Warka 11 – Anabanana [ Milkshake IPA ]

Do tej pory piłem tylko jedno piwo w stylu Milkshake IPA. Chciałem zrobić coś idealnego na początek lata i ten styl wydaje się być idealny.

Milkshake IPA

Ten styl łączy w sobie słodycz pochodzącą z laktozy, nuty chmielu oraz smak owoców, dodawanych na cichą. Kilka miesięcy temu podchodziłem do swojego Tea NEIPA i użyłem tam laktozy. Tak więc doświadczenie w dodawaniu cukry do jasnego piwa mam 😉 Chociaż co w tym trudnego? Rozcinasz paczkę i wsypujesz do garnka? Piwo warzyłem dzień po New England IPA i chciałem trochę je porównać. NEIPA została uwarzona na Pale Ale z Maris Otter, tu zdecydowałem się na Weyermann. Jeśli chodzi o drożdże to zdecydowałem się na US-05. Największą zagwozdkę miałem z doborem owoców. Za oknem był jeszcze śnieg, więc nie ma co liczyć na świeże produkty. Do mrożonek nie jestem jeszcze przekonany, ale chyba następnym razem pójdę tą drogą. Inni piwowarzy domowi je polecają. Kiedyś wpadłem na artykuł o grilowanych bananach w piwie i postanowiłem sprawdzić jak to wyjdzie w praniu. Kilka razy próbowałem już banana na grillu i jest ona bardzo słodki. Żeby podkręcić słodycz dodam wanilię, chociaż z tego co zauważyłem w poprzednich piwach, bardzo szybko ona ulatuje. Dwie laski to chyba za mało na 15 litrów? Drugim owocem był ananas, akurat w sklepie rzucili nową dostawę. Jest trochę kwaśny, ale całość powinna się fajne zgrać ze słodyczą banana oraz wanilii. W zasypie mojego Milkshake IPA będą płatki owsiane (ciało) oraz słód pszeniczny (piana).

Ponownie przegotowałem wodę, aby ją zmiękczyć. Tym razem wlałem ponad 25 litrów z myślą o zostawieniu sobie zapasu na wysładzanie. Udało mi się uzyskać 18 litrów wody do których dodałem 3,25 g Chlorku Wapnia.

ZACIERANIE

ZASYP: 6,25 kg
Słód Pale Ale Weyermann – 5,0 kg
Słód CaraPils Weyermann – 0,5 kg
Płatki owsiane błyskawiczne – 0,45 kg
Słód pszeniczny Weyermann – 0,3 kg

67 stopni – 60 minut
78 stopni – 10 minut

Milkshake IPA piwo domowe
Srogi zasyp.

Wszystko poszło sprawnie i zacząłem wysładzanie. Miałem mały problem z wężykiem, który chciał wyskoczyć z młóta. Udało mi się go przytrzymać drewniana łyżką i mogłem zaczynać. Do wysładzania poszło około 12 litrów wody. Otrzymałem 20 litrów brzeczki o ekstrakcie około 17 BLG. Pora podgrzać całość do 100 stopni.

GOTOWANIE

60 min – Chmiel Simcoe – 20g
5 min – Laktoza – 400 g
5 min – Glukoza – 100 g
0 min – Chmiel Mosaic
Chmiel Citra – 40g brzeczka ostudzona do 70 Stopni
Chmiel Galaxy – 30g brzeczka ostudzona do 70 stopni

Ostatecznie uzyskałem 16 litrów o gęstości 19 BLG. Dodałem do brzeczki drożdże US-05 po ówczesnej dehydratyzacji.

FERMENTACJA

BURZLIWA
Od 09.02 do 21.02

CICHA
od 21.02 do 21.03
Ananas – 1,6 kg – 7 dni
Banan – 1,5 kg – 22 dni
Wanilia – 2 laski – 22 dni
50g chmielu Galaxy – 3 dni

Całość fermentowała w temperaturze 19 stopni. Po 12 dniach przelałem piwo na cichą. BLG spadło do 7.

Pierwszym dodatkiem był ananas. Przed obraniem obie sztuki ważyły razem 1,6 kg. Dzień przed dodaniem pokroiłem ananasa w kostkę i włożyłem go do zamrażarki. Na pewno mogłem pokroić go drobniej, wtedy owoc oddał by więcej do piwa. Następnego dnia zamrożony ananas wylądował na dnie fermentora. Zlałem na niego wężykiem zawartość pierwszego fermentora.

Milkshake IPA piwo domowe
Teraz wiem, że lepiej było pokroić ananasa w jeszcze drobniejszą kostkę.
Milkshake IPA piwo domowe
Ananas (jeszcze zamrożony) zostanie zaraz zalany piwem.

Kolejnym dodatkiem do Milkshake IPA były banan oraz wanilia. Banany wcześniej włożyłem do piekarnika rozgrzanego do 200°C, spędziły tam około 30 minut. Następnie ostrożnie (żeby się nie poparzyć) wyjmowałem je ze skórki i wrzucałem na dno fermentora. Wanilię przekroiłem na pół, zeskrobałem z niej całą esencję i wrzuciłem do fermentora wraz z pokrojonymi laskami. Zawartość pierwszego fermentora z ananasem została przelana do drugiej z bananem i wanilią. Ananas został na dnie pierwszego fermentora. Na ostatnie 3 dni dałem trochę chmielu na aromat.

Milkshake IPA piwo domowe
Kilka bananów oraz dwie laski wanilii.
Milkshake IPA piwo domowe
Funkcja grill zadała egzamin, banan ładnie się zarumienił.
Milkshake IPA piwo domowe
Piwo żegna się z ananasem, teraz kilka tygodni z bananem i wanilią.

BUTELKOWANIE

Ostatecznie moje Milkshake IPA zeszło do 5,5 BLG. Rozlewałem je z 83 g cukru rozpuszczonymi w 300 ml wody. Całość przefiltrowałem przez woreczek, aby kawałki banana nie przedostały się do piwa. Wyszło mi 23 butelki x 0,5 litra. Próbka miała smak ananasa, banan był słabo wyczuwalny. Pod koniec pojawiała się dziwna goryczka, podobna do oliwy. Piwo odstało już swoje, w weekend pierwsza degustacja.

Podobne posty

Warka 6 – Żar Tropików Żar Tropików, czyli moje pierwsze poważne podejście do piwa w stylu New England India Pale Ale. Dlaczego napisałem o poważnym podejściu? Kilka ty...
Smoked Pflaume Mój Foreign Extra Stout, który miał być RISem, czekał w piwnicy pół roku na swoją degustację. Jak wypadło moje pierwsze podejście do mocniejszego piwa...
Warka 10 – Topicana Pierwsze podejście do New England IPA nie wyszło najlepiej. Trochę lektury, kilka przemyśleń i czas na podejście numer dwa. Kilka miesięcy temu u...
Warka 7 – Coffee Pale Ale Dziś napiszę kilka słów o kolejnym domowym piwie uwarzonym w stylu Coffee Pale Ale. Czy z połączenia chmielu i kawy wyjdzie coś dobrego? Na poc...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o