Warka 13 – [Masuren] Marcowe

Premierowe podejście do piwa dolnej fermentacji. Czy butelki z zamrożoną wodą wystarczą? Zapraszam na relację z warzenia piwa w stylu Marcowe.

Piwo domowe - Marcowe

O co ogólnie tyle halo z tą dolną fermentacją? Uwarzenia piwa z tej grupy w domowych warunkach wymaga już odpowiedniego sprzętu, a w zasadzie niskiej temperatury. Piwa górnej fermentacji są bardzo lubiane przez piwowarów domowych ze względu na temperaturę fermentacji. Drożdże pracują zazwyczaj w zakresie 16-22°C, a właśnie takie temperatury mamy w domu czy też piwnicy. Na początku nie trzeba bawić się w lodówki lub styropianowe boxy. Piwa dolnej fermentacji to już inna bajka, tutaj temperatura musi być już znacznie niższa. Jej zakres mieści się w przedziale 8-15°C. Jak zapewnić tak niską temperaturę przez około 2-3 tygodnie? Akurat byłem w domu sam i postanowiłem wykorzystać … lodówkę. Przed kilkudniowym wyjazdem umieszczę tam fermentor. Gdy lodówka będzie już potrzebna 😉 zniosę go do boxu z trzema / czterema zamrożonymi PETami. Butelki będę wymieniał co 12 lub 24 godziny, zobaczę jak będzie z utrzymaniem tej niskiej temperatury. Jaki styl wybrać? Marzy mi się Porter, ale na pierwsze podejście do dolniaka wybrałem coś prostszego: Marcowe. Lager wydał mi się za płaski, a Pils? Nie jestem jego miłośnikiem. Marcowe jest słodsze i wydaje mi się łatwiejsze. Zasyp jest dosyć prosty, skleiłem go ze słodów, które zostały mi w piwnicy po ostatnich warkach. Długo zastanawiałem się nad ilością słodu karmelizowanego i z 1 kg zszedłem na 0,8 kg. Chmiel został dodany na goryczkę oraz aromat. Tutaj wybór padł na niemiecki Tettanger, a na aromat poszło tez kilka gram Marynki, które zalegały mi w lodówce 😉 Marcowe powinno być klarowne, więc użyłem kolejnego dodatku, który leżakował u mnie kilka miesięcy, konkretnie mchu irlandzkiego. Tym razem chcę się zmieścić w ramach stylu i celuję w gęstość między 12 a 14 BLG.

ZACIERANIE

ZASYP:
WODA: 13 litrów z z dodatkiem 2 g Chlorku Wapnia

Pale Ale Weyermann 2,00 kg
Pilzneński Strzegom 1,30 kg
CaraMunich II Weyermann 0,80 kg

ZACIERANIE:

15 min – 55°C
30 min -64°C
20 min – 72°C
Mashout – 76°C

WYSŁADZANIE:
10 l. Wyszło 18 l z BLG 11.

GOTOWANIE
60 min

Chmiel Tettanger (3,2 Alfa) 32 g 60 min
Chmiel Tettanger (3,2 Alfa) 13 g 10 min
Chmiel Marynka (3,2 Alfa) 4 g 10 min
Mech Irlandzki 3 g 10 min
Piwo domowe - Marcowe
Niemiecki chmiel Tettanger pasuje tu idealnie.
Piwo domowe - Marcowe
Pełna moc. Ale pięknie bulgocze.

Ostatecznie 14 l o BLG 13. Całość szybko schłodziłem w lodówce.

Piwo domowe - Marcowe
Lodówka najlepszym przyjacielem, jeśli chodzi o dolną fermentację.

FERMENTACJA
Drożdże – Saflager w 34/70 (Suche) zadane w 14 stopniach.

Piwo domowe - Marcowe
Drożdże ładnie się zrehydratyzowały.

BURZLIWA: 03.05 – 04.06
CICHA : 04.06 – 22.06

Piwo spędziło kilka tygodni w temperaturze pomiędzy 11 a 14 stopni. Minusem styropianowego pudła jest częste schodzenie w celu wymiany butelek z wodą oraz skoki temperatur. Z tym drugim sobie dosyć szybko poradziłem. Było to moje pierwsze podejście do dolnej fermentacji i nie wiedziałem jak będzie rosła temperatura przy 14 litrach piwa oraz 4 butelkach. Wymiana butli co 1,5 dnia pozwoliła utrzymać w miarę stałą temperaturę. Dzień przed przelaniem na cichą zwiększyłem ją do 18°C. Na cichej temperatura wahała się w przedziale 9-12°C. Jeśli całość jest dobrze schłodzona dłużej trzyma temperaturę.

BUTELKOWANIE

Piwo domowe - Marcowe
Kiedyś rozlewałem przez wężyk. Z kurka jest dużo szybciej.

Piwo rozlałem z 71 g cukru rozpuszczonymi i zagotowanymi w 300 ml wody. Ostatecznie BLG zeszło do 3,5, więc piwo ma 4,9% alkoholu. Fanfary, pierwszy raz udało mi się zmieścić w wytycznych BJCP. Piwo zostało zabutelkowane 22.06. Planuję przetrzymać je w niższej temperaturze, jak zaleca internet. Może kilka butelek postawię w normalnej temperaturze i sprawdzę jak jest różnica między obiema wersjami. Pierwsze testy na początku sierpnia.

Podobne posty

Warka 14 – Session IPA Pora na kolejne letnie piwo. Tym razem Session IPA, czyli chmiel w lżejszym wydaniu. Zdecydowałem się uwarzyć więcej piw na okres wakacji i począ...
Warka 16 – Vanilla Coffee Milk Stout Ostatnie w te wakacje piw z serii niski ekstrakt, to Vanilla Coffee Milk Stout. Zapraszam na relację z warzenia. Pierwsze podejście do lekkiego S...
Warka 4 – Herr Batta Nadchodzą ciepłe dni, trzeba się czymś schłodzić. Postanowiłem uwarzyć kolejne piwo domowe z myślą o urlopie i upałach, chociaż znając moje szczęście ...
Smoked Pflaume Mój Foreign Extra Stout, który miał być RISem, czekał w piwnicy pół roku na swoją degustację. Jak wypadło moje pierwsze podejście do mocniejszego piwa...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o