jałowiec i dodać trochę świeżości. Zdecydowałem się na 2,5 g na ostatnie 12 godzin cichej.  Ostatnio dałem ponad 10 g i było to zdecydowanie za dużo. Tym razem zdecydowałem się też na użycie woreczka. Może przez to nie będzie jej zbyt dobrze czuć, ale i tak wolę to, niż zbyt wyraźną mięte.

Rosanke - dodatki
Niewielka ilość suszonej mięty powinna dać ciekawy efekt.

BUTELKOWANIE

Piwo rozlałem z 62 g cukru rozpuszczonymi w 300 ml wody. Końcowe BLG wyniosło 3, więc piwo ma 3,6 % alkoholu. Idealnie zmieściłem się w ramach stylu. Jedynie barwa jest zdecydowanie ciemniejsza, niż w wytycznych. Rosanke trafiło do butelek 03.07. Próbka była smaczna. Coś jak las, dym, bardzo orzeźwiająca. O ile na początku byłem raczej sceptycznie nastawiony, to teraz sam nie mogę się doczekać pierwszej degustacji.

Piwo domowe Rosanke

 

Podobne posty

Milli Vanilli Dziś recenzja kolejnego piwa własnej roboty. Sprawdźcie jak wyszło Milli Vanilli, mleczny Stout z dodatkiem kokosa. O samym piwie nie będę ...
Warka 2 – American Boy Po pierwszej warce postanowiłem trochę odpocząć....ależ skąd. Szybko zakupiłem surowce do warzenia kolejnej warki. chciałem uwarzyć coś lżejszego i wy...
Warka 11 – Anabanana Do tej pory piłem tylko jedno piwo w stylu Milkshake IPA. Chciałem zrobić coś idealnego na początek lata i ten styl wydaje się być idealny. Ten...
Warka 7 – Coffee Pale Ale Dziś napiszę kilka słów o kolejnym domowym piwie uwarzonym w stylu Coffee Pale Ale. Czy z połączenia chmielu i kawy wyjdzie coś dobrego? Na poc...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o