Styl : Brut IPA – Nowy trend?

Styl Brut IPA nie jest jeszcze zbyt popularny, ale niedługo powinno być o nim głośno i u nas.

Styl Brut IPA

Piwne trendy zmieniają się dosyć szybko. Podobnie jest z innymi dziedzinami. Na początku ubiegłego roku modne było Milkshake IPA, czyli Ale uwarzony z dodatkiem laktozy i owoców. Smak był podobny do popularnych Milkshaków, stąd nazwa. Następnie miejsce owoców zajął chmiel, a płatki owsiane zwiększyły swoją rolę w zasypie. New England IPA góruje na kraftowych listach przebojów od dłuższego czasu. Najlepsze piwa w tym stylu (uwarzone oczywiście w USA) mogą kosztować u nas nawet ponad 100 złotych za puszkę. Oba style mają jeden wspólny mianownik. Nigdy nie zostały one oficjalnymi stylami według BJCP. Z Brut IPA będzie zapewne podobnie.

NARODZINY STYLU

Styl Brut IPA
Kim Sturdavant, ojciec Brut IPA / fot. mercurynews.com

Skąd wziął się styl Brut IPA? Powstał on pod koniec ubiegłego roku w San Francisco, gdzie Kim Sturdavant, piwowar lokalu Social Kitchen & Brewery, używał enzymu amylazy podczas warzenia Triple IPA. Enzym amylazy rozbija cukry złożone, na cukry proste, zwiększając tym odfermentowanie i wytrawność piwa. W końcu Kim użył enzymu podczas warzenia tradycyjnego IPA. Efektem było piwo wytrawne (końcowe BLG wynosi 0), mocne oraz mega aromatyczne. „Czegoś takiego jeszcze nie było” stwierdził Kim, który początkowo nazwał ten styl Champagne IPA. Jednak po konsultacji z kolegą znającym się na winach zmienił nazwę na Extra Brut IPA, skrócone ostatecznie do Brut IPA. Wieści o nowym stylu rozeszły się dosyć szybko, inne browary próbowały skopiować i eksperymentować z przepisem.

CHARAKTERYSTYKA BRUT IPA

Styl Brut IPA
Rzeczywiście trochę podobne do Pilsa / Foto : cervecing.es

Podobnie jak w New England większość chmielu dodawana jest na whirpool, co przekłada się na niską goryczkę oraz intensywny aromat. W Brut IPA ma być odpowiedzią na słodkie NEIPA. Piwa są więc praktycznie przeźroczyste, zero mętności i zamglenia. Jesteście w stanie to znieść? 😉 Ze względu na wysokie odfermentwanie Brut IPA są wytrawne oraz wysoko alkoholowe. Praktycznie wszystkie cukry są przefermentowane na alkohol. Na razie umowna granica stylu to 7,5%. Długo to ona nie wytrzyma, być może już dostępne jest Double Brut IPA? Dodatkowo piwa powinny być wyżej wysycone, aby oddać szampański klimat. Pierwsze wersje były dosyć jasne. W założeniach piwo miało być ciut jaśniejsze niż Pils. Zasyp jest dosyć prosty. Podstawą jest słód pilzneński oraz duża ilość surowców niesłodowanych jak np. ryż czy płatki kukurydziane. Drożdże powinny być neutralne. Ze względu na uwypuklenie atrybutów chmielu sporo osób wybiera drożdże polecane do New England (w przepisach z internetu pojawiają się np. Imperial yeast A38 Juice albo London Ale III), poza tym popularne są drożdże szampańskie. Ze względu na swój krótki staż, styl Brut IPA nie ma jeszcze zbyt wielu oficjalnych receptur. Uważam, że przepis ulegnie jeszcze sporej modyfikacji. Kombinacje odnośnie odpowiedniego zasypu i drożdży, a także konieczność używania enzymów pozostawiają jeszcze spore pole do popisu.

CZY BRUT IPA BĘDZIE POPULARNA?

Styl Brut IPA
Lower than Zero, nowe Brut IPA z Cloudwater.

Twórcy zastanawiają się, czy styl zaskoczy jak New England IPA, czy skończy bardziej jak Black IPA? Połączenie tropikalnych odmian chmielu z wytrawnością może znaleźć spore grono odbiorców znudzonych już słodkimi klimatami. Warto dodać, że styl dodarł już do Polski. Browar Kingpin wydał jakiś czas temu piwo Beatnik oraz Beatnik Junior. Pierwsze z nich ma parametry 14 Plato oraz 6,3% alkoholu. Junior to wersja sesyjna o parametrach 10,5 Plato oraz 5,7% alkoholu. Nie wiem, czy Kingpin nie był pierwszym browarem w Europie, który podszedł do tego stylu? Inny rodzimy Browar, Palatum, uwarzył niedawno piwo Brutus, w którym 13,5 Plato przełożyło się na 7% alkoholu. W naszym kraju powstało już kilka piw w tym stylu, będzie tego więcej? Tydzień temu brytyjski Cloudwater wydał Lower Than Zero, swoją interpretację Brut IPA. Piwo zostało lekko zakwaszone lactobacillusem, a do fermentacji użyto szampańskich drożdży EC 1118. North Brewing Co też wzięło się za ten styl, premiera ich piwa już w ten weekend podczas eventu Hit the North. Zaczęło się na dobre? Przeglądając oceny sądzę, że nowy styl się jeszcze nie przyjął. Żadne z wymienionych piw nie zbliżyło się nawet do 4,00 na untappd. Ciekawe, czy styl Brut IPA nie okaże się tylko jednosezonowym trendem?

Podobne posty

Leżakowanie piwa Piwo można leżakować jak każdy inny, mocniejszy alkohol. Nie jest to ta sama ekskluzywna półka co whisky czy wino, ale po kilku latach piwo może zmien...
Najlepsze polskie piwne etykiety Zawsze zwracałem dużą uwagę na piwne etykiety. Dziś postanowiłem zrobić ranking 15 najładniejszych etykiet polskich piw rzemieślniczych. Piwna ...
Jak przekonać kogoś do picia piw kraftowych? To pytanie zadaje sobie pewnie wiele osób, które są już po jasnej stronie mocy. Poczęstowanie znajomego butelką ulubionego mocno nachmielonego IPA wca...
Gdzie kupię dobre piwo? Wszędzie Z dostępnością piw krafowych jest teraz dużo lepiej, niż jeszcze 3-4 lata temu, Dobre piwo można znaleźć praktycznie wszędzie. Moda na piwa kraft...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o