Warka 12 – [Kroplą Kawy] Irish Coffee Stout

Przerwa w sezonie na warzenia? Nic z tego. Wykręciłem już kilka cięższych wersji, teraz pola na lekkie piwo w stylu Irish Coffee Stout.

Irish Coffee Stout

Wolę pić piwa ciemne i cięższe. Podobnie jest z warzeniem, gdyż robię to głównie na własny użytek. Mam już w piwnicy 3 piwa o konkretnych paramentach, muszą odleżeć swoje. Ale co z teraźniejszością? Dobrze mieć w piwnicy jakieś piwo na ciepły letni wieczór. Może właśnie lżejszy Stouta? Do wyboru mam dwie opcję: słodką oraz gorzką. Lubię słodycz, ale tym razem zdecydowałem się na Dry Stout. Styl ten przez niektórych nazywamy jest Irish. Palone ziarna, kawa, czekolada i ta piękna piana. Brzmi nieźle? No to warzymy 😉 Podstawą w zasypie będzie słód Pale Ale. Dobiorę do niego pozostałe ciemne słody. Większość z nich jest już po terminie, ale może coś z tego będzie. Receptura powstała na spontanie i musiałem korzystać z tego co mam, a moje zasoby palonego jęczmienia były na wyczerpaniu. Musiałem się więc podeprzeć innymi ciemnymi słodami. Jeśli chodzi o chmiel to poszedłem w wyspiarski klimat. Miałem tez ograniczone zasoby do drożdży. Stout na US-05, czemu nie? Na koniec dodałem do piwa kawę.

ZACIERANIE

ZASYP:

Pale Ale Weyermann 3,00 kg
Płatki owsiane błyskawiczne 0,40 kg
Pilzneński Strzegom 0,20 kg
Carafa III 0,20 kg
Palony jęczmień 0,10 kg
Czekoladowy pszeniczny Weyermann 0,05 kg

Zacierania – 60 min w temp 65°C

Irish Coffee Stout
Ciemne słody wylądowały w piwie zaraz po słodach jasnych.

WYSŁADZANIE:
15 l wody. Otrzymałem 19 l z  BLG 9.

GOTOWANIE
60 min

Chmiel East Kent Goldings (5 alfa) 50 g 0 min
Irish Coffee Stout
50 gram EKG powinno zrobić robotę.

Ostatecznie 15 litrów o BLG 12,5

FERMENTACJA

Drożdże – US-05 (Suche)

BURZLIWA 04.05 – 28.05
CICHA:  28.05 – 31.05

Irish Coffee Stout
Im mniej kontaktu z powietrzem, tym lepiej.

Na początku nie planowałem przelewania piwa na cichą. Jednak US-05 fermentowały w okolicach 18-19 Stopni i przy sprawdzaniu BLG czułem lekko owocowe nuty. Przydało by je się czymś zakryć. Może kawą? Mam już trochę doświadczenia z jej dodawaniem. Tym razem zdecydowałem się na Cold Brew. Zakupiłem kawę Rwanda w olsztyńskiej palarni Bless Coffee Roasters. 80 g kawy zalałem ciepłą wodą (400 ml) i szybko schłodziłem. Słoik spędził w lodówce 24 godziny. Następnie przelałem piwo na cichą i dodałem kawę.

Irish Coffee Stout
Przelałem kawę, aby oddzielić ją od fusów. Czy było to konieczne? Fusy zostały w słoiki i nawet nie drgnęły.

BUTELKOWANIE

Tym razem cicha fermentacja trwała 3 dni i zdecydowałem się na butelkowanie. Ostatecznie mój Irish Coffee Stout zszedł do 3 Plato, tak więc piwo ma 4,9% alkoholu. Zabutelkowałem całość z dodatkiem 64g cukru rozpuszczonych w 400 ml wody. Piwo trafiło do butelek 31.05, na razie jest kawowo i wytrawnie. Pierwszy test za miesiąc.

 

Podobne posty

Warka 10 – Topicana Pierwsze podejście do New England IPA nie wyszło najlepiej. Trochę lektury, kilka przemyśleń i czas na podejście numer dwa. Kilka miesięcy temu u...
Warka 14 – Session IPA Pora na kolejne letnie piwo. Tym razem Session IPA, czyli chmiel w lżejszym wydaniu. Zdecydowałem się uwarzyć więcej piw na okres wakacji i począ...
Warka 2 – American Boy Po pierwszej warce postanowiłem trochę odpocząć....ależ skąd. Szybko zakupiłem surowce do warzenia kolejnej warki. chciałem uwarzyć coś lżejszego i wy...
Warka 15 – Rosanke Pozycja uwarzona z myślą o konkursie. Czy można idealnie odtworzyć historyczny styl jakim jest Rosanke? Czym jest Rosanke? Jest to styl,  który n...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o