The Gravedigger Bourbon Barrel Aged [Brokreacja]

Piwo The Gravedigger Bourbon Barrel Aged z Brokreacji to moje kolejne spotkanie z grabarzem.

The Gravedigger Bourbon Barrel Aged [Brokreacja]

Pamiętam mój pierwszy raz z piwem The Gravedigger. Nie byłem jeszcze wtedy mocno into craft i był to chyba jeden z moich pierwszych RISów jakich spróbowałem. Piwo wywarło na mnie duże wrażenie. Dużo nut palonych oraz czekolady. Wiem, że następnym polskim  piwem typu Imperial Stout, które aż tak mi posmakowało był Behemoth Bafomet z Borwaru Perun. Jakiś czas temu piłem wersję Blend Barrel Aged, dziś pora na The Gravedigger Bourbon Barrel Aged. Podoba mi się polityka Brokreacji. Program leżakowania piw w beczce jest u nich dobrze dopracowany. Często wypuszczają coś w stylowych kartonikach lub jedno piwo leżakowane w kilku różnych beczkach. Do tego jest to jeden z solidniejszych browarów o dosyć dużym zasięgu. Ich piwa można dostać m.in na stacjach BP.

STYL: Imperial Stout
EKSTRAKT: 24.0 % wag.
ALKOHOL: 10,3%
SŁODY: Pale Ale, Monachijski typ II, Chocolate Rye, Chocolate Wheat, Carafa Special typ III,
CHMIEL: Warrior
DODATKI: ?
DROŻDŻE: ?
IBU: ?
DATA SPOŻYCIA/WARKA: 13.06.2021

Skład Gravediggera nie jest żadną tajemnicą. Brokreacja umieściła nawet przepis na swojej stronie www. Podstawą jest tu słód Pale Ale oraz Monachijski typ II. Do tego sporo czekolady. Całą robotę robi tu chmiel Warrior. Znaczy nie on jest tu najważniejszy, ale jest jedynym chmielem jakiego użyto. Data ważności wybiega 3 lata w przód, ale nie chciałem tyle czekać.

O etykiecie pisałem już podczas degustacji poprzedniej wersji. Szanuję projekty Brokreacji, mają swój styl i są świetnie wykonane. To tak w dużym skrócie. Piwo jest dostępne w butelkach o pojemności 330 mililitrów i zostało uwarzone w Browarze Restauracja Regionalna „Marysia” w Szczyrzycu.

The Gravedigger Bourbon Barrel Aged [Brokreacja]

KOLOR
Piwo jest praktycznie czarne. W szkle też, wygląda jak niebo bez gwiazd z nie wielkim nalotem, który pojawił się na powierzchni zamiast piany. Zapowiada się spora gęstość, widać to po osadzie na ściankach szkła.

AROMAT
Teraz mina mi trochę zrzedła. Pierwszy wdech to spora dawka alkoholu, może mogłem dać temu piwu poleżeć trochę dłużej? Ależ to mocno grzeje. Przez tę moc przebija się kokos oraz wanilia. Beczka jest mocno zaznaczona, tylko ją tu wyczuwam.

SMAK
W pierwszym łyku wrażenie beczki jest ciut rozmyte. Za to finisz? Konkret. Spora dawka gorzkiej kawy, uff, istna bomba. Nuty palone są tu bardzo dobrze zaznaczone. Fani klasycznych  Imperial Stoutów się nie zawiodą. W niektórych piwach leżakowanych w beczkach, to właśnie beczka przejmuje ster, zakrywając wszystko co inne. Tutaj jest odwrotnie. Z czasem pojawia się coraz więcej nut drewna oraz Bourbonu. Jest też kokos, jego smak też przybiera na sile. Podoba mi się przejście z kokosa do nut palonych. Do czego mogę się tu przyczepić? Może do ciała? Liczyłem jednak na większy ulep, ale mam już taki fetysz 😉 The Gravedigger Bourbon Barrel Aged to jedno z tych piw, gdzie beczka nie jest nachalna i dobrze wspiera podstawę. A chyba o to tu chodzi?

The Gravedigger Bourbon Barrel Aged [Brokreacja]
OCENA: 4,25/5,00

Wyraźne nuty palone wspomagane przez kokos oraz wanilię. Ciekawe jak będzie się starzało?

Podobne posty

Szczun Piwo Szczun z Browaru Szałpiw to ciekawe połączenie piw belgijskich z amerykańskim klimatem. Szukałem w internecie informacji na temat stylu w ...
Black Noble Black Noble to kolejny Imperial Stout z Rockmila z którym będę miał przyjemność się zmierzyć. Po całej serii Imperial Stoutów leżakowanych w becz...
Speedway Stout Ten tydzień zaczynam z wysokiego c. Piwo Speedway Stout z AleSmith to bez dwóch zdań światowy top. Na początku zadałem sobie pytanie. Czy jes...
Porter Noster Piwo Porter Noster z browaru Czarna Owca stał się jednym z lepiej ocenianych Porterów Bałtyckich ostatnich tygodni. Browar Czarna Owca jest dosyć...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o